Το tattoo μου αρέσει να έχει μια σχέση άρρηκτη με το σώμα και την ιδιοσυγκρασία του ανθρώπου. Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα tattoo σαν  αυτοκόλλητα στο σώμα χωρίς την ανάλυση που χρειάζεται ένα σχέδιο που θα μείνει επάνω σου για πάντα.

Ένα σχέδιο μπορεί να είναι πολύ ωραίο αλλά να μην κάνει για tattoo.

Μπορεί να φανεί υπέροχο στον τοίχο, σε ένα ρούχο η σε ένα κόσμημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι το ίδιο καλό εάν το σχεδιάσεις επάνω στο σώμα.

Για μένα το tattoo έχει μια συνοδευτική σχέση με το σημείο του σώματος που γίνεται.

2

Πρέπει να συνοδεύει διακριτικά και σιωπηλά  το σημείο  που θα γίνει, να είναι φτιαγμένο με μεγάλη προσοχή και με γραμμή που θυμίζει τα χαρακτηριστικά του  δέρματος και που ιδανικά θα διάλεγε η φύση. Δηλαδή γραμμή  λεπτή, αρμονική, με σωστό τονισμό.

Το σχέδιο πρέπει να είναι λειτουργικό. Εννοώ ότι αισθητικά πρέπει να περιγράφει και να μορφοποιεί προς το καλύτερο, το σημείο που έχεις επιλέξει. Εάν βάλεις ένα στρογγυλό tattoo σε ένα μακρόστενο σημείο, με χοντρή γραμμή και ασαφή όρια, έχεις κολλήσει ένα αυτοκόλλητο προς επίδειξη.

a

Eάν όμως το σχέδιο ακολουθεί την μακρόστενη ομορφιά των άκρων η την όμορφη καμπύλη της λεκάνης κ.τ.λ. και γίνει με λεπτή και σωστά τονισμένη γραμμή, τότε εναρμονίζεται και λειτουργεί.

Untitled-1

Εξάλλου πιστεύω πολύ ότι η απλότητα είναι διαχρονική, έτσι ώστε το σχέδιο να μας ακολουθήσει όχι μόνο στην ομορφιά και την σφριγηλότατα της νιότης αλλά να είμαστε περήφανοι  και αξιοπρεπείς για αυτό  στην ωριμότητα  του  δέρματος αλλά και του πνεύματος. Έχω την τύχη να μην είναι το tattoo αυστηρά επαγγελματική επιλογή και για αυτό δεν υποκύπτω σε συμβιβασμούς.

Οπωσδήποτε η επιλογή σχεδίου αφορά αυτόν που θα το κάνει αλλά είναι προς συμφέρον του να συνεργαστεί με κάποιον που η αισθητική του έχει εξασκηθεί από την ενασχόληση με την τέχνη και να φύγει από το εργαστήριο με ένα tattoo που θα είναι «δικό» του, αλλά και με το ύφος του tattoo artist  που αυτός επέλεξε.

Το tattoo δεν είναι έκφραση ιδέας, διακόσμηση, ή μόδα.

Το tattoo είναι ένα δικό σου επίκτητο σημείο σώματος, που φεύγοντας από το εργαστήριο  νιώθεις ότι υπήρχε εκεί… από την αρχή.

Μιμα Βαγενά – Εικαστικός – Tattoo Artist

Υπεύθυνη εκπαίδευσης στα Εργαστήρια Τεχνών «ART HOW?»