Ήρθε η ώρα να ξανά-αναλύσουμε το διαχωρισμό μόδας και στιλ. Γνωρίζω ότι είναι ένα θέμα το οποίο, έχει χιλιοειπωθεί και υπεραναλυθεί, αλλά επειδή δεν έχω καταφέρει να το σχολιάσω ακόμα είπα να αδράξω τη μέρα. Θα ακολουθήσω μία διαφορετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα, για να μην αναλωθώ στα ίδια και τα ίδια, θα αναλύσω γιατί μερικά διάσημα trends που πλασάρονται ως στυλ ΔΕΝ αποτελούν στυλ σε όποιον τα φοράει.

nottied

Να ξεκινήσω με το πιο πρόσφατο που φαίνεται να φεύγει από τη μόδα. Είδαμε, που λες, να φοριέται στη μέση ένα καρό πουκάμισο, τύπου grunge, ξέρεις αυτό που σου δίνει ένα feeling ότι τραβιέσαι με τον Kurt Cobain. Αλλά ο Kurt Cobain δε ζει, οπότε είναι αδύνατο να τραβιέται ο οποιοσδήποτε μαζί του, όπως επίσης είναι ανούσιο αν το στιλ κάποιου είναι κυριλέ να προσθέτει ένα πουκάμισο στη μέση. Αυτό λοιπόν ήταν ένα χειροπιαστό παράδειγμα του τι ΔΕΝ είναι στιλ. Φυσικά, εάν ανέκαθεν είχες μία κλίση προς τη ροκ και πάσχιζες να αποκτήσεις το στυλ του Cobain, τα πράγματα αλλάζουν. Κυρίως, γιατί αυτό ΕΙΝΑΙ το στυλ σου, άρα δεν αλλάζεις την ιδιοσυγκρασία σου, παραμένεις στο στυλ σου. Δες για παράδειγμα τη δεσποινίς με τα mules (no comment για το παπούτσι). Φοράει και μπλούζα Ramones γιατί μάλλον τους άκουγε από κούνια. Προφανώς, δυσκολεύτηκε πολύ για να συνδυάσει το συγκεκριμένο trend και πιθανότατα αγόρασε ένα συγκεκριμένο look μόνο και μόνο για να μπορέσει να το υποστηρίξει, φυσικά ξέχασε να συνδυάσει τα παπούτσια, ή της τελείωσε το budget στη μπλούζα Ramones, ποιος ξέρει…

birckenstocks

Πες ένα γεια στα αγαπημένα μας “birks”, που φαίνεται να έχουν κατακλύσει το χώρο της μόδας και να τρελαίνονται όλες οι fashion bloggers κλπ. Μάλιστα. Λογικό. Δηλαδή για ένα παπούτσι το οποίο ορκίζονταν ότι δε θα το φορούσαν ποτέ, ξαφνικά παθαίνουν πλάκα και το φοράνε όλες. Ναι αυτό σίγουρα είναι στιλ. ΟΧΙ, φίλοι και φίλες, όχι. Δεν είναι στιλ. Πρώτον τα birckenstock, συνεχίζουν να είναι άσχημα. Μερικές φορές έχουμε την εντύπωση ότι επειδή κάτι είναι της μόδας παύει να είναι άσχημο, αποκτά μια αίγλη που του χαρίζει το ακαταλόγιστο. Αλλά, εκτός αν είσαι από τις Σκανδιναβικές χώρες και ο τρόπος ζωής σου περιστρέφεται γύρω από το τι είναι πρακτικό και άνετο, μάλλον αυτά τα παπούτσια δεν είναι στο στυλ σου και συνεχίζουν να είναι άσχημα. Γιατί να φοράς birks, όταν ορκίζεσαι στα τακούνια και γιατί να τα συνδυάζεις με όμορφα φορέματα; Δηλαδή μόνο εγώ βλέπω ότι είναι οξύμωρο;

frnΤο μέγιστο παράδειγμα του τι ΔΕΝ είναι στυλ. Η Ferragni. Θα παραδεχτώ ότι έχω μία προκατάληψη προς το συγκεκριμένο άτομο, ναι δε θα το κρύψω. Αλλά η προκατάληψη μου έχει βάση. Βασίζεται, κυρίως στο γεγονός ότι δεν έχει στιλ ενώ αποκαλείται style blogger. Καταλαβαίνεις βέβαια ότι δεν είναι λογικό. Δηλαδή, οκ, να βγάλεις λεφτά αλλά το να φοράς ακριβώς ότι σου δίνουν, χωρίς την προσωπική σου στάμπα και χωρίς να προσφέρεις κάτι ουσιαστικά, sorry αλλά το κάνουν και τα μοντέλα. Η Ferragni  που λες είναι κοινό μυστικό ότι δεν έχει στυλ και ότι φοράει τα trend απλά για να αναδειχθεί ως trendsetter. Οπότε εάν κάποια στιγμή αμφιβάλλεις για το τι είναι στυλ και τι μόδα, μπες στo Blonde Salad για να βεβαιωθείτε τι ΔΕΝ είναι στυλ.

Θα ήθελα να επεκταθώ και άλλο σε αυτό το θέμα αλλά νομίζω ότι είπα αρκετά. Τα επόμενα φυσικά θα έρθουν σε επόμενο post, ώστε να σιγουρευτώ ότι δεν υπάρχει κανένα κενό στο τι είναι στυλ και τι διαφορά έχει με τη μόδα!

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.