Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να αποκαλύπτει η μεταμφίεση που επιλέγουμε τις απόκριες για την προσωπικότητά μας; Οι ειδικοί λένε ότι οι μεταμφιέσεις μας συχνά δεν είναι τυχαίες επιλογές. Αποκαλύπτουν κρυφές πλευρές της προσωπικότητάς μας, αντανακλούν εσωτερικές παρορμήσεις τις ημέρες εκείνες που θεωρείται αποδεκτό να αφήσουμε για λίγο στην άκρη τις κοινωνικές συμβάσεις και νόρμες.

Η μεταμφίεση μας δίνει την ευκαιρία “να εκφράσουμε πράγματα που κανονικά δεν μας επιτρέπεται να εκφράσουμε” σύμφωνα με τον G. Dennis Rains, καθηγητή ψυχολογίας στο  Kutztown University της Pensylvania. Oι ημέρες αυτές μας δίνουν την άδεια να αφήσουμε τη λεγόμενη «σκοτεινή» μας πλευρά να βγει προς τα έξω, να απελευθερώσουμε ο,τιδήποτε υπό κανονικές συνθήκες κρατάμε υπό έλεγχο. Η μεταμφίεση ενέχει επίσης πολύ συχνά την έννοια της ανωνυμίας που μας διευκολύνει να δείξουμε περισσότερο από τον άγριο και αδάμαστο εαυτό μας!”

Έτσι, κατά έναν τρόπο μας χαρίζει μια αίσθηση ελευθερίας αλλά και το θάρρος να «εκδραματίσουμε» φαντασιώσεις και ανάγκες που πολύ συχνά κρατάμε καταπιεσμένες, όπως λέει ο ψυχολόγος J. Buzz Von Ornsteiner, Μας κάνει να αισθανόμαστε σα να μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε χωρίς συνέπειες ή τίμημα.

Δεν είναι παράδοξο πως βάζοντας τη μάσκα, μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα;

Εκτός από αυτό όμως οι διάφορες μεταμφιέσεις είναι επίσης και μέσο επικοινωνίας. Κανείς δε μεταμφιέζεται για να μείνει στο σπίτι μόνος του. Η μεταμφίεση μας λέει κάτι για τον εαυτό μας στους άλλους και στοχεύει στο να προκαλέσει μια απόκριση. Με αυτή την έννοια οι μεταμφιέσεις λειτουργούν ως μέσο κοινωνικής σύνδεσης ανάμεσα στους ανθρώπους.

Συχνά, δεν συνειδητοποιούμε για ποιο λόγο επιλέγουμε μια συγκεκριμένη μεταμφίεση. Κι αν μας ρωτήσουν πιθανό να αποφανθούμε ότι δεν ξέρουμε. Τις περισσότερες φορές ωστόσο έχουμε κινητοποιηθεί από υποσυνείδητες δυνάμεις που μπορεί να είναι πιο προφανείς στους άλλους παρά σε εμάς τους ίδιους, λένε οι ειδικοί, παρόλο που αυτό εμπεριέχει μια γενικευτική τάση αφού δεν σημαίνει ότι κάθε σέξυ νοσοκόμα έχει βαλθεί να αποπλανήσει το μισό ανδρικό πληθυσμό!

Τι αποκαλύπτουν λοιπόν οι διάφορες μεταμφιέσεις σύμφωνα με την ψυχολογία;

Πριγκίπισσες (Χιονάτη, Σταχτοπούτα κ.α): Ανάλογες μεταμφιέσεις υποδηλώνουν μια υποσυνείδητη επιθυμία να επιστρέψουμε στην πρώιμη αθωότητα της παιδικής μας ηλικίας, την εποχή που πιστεύαμε στα παραμύθια και την ιδέα ότι ο γοητευτικός μας πρίγκιπας κάποτε θα ερχόταν! «Θέλουμε να αναβιώσουμε αυτό το συναίσθημα ή να το ξαναζήσουμε, λέει ο  Von Ornsteiner.

Super-Heroes (Spiderman, Superman, Zoro κ.α): Οι άνδρες που ντύνονται super ήρωες συχνά καλλιεργούν παιδικές φαντασιώσεις όπως να σώσουν τον κόσμο ή να αφανίσουν το κακό. Τέτοιου είδους μεταμφιέσεις ενσαρκώνουν την επιθυμία να είμαστε γενναίοι, δυνατοί και να απολαμβάνουμε το θαυμασμό. Συχνά βέβαια, οι άνδρες που τις προτιμούν αναπληρώνουν με αυτό τον τρόπο συναισθήματα ανεπάρκειας. Άλλες φορές πάλι έχει να κάνει με την «αδυναμία» τους σε ένα συγκεκριμένο ήρωα.

Sexy Νοσοκόμες (Υπηρέτριες, Μαθήτριες, Γραμματείς κ.α) Οι γυναίκες έχουν συχνά την τάση να ντύνονται ανάλογες μεταμφιέσεις που αντανακλούν βέβαια και τις αντίστοιχες ανδρικές φαντασιώσεις. Πέρα από το sexy στοιχείο που ενέχει την έννοια της αποπλάνησης του άνδρα, οι μεταμφιέσεις αυτές έχουν το κοινό χαρακτηριστικό της «υποτέλειας» σε σχέση με τον αντίστοιχο ανδρικό ρόλο. Αυτό άραγε εκφράζει το ότι αισθάνονται ανίσχυρες και μια κρυφή επιθυμία κάποιος να τις σώσει; Όχι απαραίτητα…είναι πιο πιθανό να σημαίνει το αντίθετο. Πολλές φορές ο σκοπός της μεταμφίεσης είναι να εξερευνήσουμε κάτι που δεν είμαστε παρά κάτι που είμαστε.

Vampires (Μάγισσες, Ζοmbie, Δρακουλες κ.α)  Η μαύρη κάπα, τα κόκκινα βαμμένα χείλη, τα μυτερά δόντια, λίγο φρέσκο αίμα να τρέχει… Υπάρχει αναμφίβολα ένα υποκείμενο σεξουαλικό πάθος- η ιδέα της αποπλάνησης είναι παρούσα, με ένα επιθετικό τρόπο λέει ο Von Ornsteiner. Για παράδειγμα το δάγκωμα στο λαιμό είναι μια μορφή στενής σωματικής επαφής που συχνά συνδέεται με την απόκτηση ελέγχου επάνω στον άλλο. Έχει κάτι το σαγηνευτικό που όμως νιώθουμε ασφαλείς να εκφράσουμε μόνο μέσα από τη μεταμφίεση.  Κι από την άλλη σε μια κοινωνικοοικονομική εποχή όπου οι άνθρωποι αισθάνονται μεγάλη αβεβαιότητα και έλλειψη ελέγχου στη ζωή τους είναι ίσως ελκυστικό να υποδύονται ένα χαρακτήρα ο οποίος στερείται ενσυναίσθησης και είναι πιο πιθανό να είναι ο δράστης παρά το θύμα.

Ταρζάν/Τζέην, Χορεύτρια κ.α Αυτού του είδους οι μεταμφιέσεις επιτρέπουν σε ανθρώπους που επενδύουν αρκετό χρόνο και ενέργεια στο σώμα τους να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το θαυμασμό (ή το φθόνο) των άλλων για τη φυσική τους κατάσταση.

Αποκαλυπτικές μεταμφιέσεις Όπως πάντα αρκετές (κυρίως) γυναίκες κυκλοφορούν φορώντας…ελάχιστα. Και τι πειράζει; 360τόσες μέρες το χρόνο μπορεί να αισθάνονται αρκετά καταπιεσμένες από τη ζωή και τους ρόλους τους. Το καρναβάλι είναι μια ευκαιρία για να απολαύσουν την πολυπόθητη προσοχή που ίσως έχουν ανάγκη, μας λέει ο Von Oirsester.

Μεταμφιέσεις του αντίθετου φύλου: Όπως ειπώθηκε νωρίτερα η μεταμφίεση είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε τη σκοτεινή μας πλευρά. Ανάλογες στολές μας παρέχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τη σεξουαλικότητά μας, ίσως την θηλυκή τους πλευρά  (οι άνδρες) και την ανδρική (οι γυναίκες). Μπορεί και αυτό να λειτουργεί απελευθερωτικά με την έννοια ότι η μεταμφίεση μας επιτρέπει για λίγο να βγούμε από τα στερεότυπα του ρόλου που κοινωνικά μας επιβάλλει το φύλο μας και να το διασκεδάσουμε κιόλας!

Καλλιτεχνικές/Δημιουργικές Μεταμφιέσεις Όταν επιλέγουμε και “κατασκευάζουμε» μια μεταμφίεση επιστρατεύουμε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας. Αυτός είναι και ένας τρόπος να επιδείξουμε την επινοητικότητα και γενικά τις νοητικές και καλλιτεχνικές μας ικανότητες και τα ενδιαφέροντά μας, ίσως περισσότερο από ότι τους κοιλιακούς ή το ντεκολτέ μας- παρόλο που τίποτα δεν απαγορεύει να επιδείξουμε και τα δύο!

Πολιτικοί, Αθλητές, Τραγουδιστές και λοιπές διασημότητες, φιγούρες άλλων εποχών (70’s, βικτωριανή εποχή κ.α). Όπως κι εκείνοι που χρησιμοποιούν τη μεταμφίεση ως μέσο δημιουργικής έκφρασης και αυτές οι στολές χρησιμεύουν συχνά ως μέσο επικοινωνίας με τους άλλους. Συχνά πρόκειται για πρόσωπα της επικαιρότητας, πράγμα που δείχνει ότι είμαστε «μέσα στα πράγματα» και όπως να έχει είναι αποκαλυπτικές για τον εσωτερικό φαντασιακό μας κόσμο.

Άγρια Ζώα, Έντομα, Τέρατα κ.α Ό,τι μας τρομάζει, μας ελκύει κιόλας. Όταν ντυνόμαστε κάτι που μας τρομάζει, νιώθουμε προστατευεμένοι, το ξορκίζουμε…Γινόμαστε αυτό, παύουμε να το σκεφτόμαστε και δε μπορεί να μας βλάψει πλέον.

Ό, τι και αν ντυθείτε  φέτος, το βέβαιο είναι το καρναβάλι είναι εδώ για να διασκεδάσετε με την ψυχή σας και γιατί όχι να εξερευνήσετε και να εκφράσετε περισσότερες πλευρές του εαυτού σας, να επικοινωνήσετε μέσα από τη χαρά, το χιούμορ, τον αυθορμητισμό που μπορεί να απελευθερώσει η μεταμφίεση που θα διαλέξετε!

 

About Elena Kampisopoulou

Η Έλενα Καμπισοπούλου είναι θεραπεύτρια-ψυχολόγος και απολαμβάνει να εξερευνά ακούραστα τα υπαρξιακά ερωτήματα, που αναπόφευκτα τίθενται από τη ζωή με μια μάλλον αισιόδοξη προοπτική και τη διάθεση να αγκαλιάζει την εμπειρία με το μαγικό τρόπο που αυτή ξεδιπλώνεται. Αγαπά τις λέξεις και τα λογοπαίγνια, τις αντιθέσεις, τα παράδοξα, τον ήλιο και τη θάλασσα, τις καυτερές γεύσεις, τις έξυπνες συζητήσεις και γοητεύεται από το συνδυασμό δύναμης και ευαισθησίας στους ανθρώπους. Αφιερώνει το χρόνο της στη θεραπευτική της δουλειά, που γίνεται έναυσμα για διαρκή προσωπική διεύρυνση, το διάβασμα, το γράψιμο, τη γυμναστική, τη χαλάρωση νου και σώματος και την ανάπτυξη νέων project με ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τον ενθουσιασμό της.