Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα, η ενυδάτωση έχει γίνει η πιο σημαντική πτυχή της διατροφής μας που πρέπει να προσέχουμε. Πώς όμως θα καταλάβουμε πως το σώμα μας δεν είναι σωστά ενυδατωμένο;

Η αφυδάτωση μπορεί να ευθύνεται για πολλά συμπτώματα του οργανισμού μας. Από κόπωση και υπνηλία, μέχρι πονοκέφαλο και αίσθημα ζάλης, η έλλειψη νερού και υγρών γενικά μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία του οργανισμού.

Ο καλύτερος όμως δείκτης για την αξιολόγηση των επιπέδων υγρών του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Ναι, καλά διαβάσατε! Μιας και αποτελούν το βασικότερο ρυθμιστικό μηχανισμό των υγρών στον οργανισμό, το χρώμα τους (ουσιαστικά η περιεκτικότητά τους σε νερό που καθορίζει και το χρώμα τους) είναι ο καλύτερος δείκτης για τις ανάγκες μας.

-Ανοιχτόχρωμα ούρα: όσο πιο ανοιχτό το χρώμα τους (προς το διάφανο) τόσο πιο καλά ενυδατωμένοι είμαστε.

-Σκουρόχρωμα ούρα: όσο πιο σκούρο το χρώμα τους (προς το κίτρινο) τόσο περισσότερο αφυδατωμένοι είμαστε, δηλαδή τόσο πιο πολύ νερό χρειαζόμαστε.

Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα αποτελεί η κατανάλωση αλκοόλ: όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, επειδή το αλκοόλ για να αποβληθεί από τον οργανισμό μας χρειάζεται νερό, τα ούρα μας εμφανίζομαι ανοιχτόχρωμα, ενώ στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε νερό!

dehydration test

Να θυμάστε πως είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Δεν υπάρχει ακριβής κανόνας για το πόσο ακριβώς νερό χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος, ένας γενικός κανόνας είναι τα 8-10 ποτήρια την ημέρα αλλά είναι πιο ουσιαστικό να αξιολογούμε οι ίδιοι τις ανάγκες μας. Μην ξεχνάτε επίσης πως σε αυτό το σκοπό μπορεί να συμβάλλουν και τα υπόλοιπα υγρά που καταναλώνουμε πέραν του νερού: καφές, τσάι, γάλα, αναψυκτικά ακόμα και οι τροφές που είναι πλούσιες σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!