Κάτι τραγικό έγινε την Δευτέρα του Πάσχα, λίγο μετά τις οχτώ το βράδυ. Μια ιστορική βυζαντινή εκκλησία τυλίχτηκε στις φλόγες, σοκάροντας όλη την ελληνική κοινότητα του Μόντρεαλ. Η εκκλησία είναι η Παναγίτσα που βρίσκεται στο Παρκ Εξ, εκεί όπου βαπτίστηκαν και παντρεύτηκαν πολλοί Έλληνες Μοντρεαλίτες.

Η εκκλησία χτίστηκε το 1962, σε ένα κτίριο που ήταν ιδιοκτησία της Αποστολικής Εκκλησίας του Καναδά πριν από το 1968, όταν αγοράστηκε από τους Έλληνες όπου στη συνέχεια μετατράπηκε σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το Facebook το βράδυ της Δευτέρας πήρε κυριολεκτικά φωτιά. Έτσι, το συμβάν μαθεύτηκε σε χρόνο αστραπή. Δεν το έχω ξαναδεί. Πραγματικά, εντυπωσιάστηκα. Οι Έλληνες και μάλιστα νέοι, σοκαρισμένοι από το τραγικό γεγονός, θρηνούσαν την μεγάλη απώλεια, μια απώλεια που κρατούσε τον ελληνισμό ενωμένο. Και το βίωσα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια αγάπη και συγκίνηση μαζεμένη μαζί. Κι αν κάτι μου τράβηξε την προσοχή… ήταν αυτό ακριβώς. Τα συναισθήματα που αναδύονται εξαιτίας μιας καταστροφής που επηρέασε τους Έλληνες του Καναδά είναι μοναδικά και αξιοσημείωτα.

Εκατοντάδες χιλιάδες τα μηνύματα συμπαράστασης λίγα λεπτά αφότου το πρώτο βίντεο αναρτήθηκε στα social media. Σα να κρατούσαν όλοι από ένα κερί αναμμένο ελπίζοντας σε ένα θαύμα. Στο βίντεο της φωτιάς μου προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση οι λυγμοί μιας γυναίκας γι’ αυτό που έβλεπε να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της, εκλιπαρώντας η Παναγίτσα να σωθεί. Με κάθε σπάσιμο των τζαμιών του ναού οι λυγμοί γίνονταν πιο έντονοι.

Ήταν απλά συγκλονιστικό. Δευτέρα του Πάσχα. Και ο Ελληνισμός ενώθηκε ακόμα περισσότερο δίνοντας την υπόσχεση να ξαναχτίσει την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του. Όλοι με ένα στόμα, μια φωνή. Και το έδειξαν έμπρακτα την Κυριακή όπου οι πιστοί συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν, στεκούμενοι όρθιοι στο δρόμο, ανάμεσα στα συντρίμμια.

Η απώλεια για τους Έλληνες είναι μια πονεμένη πραγματικότητα. Αλλά η στήριξη, η συμπαράσταση, η αποφασιστικότητα και η αγάπη τους, δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα κουράγιου και ελπίδας. Τόσο μεγάλο που οι λειτουργίες τις Κυριακές δεν θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται.

Το συγκινητικό βίντεο είναι by Siounis photos & video και είναι ένα αφιέρωμα στην Παναγίτσα με το μήνυμα “θα την ξαναχτίσουμε”.

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…