H Γυναίκα σήμερα έχει πολλούς ρόλους. Είναι γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, νοικοκυρά, και εργαζόμενη. Ξέρει να ισορροπεί όλες τις προκλήσεις που έρχονται στο δρόμο της γι’ αυτό και η Φύση της βάζει… δύσκολα. Εξάλλου ποιος μπορεί να πάει κόντρα στους Νόμους της; Τη Γυναίκα αυτή την βλέπουμε παντού γύρω μας και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας… είναι το ισχυρό φύλο. Είναι μία σύγχρονη «Woman In Law».

Τέτοιες γυναίκες φιλοξενούμε σήμερα στο «Beau Sillage».

Δύο γυναίκες δικηγόροι και φίλες, η Μάγκυ Καμπισοπούλου και η Ξένια Γεωργοπούλου δημιούργησαν το «womaninlaw.com», ένα blog μέσα από το οποίο μεταφέρουν τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, της καριέρας, της οικογένειας και της ίδιας της ύπαρξης τους χωρίς όμως να ξεχνούν το στιλ!

Το ραντεβού δόθηκε στην Βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου*. Καθίσαμε μαζί τους στο επιβλητικό αναγνωστήριο ανάμεσα στην έντυπη συλλογή τόμων νομικής επιστήμης και μιλήσαμε για το blog τους, τις δυσκολίες του κλάδου, τις οικογενειακές υποχρεώσεις, το lifestyle και στο τέλος χαλαρώσαμε ξεφυλλίζοντας το ELLE.

New folder3

Δημιουργήσατε ένα πρωτότυπο blog με επίκεντρο την δικηγορία. Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

W.I.L: Η ελεύθερη δικηγορία έχει πολλές προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Με αφετηρία τη δουλειά μας θελήσαμε μέσω του «womaninlaw» να εκφράσουμε «φωναχτά» τη σκέψη μας, να μιλήσουμε ανοιχτά για τις δυσκολίες και τις χαρές του επαγγέλματός μας, ειδικά όταν ασκείς αυτό έχοντας και τις ιδιότητες της γυναίκας και μητέρας. Η αλήθεια είναι ότι, μεταξύ των δικηγόρων, πολλά πράγματα είναι «κοινά μυστικά», όμως τελικά είναι πολύ απελευθερωτικό το να τα μοιράζεσαι! Ίσως τελικά το blog μας να αποτελέσει ένα μέσο επικοινωνίας για τέτοια και… άλλα μυστικά, αστεία και σοβαρά και γιατί όχι να εμπνεύσει!

Στη σελίδα σας καλύπτετε από νομικά θέματα μέχρι και στιλ. Οι δικηγορίνες εντάσσουν τη μόδα στη δουλειά τους;

W.I.L: Σίγουρα οι δικηγορίνες είναι πολύ καλοντυμένες. Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, η γυναίκα δικηγόρος προσπαθεί με το ντύσιμό της να εξισορροπήσει την αυστηρότητα και το συντηρητισμό του επαγγέλματος με τη γυναικεία της φύση, χωρίς να ντρέπεται πια γι΄αυτή. Γι΄αυτό θα δεις να συνδυάζουν το αυστηρό κοστούμι με ψηλές γόβες ή μία ωραία φούστα με ένα «κουμπωμένο» πουκάμισο! Νιώθουν «υποχρεωμένες» να παρακολουθούν τις τάσεις της μόδας και να εμπνέονται απ΄αυτή, επιλέγοντας να την προσαρμόσουν στα μέτρα τους. Δε λείπουν βέβαια και οι υπερβολές…

Το εγχείρημα σας έχει ήδη μεγάλη επιτυχία. Επικοινωνούν μαζί σας για νομικές  συμβουλές;

W.I.L: Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η υποδοχή του εγχειρήματος μας από συναδέλφους μας και όχι μόνο. Έρχονται σε επαφή μαζί μας άνθρωποι απ΄όλη την Ελλάδα, για διάφορα θέματα, κυρίως γυναίκες. Για παράδειγμα, μία συνάδελφος από τη Θεσσαλονίκη μας ζήτησε αν έχουμε κάποιο υπόδειγμα προσφυγής κατά του Ο.Α.Ε.Ε., σχετικό με ένα post από το blog μας ή μία άλλη μας ρώτησε πώς να αδυνατίσει μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, οι «επισκέπτες» μας είναι δικηγόροι που δεν χρειάζονται… νομικές συμβουλές! 

WomenInLawSillage-31WomenInLawSillage-35

Είστε δύο σύγχρονες γυναίκες, μητέρες και δικηγόροι. Τώρα και bloggers. Τουτέστιν (για να μιλάμε την ίδια γλώσσα) είστε σύγχρονες «υπερηρωίδες»! Πότε τα προλαβαίνετε όλα;

W.I.L: Όλες οι γυναίκες που ξέρουμε (και σεις!) είναι ηρωίδες. Συχνά νιώθουμε πως παίζουμε ένα παιχνίδι ρόλων, ανταγωνισμού και εξουσίας, όπου σαν σχιζοφρενείς, τη μία καλούμαστε να είμαστε δυναμικές και ανεξάρτητες και την άλλη «γατούλες» και νοικοκυρές. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι το να είναι κανείς δημιουργικός και να προσπαθεί μόνο για ό,τι αγαπάει . Η απάντηση είναι ότι «κάθε μέρα προσπαθώ να κάνω τα πάντα επειδή μπορώ».

Οι γυναίκες δικηγόροι αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον κλάδο σας;

Πολλές! Οι δυσκολίες προκύπτουν από την ανταγωνιστική φύση του επαγγέλματος, που δεν αφήνει πολλά – πολλά περιθώρια για τη διαφορετικότητα των δύο φύλων. Σήμερα, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα,  κυρίως λόγω της δεδομένης άσχημης οικονομικής συγκυρίας αλλά το ίδιο ισχύει  καθολικά για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, άντρες  – γυναίκες. Αν συνυπολογίσει όμως κανείς, την κοινωνική επιταγή προς κάθε γυναίκα να δημιουργήσει νωρίς τη δική της οικογένεια, τότε οι δυσκολίες διογκώνονται!

WomenInLawSillage-4

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας ξένες δικηγορικές σειρές;

W.I.L: «The Good Wife» και «Suits».

Υπάρχει σεξισμός στο επάγγελμά σας και αν ναι, πώς τον αντιμετωπίζετε;

W.I.L: Ως κατάλοιπο του παρελθόντος, όπου το φύλο καθόριζε το επάγγελμά σου, σεξισμός εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Οι γυναίκες άλλωστε έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους, πάνε στο φεγγάρι, φτιάχνουν φάρμακα κατά του καρκίνου και δικαιωματικά η θέση τους στα πάλαι ποτέ ανδροκρατούμενα επαγγέλματα είναι πια ακλόνητη. Όταν, ωστόσο, τον συναντάμε τον αντιμετωπίζουμε με χιούμορ ή αδιαφορία. Αυτό που οι άλλοι, λόγω της παιδείας τους,  βλέπουν ως μειονέκτημα σε εμάς, εμείς το αντιμετωπίσουμε ως πλεονέκτημα, αξιοποιώντας την υπομονή και τη διπλωματία που μας προσδίδει η γυναικεία μας φύση για χάρη της δουλειάς μας.

Πώς αμύνεστε στις «κακές γλώσσες» για το νέο σας εγχείρημα δεδομένου ότι η Πάτρα είναι σχετικά συντηρητική κοινωνία;

W.I.L: Στην παρούσα συγκυρία είναι αναχρονιστικό να σε νοιάζουν οι «κακές γλώσσες». Η κριτική, θετική ή αρνητική είναι πάντα καλοδεχούμενη και επιθυμητή, ως το μέσο για να γίνεσαι καλύτερος. Με αυτό το σκεπτικό δεν θεωρούμε καμία «γλώσσα» ως κακιά! 

WomenInLawSillage-2

Ένα μήνυμα για τους άντρες δικηγόρους…

W.I.L: Να παρακολουθούν το «womaninlaw»!

Και μια νομική συμβουλή για το «Beau Sillage»…

W.I.L: Η συμβουλή μας είναι να… μας δώσετε εντολή να κατοχυρώσουμε ως εμπορικό σήμα το πρωτότυπο και υπέροχο όνομα του blog σας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας!

WomenInLawSillage-36 WomenInLawSillage-43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Beau Sillage 

Photo credit: Πέτρος Πυλαρινός 

* Ευχαριστούμε την Βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου για την φιλοξενία.