Μπορεί η νηστεία να φαντάζει ιδανική περίοδος για να χάσεις βάρος, αλλά είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σε ενημερώσουμε πως δυστυχώς δεν είναι! Κάθε άλλο μάλιστα…Ειδικά αν της λείπουν και τα ζωικά προϊόντα όπως το αυγό και τα γαλακτοκομικά. Γι΄αυτό αν αποφασίσεις να συμμετέχεις, σου έχουμε τη λύση..

Dos 

-Η οργάνωση είναι το ήμισυ της επιτυχίας! Αν αφήσεις να αποφασίσεις τελευταία στιγμή τί θα φας, μάλλον δε θα κάνεις την καλύτερη επιλογή. Οπότε προγραμμάτισε τα γεύματα και τα σνακ σου!

-Όσπρια και θαλασσινά 3-4 φορές την εβδομάδα απαραιτήτως στο πρόγραμμα: δεδομένου πως στη νηστεία η έλλειψη πρωτεΐνης είναι γεγονός, οι βασικές πηγές της είναι απαραίτητο να υπάρχουν.

-Αντίστοιχα, προσπάθησε να εντάξεις υποκατάστατα τυριού και γάλακτος (π.χ. σόγιας, αμυγδάλου κλπ).

-Συνδύασε τα όσπρια με δημητριακά προκειμένου να επιτύχεις καλύτερη ποιότητα πρωτεΐνης π.χ. όσπρια με ψωμί ή φακές με ρύζι κλπ.

– Το στοιχείο της εγκράτειας είναι χρήσιμο από συμπεριφορικής πλευράς: για μερικούς ανθρώπους είναι πιο εύκολο σε αυτή τη φάση να κάνουν ένα switch στο διακόπτη του μυαλού τους και να είναι συνολικά πιο πειθαρχημένοι και εγκρατείς. Όλα στο μυαλό μας είναι άλλωστε!

Don’ts

-Βάλε ένα μέτρο στο ψωμί και τα ζυμαρικά: ακόμα και αν θεωρείται ο πιο εύκολος τρόπος να νηστέψεις, είναι μακράν ακατάλληλος!

-Οι ξηροί καρποί, οι ελιές και το ελαιόλαδο μας δίνουν καλά λιπαρά αλλά θέλουν και αυτοί το μέτρο τους!

-Τα τηγανητά δεν είναι σύμμαχος σου όπως επίσης και τα γλυκά των ημερών: σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είσαι πιο ελαστικός μαζί τους.

-Φυσικά το ότι νηστεύεις δε σημαίνει πως δεν τρως ή τρως μία φορά την ημέρα. Ακολούθησε κανονικά το πρόγραμμα γευμάτων της ημέρας σου!

-Σκέψου το διπλά, (ή συμβουλέψου το γιατρό σου/και το διαιτολόγο σου) αν έχεις πολύ χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα ή αντίστοιχα υψηλό σάκχαρο.

Τώρα που τα έμαθες όλα..Καλή Σαρακοστή!!!

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!