Μετά το sex, drugs and rock ‘n’ roll, το γυμνό έρχεται να συμπληρώσει το δημοφιλές τρίπτυχο.

Η μόδα είναι ένας χώρος δεκτικός σε πολλές επιρροές, ικανός να τις προσαρμόσει σε κάθε ανάγκη του και να δημιουργήσει. Μπορεί να αντλήσει έμπνευση από καλλιτεχνικές αλλά, πιο συχνά, από ευρύτερες πηγές, τρόπους συμπεριφοράς, καθημερινότητας. Το γνωστό τρίπτυχο sex, drugs and rock ‘n’ roll, που έχει επηρεάσει κατά μεγάλο βαθμό το χώρο της μουσικής και της μόδας, έρχεται να συμπληρωθεί από το (καλλιτεχνικό) γυμνό.

New folder27

Η ύπαρξη του γυμνού στο χώρο της μόδας είναι προφανής και αδιαμφισβήτητη, θα έλεγε κανείς φυσιολογική και καθημερινή. Ωστόσο, ποια είναι η αλληλεπίδραση αυτών των δύο εννοιών; Ενώ το γυμνό κάποτε μπορεί να θεωρούταν πρόστυχο και απαγορευμένο, πλέον είναι μία πραγματικότητα, σχεδόν απαραίτητη για να συμπληρωθεί ένα καλλιτεχνικό πορτραίτο. Εάν πάμε πίσω στα χρόνια, μπορούμε να θυμηθούμε διάφορες τοιχογραφίες που απεικόνιζαν ανθρώπους γυμνούς ή ημίγυμνους, πράγμα που πιθανότατα θεωρούταν φυσιολογικό εκείνη την εποχή. Τα πολυτελή ρούχα περίσσευαν, οι μανδύες και οι χιτώνες κάλυπταν ότι και όταν έπρεπε. Μάλιστα, σε κάποιες τοιχογραφίες μπορούμε να δούμε φορέματα τα οποία τελειώνουν ακριβώς κάτω από το στήθος αφήνοντάς το ακάλυπτο.

Προχωρώντας τις εποχές, οι άνθρωποι φαίνεται να έγιναν πιο συντηρητικοί, καταδικάζοντας τη γύμνια, ιδιαίτερα αυτή της γυναίκας. Τα ρούχα γίνονταν όλο και περισσότερα, το σώμα καλυπτόταν όλο και πιο πολύ, τόσο ώστε να αποφύγει κάθε πιθανή έκθεση της γύμνιας. Η μόδα ανακάλυπτε όλο και περισσότερα ρούχα, όλο και περισσότερα σκευάσματα για να καλύψει το ανθρώπινο σώμα και να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τη νοοτροπία της εποχής.

Όμως, οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να αφήσουν στην άκρη τη φύση τους, την οπτική τους, δύσκολα διαχειρίζονται την ελεύθερη ψυχή τους και το μυαλό τους που καλπάζει σε ονειρικά τοπία. Ανέκαθεν, οι ζωγράφοι τολμούσαν να απεικονίσουν τις μούσες τους χωρίς ρούχα, αψηφώντας τα ηθικά όρια των εποχών και ακολουθώντας την καλλιτεχνική τους φύση. Έτσι και οι σχεδιαστές, ως γνήσιοι καλλιτέχνες δεν μπορούσαν να αντισταθούν στο γυμνό σώμα, να σταματήσουν να το βλέπουν ως έναν καμβά, έτοιμο να δεχτεί τις πιο ωραίες πινελιές. Άρχισαν να αφήνονται ελεύθεροι, βάζοντας αφηρημένες πινελιές και δημιουργώντας έργα τέχνης πάνω σε ρούχα. Το ανθρώπινο σώμα δε θεωρούταν γυμνό και ντυμένο, αλλά καμβάς έτοιμος να αποτυπώσει κάθε σχεδιαστική φαντασία με όρους υφασμάτων.

Untitled-1

Σήμερα πλέον, η μόδα και το γυμνό είναι έννοιες αλληλένδετες. Ενώ αρχικά, ο κόσμος παραξενευόταν βλέποντας γυναικεία στήθη να παρελαύνουν στο catwalk ακάλυπτα, ή πίσω από μία αισθησιακή διαφάνεια, συνοφρυώνονταν παρακολουθώντας γυμνές φωτογραφήσεις celebrities και μοντέλων (ακόμα και αν αυτό το γυμνό υπονοούνταν) και άρχιζαν αντιπαραθέσεις τονίζοντας την προκλητικότητα και την προστυχιά του ακάλυπτου σώματος και την κάκιστη επιρροή του στο ευρύ κοινό και τη νεολαία, πλέον το ανθρώπινο σώμα έχει, κατά ένα μεγάλο μέρος, απενοχοποιηθεί, η έκθεσή του στον καλλιτεχνικό βωμό δε θεωρείται έγκλημα, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της μόδας. Φιλανθρωπικές οργανώσεις τολμούν να τρέξουν καμπάνιες με γυμνούς ανθρώπους, αποσκοπώντας να περάσουν ότι το γυμνό σώμα δεν είναι ντροπή, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κάτι που πρέπει να αγαπηθεί από εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας.

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.