Ημέρα 18η. Πολλά αλλάζουν σε 18 ημέρες όταν ζεις σε μια νέα χώρα. Τρως νωρίς, κοιμάσαι νωρίς, ξυπνάς νωρίς. Πλέον έχεις μεταβεί σε νέους ρυθμούς. Zεις κάτω από άλλους κανόνες και κώδικες επικοινωνίας. Τα πρόσωπα που συναντάς μέρα παρά μέρα δεν είναι ποτέ ίδια. Τα μαγαζιά που επισκέπτεσαι είναι διαφορετικά από εκείνα που έχεις συνηθίσει.

Οι ώρες και οι μέρες κυλούν ομαλά εδώ, στην άλλη άκρη του «εκεί». Τίποτα δεν είναι ίδιο. Και πώς να είναι άλλωστε…

Απολαμβάνοντας την κάθε ημέρα συνειδητά, αν με ρωτήσει κάποιος πώς αισθάνομαι, μια λέξη μου έρχεται στο μυαλό: αρμονία. Όλα είναι ξεκάθαρα στο μυαλό μου. Κάθε εικόνα που αντικρίζουν τα μάτια μου, φροντίζω να την τιμώ. Κάθε ήχο που «πιάνουν» τα αυτιά μου, απολαμβάνω να το ακούω. Όλα αυτά με διαύγεια. Καθαρά. Κρυστάλλινα.

Μια όμορφη και ηλιόλουστη ημέρα, θέλησα να κάνω βόλτα με το ποδήλατο. Ο καιρός ήταν τόσο γλυκός και ο ουρανός τόσο γαλάζιος, που η βόλτα με το αυτοκίνητο θα σπαταλούσε αυτό το θέαμα. Το ποδήλατο ήταν η ιδανική λύση. Το σπίτι μου βρίσκεται σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της πόλης. Και απολαμβάνεις καλύτερα την ομορφιά όταν καβαλάς τη σέλα και κάνεις πετάλι. Και η γλυκιά διαδρομή ξεκινά. Αφήνεις τον αέρα να σε παρασύρει, χαζεύεις τον κόσμο που περπατάει στα πεζοδρόμια, ακούς τους ήχους των μικρών παιδιών στα τεράστια καταπράσινα πάρκα, βλέπεις άλλους να κάθονται αναπαυτικά στα παγκάκια, άλλους κάτω από τα δέντρα να ακούν μουσική. Αφήνεσαι για να πάρεις αυτά που σου δίνει η μέρα. Η όμορφη μέρα. Και για μια στιγμή νιώθεις απίστευτη ελευθερία και μια υπέροχη αρμονία που μόνο οι μικρές στιγμές της καθημερινότητας μπορούν να συνθέσουν.

Λένε ότι οι καλύτερες διαδρομές είναι αυτές που δεν έχεις κάνει. Θα μπορούσες να κάνεις την ίδια συχνότητα πεντάλ χρόνο με το χρόνο. Πολλοί το κάνουν, κυριολεκτικά ή μεταφορικά. Αλλά για να αναπτυχθείς, θα πρέπει να κάνεις νέες διαδρομές. Ρίσκα. Να απορρίψεις λωρίδες που έχεις ξαναδεί, αλλά ποτέ δεν τις ταξίδεψες. Κι αν χαθείς μία ή δύο φορές, στη συνέχεια, γύρνα πίσω στο σημείο από όπου ξεκίνησες και προσπάθησε ξανά.

Ζήσε έτσι και θα διαπιστώσεις ότι τελικά το άγνωστο δεν είναι τόσο απειλητικό όσο φαντάζεσαι, αλλά ενδιαφέρον…

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…