Το όνομα του έχει συνδυαστεί με τη σχεδίαση παπουτσιών. Πόσο εύκολο όμως μπορεί να είναι αυτό, όταν το μεταφράζουμε με όρους της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας; Ο ταλαντούχος Στάθης Σαμαντάς αποδεικνύει περίτρανα πως όταν κάποιος “το’χει” μπορεί να τα καταφέρει! Η μοναδικότητα των σχεδίων του και οι απλές αλλά και καθαρές γραμμές που υιοθετεί, είναι μερικά από τα στοιχεία που μου κίνησαν εξ αρχής το ενδιαφέρον! Η “ζημιά” έγινε με ένα από τα μοντέλα της νέας του χειμερινής συλλογής, η οποία δίνει έναν ολοκαίνουργιο ορισμό στην λέξη “πολυτέλεια”. Απολαύστε τον!

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο να ασχοληθείς με το σχεδιασμό παπουτσιών;

Σ.Σ: Η μεγάλη μου αγάπη και ανάγκη για έκφραση του εαυτού μου μέσω του σχεδίου και συγκεκριμένα του βιομηχανικού σχεδίου που έχω σπουδάσει το οποίο είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη και το γεγονός ότι για μένα τα πόδια είναι το πιο ερωτογενές σημείο του σώματος αποτελούν τους βασικούς ψυχικούς λόγους που με ωθούν να ασχοληθώ με το σχεδιασμό παπουτσιών. Σκοπός μου μου είναι να διερευνήσω την σχέση που έχουν οι γυναίκες με τα παπούτσια τους, εξετάζοντας την ψυχολογική και ερωτική έννοια αυτών των αντικειμένων.

Σ’ έχουν χαρακτηρίσει ως τον Manolo Blahnik της Ελλάδας. Πόσο δύσκολο είναι να υποστηρίζεις και να διατηρείς αυτό τον τίτλο;

Σ.Σ: Δεν έχω κανένα τέτοιο άγχος διότι παρόλο που με τιμά μια τέτοια σύγκριση η δουλειά μου παραμένει πάντα μια προσωπική πορεία, ένα προσωπικό δεδομένο το οποίο έχει το δικό μου χαρακτήρα και μόνο και τα δικά μου στοιχεία τα οποία και υποστηρίζω. Εκθέτω τον εαυτό μου στον κόσμο μέσα από τη δουλειά μου η οποία δεν μπορεί να είναι αυθεντική αν δεν είμαι εγώ. Θέλω ο κόσμος να μάθει τον Στάθη Σαμαντά και να τον αγαπήσει γι’ αυτό που είναι. Έτσι χτίζονται οι ειλικρινείς σχέσεις.

Από όλα τα υλικά με τα οποία έχεις δουλέψει ποιο είναι το αγαπημένο σου και γιατί;

Σ.Σ: Νομίζω δεν μπορώ να ξεπεράσω την αγάπη μου για το καστόρι. Έχει τη δύναμη της πολυτέλειας αλλά συνάμα είναι ευαίσθητο.

ai11

Τι είναι αυτό που σου δίνει έμπνευση λίγο πριν από το σχεδιασμό μιας νέας συλλογής;

Σ.Σ: Η αρμονία του χάους που επικρατεί από τα πολλά πράγματα που θέλω να συνδυάσω σε μια συλλογή. Κρατάω στοιχεία, αφαιρώ στοιχεία δημιουργώντας στην ουσία μια χορωδία από σχήματα, χρώματα και υλικά. Είναι ακριβώς όπως μια χορωδία. Παρόλο που είναι εκατό άτομα μαζεμένα, η φωνή στο τέλος είναι μια.

Μετράς πολλές συνεργασίες με σχεδιαστές μόδας όπως το αγαπημένο δίδυμο των Mi-Ro, την Σήλια Κριθαριώτη κ.α. Τι αποκόμισες από αυτές τις εμπειρίες σου;

Σ.Σ: Αποκόμισα την πιο σημαντική εμπειρία που έχουν οι συνεργασίες. Την ομαδικότητα. Επίσης μέσα από τις συνεργασίες, μου δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσω παπούτσια που κατά κύριο λόγο δεν θα έβλεπε κάποιος στη συλλογή μου. Έτσι βλέπω και εγώ ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μου.

Untitled-1

Πόσο εύκολο / δύσκολο είναι για ένα άτομο που προέρχεται από μία τόσο μικρή χώρα να εξελιχθεί και να ξεχωρίσει στην παγκόσμια αγορά;

Σ.Σ: Ο Δαυίδ σκότωσε τον Γολιάθ. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να παίρνει κανείς ψυχική δύναμη για να μπορέσει να χειριστεί τη πραγματικότητα. Υπάρχει η εσωτερική πραγματικότητα δηλαδή το πως αντιλαμβάνομαι εγώ τον εαυτό μου μέσα στη κοινωνία και η εξωτερική πραγματικότητα δηλαδή η οικονομική κρίση μιας και είναι επίκαιρη. Πραγματικότητα και επιθυμία συνήθως δεν συμβαδίζουν οπότε την πρώτη πρέπει να την λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη και μάλιστα πολλές φορές θα πρέπει να κινούμαστε με βάση αυτή και όχι με βάση την επιθυμία μας. Αυτό όμως μπορεί στο τέλος να σου βγει σε καλό και από μια μικρή χώρα να βρεθείς μετά από πολύ προσπάθεια σε ένα διεθνές επίπεδο ακριβώς επειδή ζύγιασες σωστά τα πράγματα και δεν πέταγες στα σύννεφα.

Στα παπούτσια που σχεδιάζεις το τακούνι είναι ιδιαίτερα προσεγμένο. Τι πιστεύεις πως είναι αυτό που κάνει διαχρονική τη σχέση αντρών και γυναικείων στιλέτων;

Σ.Σ: Η σεξουαλική φαντασίωση. Το στιλέτο αποπνέει σεξ. Στο σεξ γίνεσαι ένα με τον άλλον. Εφόσον γίνεσαι ένα υπάρχει μια σχέση, όποια και αν είναι αυτή. Σχέση εννοώ ότι ένας άνθρωπος σχετίζεται με έναν άλλον, επικοινωνεί. Όσο θα υπάρχει αυτή η ανάγκη, αυτό το πάθος, θα υπάρχει και η σχέση αντρών και γυναικείων στιλέτων.

Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη ζωή σου επαγγελματικά αλλά και προσωπικά;

Σ.Σ: Αρκετά διότι όπως όλες οι δουλειές έτσι και η δική μου χρειάζεται οικονομική ευρωστία για να αναπτυχθεί. Ο σπόρος δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε φυτό στο τσιμέντο, θέλει χώμα και νερό δηλαδή τις σωστές συνθήκες. Σε προσωπικό επίπεδο επίσης με έχει επηρεάσει διότι μερικές φορές αναγκάζομαι να αναβάλλω για το μέλλον πράγματα που θα ήθελα να κάνω τώρα.

Τι θα έλεγες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο; Είναι εύκολο στην εποχή που διανύουμε;

Σ.Σ: Εύκολο νομίζω δεν είναι ποτέ. Σε άλλη χρονική περίοδο θα ήταν πιο εύκολο από ότι είναι τώρα. Με κατάλληλο σχεδιασμό και πίστη στην επιθυμία μας κάποια στιγμή η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς. Πρέπει όμως να είναι διατεθειμένοι να χάσουν και πράγματα. Ίσως περισσότερα από αυτά που θα κερδίσουν και δεν μιλάω αναγκαστικά για τα υλικά. Μα είναι λογικό. Όποιος πολεμάει γι’αυτό που αγαπάει, πληρώνει και το τίμημα.

Αν το «Beau Sillage» ήταν παπούτσι ποιο μοντέλο θα ήταν και γιατί;

Σ.Σ: Επειδή το Beau Sillage είναι το αποτέλεσμα μιας ομάδας πολυεπίπεδου ενδιαφέροντος νομίζω πως ένα σχέδιο με μια μίξη υλικών και χρωμάτων θα ήταν το κατάλληλο μοντέλο.

σηοεσ-1

Σημεία πώλησης: A la mode, Γλυφάδα / Styefax Boutique, Θεσσαλονίκη

Βρείτε το Στάθη Σαμαντά σε: facebook, instagram

Info: Ο Στάθης Σαμαντάς  έχει σπουδάσει βιομηχανικό σχέδιο στον AKTO. Η συλλογή του χαρακτηρίζεται από γραμμικά σχέδια και γεωμετρικά σχήματα που συχνά συνδυάζονται με διχρωμίες ή τριχρωμίες δίνοντας μια εικόνα με ταυτότητα, υψηλής αισθητικής που συμβαδίζει με το ύφος και τις τάσεις της εποχής χωρίς όμως να είναι εφήμερη.

Βραβεία

– Πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό σχεδιαστών Designer Generation 2.0 στο Μιλάνο.

– Πρώτο βραβείο και εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ιταλία στη 12η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της  Μεσογείου στη Νάπολη.

Pepy Roumelioti

About Pepy Roumelioti

Γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Είναι κορίτσι από σπίτι με γαλλικά πιάνο μπαλέτο, χωρίς τα γαλλικά και το πιάνο. Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα μέχρι, που ο Christian Louboutin αρνήθηκε να σχεδιάσει ένα ζευγάρι pointe shoes για εκείνη. Λατρεύει τη μόδα, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό. Αν και οι σπουδές της αφορούν την σωστή διαχείριση των οικονομικών σε μία επιχείρηση, εκείνη ειδικεύτηκε στην επικοινωνία, τη διοίκηση, και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι ιδρύτρια του «Beau Sillage», έχει εργαστεί ως Fashion Editor στο περιοδικό «The Βest» και το όνειρό της είναι, να αποκτήσει το δικό της περιοδικό μόδας, τη δική της εταιρεία επικοινωνίας, να γυρίσει όλο τον κόσμο ή και τα τρία μαζί!