Μια φορά κι έναν καιρό, στη σύγχρονη ιστορία, η επίδειξη μόδας για έναν σχεδιαστή ήταν μια αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα. Το διαδίκτυο ήταν ακόμα μια άγνωστη λέξη, και η πληροφορία ταξίδευε αργά. Υπήρχε λοιπόν τότε μια μικρή, κλειστή ομάδα ανθρώπων που ήλεγχαν, αποφάσιζαν και τελικά προωθούσαν το στιλ και τις τάσεις της εκάστοτε εποχής. Την ομάδα αυτή αποτελούσαν συντάκτες και κριτικοί μόδας, αγοραστές μεγάλων καταστημάτων λιανικής και σε μικρότερο βαθμό οι χονδρέμποροι υφασμάτων. Την εποχή εκείνη, ένας κριτικός μόδας είχε ως αποστολή να μεταφέρει στον αναγνώστη την εικόνα, την αίσθηση που άφηνε μια επίδειξη μόδας, καθώς τότε ήταν χρονοβόρος η ταχύτητα μετάδοσης της εικόνας/φωτογραφίας, και μέσα από αυτήν την διαδικασία να εκφράσει και την άποψη του.

Από τότε έως σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Η υπερπληθώρα περιοδικών, τα οποία είναι ως επί το πλείστον εξαρτημένα από τους διαφημιστές, καθιστούν δύσκολο σε μια φωνή να ξεχωρίσει – ποιός άλλωστε θυμάται ονόματα δημοσιογράφων-κριτικών μόδας; Το διαδίκτυο, και η δυνατότητα που δίνει σε κάθε blogger, μόδας και μη, να εκφέρει άποψη. Τα social media, που τελικά επηρεάζουν περισσότερο μία πολύ μεγάλη μερίδα καταναλωτών – λαμπρό παράδειγμα μια οποιαδήποτε φωτογραφία στο instagram της Blake Lively, η οποία έχει απήχηση στις μάζες – η μόδα άλλωστε είναι περισσότερο οπτική, ενώ οι δημοσιογράφοι μόδας συνδιαλέγονται με κείμενα. Η δε υπερπληροφόρηση, κάνει ευκολότερη την αφομοίωση μιας εικόνας παρά ενός κειμένου.

13

Για τον μέσο καταναλωτή, η εικόνα και η γνώμη που ο ίδιος διαμορφώνει με βάση την αισθητική και την κουλτούρα του, είναι πιο δυνατά από ένα κείμενο. Είναι δε γεγονός, ότι πλέον ο καθένας μπορεί να βρει στο διαδίκτυο φωτογραφίες και βίντεο μιας επίδειξης λίγα μόλις λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ή ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση – όπως κάνει σε κάθε σεζόν ο οίκος Missoni αλλά και άλλοι.

Κατά την άποψη του γράφοντα, οι κριτικές είναι πλέον άχρηστες. Χρησιμοποιούν φανταχτερή ορολογία για να περιγράψουν τα ρούχα, τη στιγμή που ο καθένας μπορεί απλά παρατηρώντας τις φωτογραφίες να διαπιστώσει εάν του ταιριάζει ή όχι η πρόταση κάποιου σχεδιαστή. Και τελικά, γιατί κάποιος να αφιερώσει χρόνο να διαβάσει την γνώμη κάποιου δημοσιογράφου, που συχνά είναι προκατειλημμένη λόγω διαφήμισης ή προσωπικών σχέσεων μεταξύ δημοσιογράφου και σχεδιαστή;

Τα περιοδικά που επικοινωνούν την μόδα στο μεγαλύτερο μέρος της ύλης τους, θα πρέπει πλέον να βρουν νέους τρόπους για να περάσουν το μήνυμα που επιθυμούν -γιατί αυτό σίγουρα δεν θα συμβεί χρησιμοποιώντας τις παλιές συνταγές.

Μιχαήλ Πάσσος | Brand Manager Nassos Ntotsikas

Michail Passos

About Michail Passos

Ο Μιχαήλ γεννήθηκε το 1980 και κατοικεί στην Κηφισιά. Έχει πάθος με τα ταξίδια, την φωτογραφία και την τέχνη, ενώ δεν λέει ποτέ όχι στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Αγαπά την οργάνωση εκδηλώσεων και τρελαίνεται για τους ντοματοκεφτέδες της Αλεξάνδρας. Αντιπαθεί την αγένεια, την υπερβολή και τις μπάμιες. Απόφοιτος οικονομικών σπουδών και κάτοχος MBA, έπειτα απο αρκετές αναζητήσεις και ενασχόληση σε διάφορα πεδία τον κέρδισε η βιομηχανία της μόδας. Όταν δεν εργάζεται ως brand manager για τον Nassos Ntotsikas και την Fashion Assured αρθρογραφεί, χάνεται στον κυβερνοχώρο και οργανώνει τα επόμενα ταξίδια του.