Μέτρησε μια εικοσαετία στο χώρο της μουσικής ως κιθαρίστας, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της εγχώριας σκηνής και τελικά μια μέρα αποφάσισε πως θέλει να  ασχολήθει με το design. Και πολύ καλά έκανε γιατί ο Σπύρος Κοντάκης είναι ο ταλαντούχος σχεδιαστής επίπλων και αντικειμένων, που κρύβεται πίσω από την πιο διάσημη τσαγιέρα “του κόσμου”. Η εταιρεία του (Kontaki design), μετράει σχεδόν τρία χρόνια δημιουργίας και έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Τα έπιπλα που κατασκευάζει έχουν μια “παιδικότητα” όπως χαρακτηριστικά τονίζει και μας προτρέπει να τον ακολουθήσουμε και να επενδύσουμε στην τέχνη και την αισθητική της καθημερινότητας.

PHOTOS.cdr

Από τη μουσική στο χώρο του design. Πως προέκυψε αυτή η αλλαγή μέσα σας και πως καταφέρατε να ξεχωρίσετε σε έναν τομέα που συνεχώς εξελίσσεται;

Σ.Κ: Η μετάβαση στον σχεδιασμό έγινε ενστικτωδώς, παίρνοντας βέβαια την απόφαση αλλαγής, όχι μόνο του οπτικού πεδίου, αλλά και τον καθημερινό ρυθμό κίνησης και προσαρμογής! Πάντα υπήρχε μέσα μου η αίσθηση των σχημάτων, περισσότερο ως μνήμες από το παρελθόν, αλλοιωμένες αλλά ονειρικές! Δεν ξέρω αν έχω κατοχυρωθεί στον χώρο του σχεδιασμού, και δεν είναι αυτό το δεδομένο. Είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά μέσα από τον αυθορμητισμό και την άγνοια κινδύνου πολλές φορές, υπήρξε μια αποδοχή σε κοινότητες ανθρώπων της τέχνης περισσότερο, και λιγότερο του μοδάτου design ( χωρίς να σημαίνει οτι τα αντικείμενα δεν είναι εμπορικά ) αυτό νομίζω είναι και η χαρά της ιστορίας! Οι τάσεις της μόδας είναι κάτι το οποίο με αφήνει αδιάφορο κυρίως στον σχεδιασμό!

Πείτε μας δύο λόγια για το αυτό που αντιπροσωπεύει η εταιρία «Kontaki design»

Σ.Κ: Η εταιρία kontakidesign δηλαδή εγώ και το λογότυπό μου, αντιπροσωπεύει νομίζω μέσα σε όλα, και λίγο από εξαγωγή ελληνικής πραγματικότητας, με τις δυσκολίες το τρέξιμο και τους χιλιάδες τρόπους που μπορούμε να βρούμε για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, χωρίς αυτό να γίνετε χαζορομαντικό ή επιτηδευμένο για να τραβήξει την προσοχή.

Τα αντικείμενα που φτιάχνουμε με τους συνεργάτες μου που τα κατασκευάζουν, γίνονται στην Ελλάδα καθώς και η επιλογή των υλικών. Είναι όλα αριθμημένα και χειροποίητα σε περιορισμένα αντίτυπα το καθένα.

Επιμένετε Ελληνικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από την εύκολη λύση του “IKEA”. Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στη μέχρι τώρα πορεία σας;

Σ.Κ: Δεν είχα ποτέ σκοπό να ανταγωνιστώ το ΙΚΕΑ ή ιταλικές εταιρίες design.  Αυτό που κάνω είναι διαφορετικό και όχι κάτι τόσο παραγωγικά μαζικό. θέλω τα αντικείμενα να είναι σεβαστά από αυτόν που τα επιλέγει ως προς την αναγνώριση του υλικού και της ατμόσφαιρας που δημιουργεί!

Περνάμε την περισσότερη ζωή μας με έπιπλα και αντικείμενα και ζούμε μαζί τους. Χρειάζονται περισσότερο σεβασμό γιατί και αυτά μπορούν εύκολα να δείξουν την διαφορετικότητα του χαρακτήρα μας και την προσωπικότητά μας ( ως προς την επιλογή μας)! Είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά και ευχάριστο να αλλάζεις την ζωή σου και να ξεκινάς κάτι καινούργιο. Οι υποδομές για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν και πρέπει να καταναλώσεις πολύ ενέργεια στην αναζήτηση ποιος και που θα συνεργαστεί (και αν υπάρχει!) για να κάνει αυτήν την δουλειά (κυρίως την κατασκευή).

kontakis 2

Πως αντιμετωπίζετε την αποδοχή και την αναγνώριση της δουλειάς σας; Είναι τα εύσημα κινητήρια δύναμη για την συνέχεια;

Σ.Κ: Η αποδοχή είναι πολύ καλό κίνητρο για να συνεχίσεις. Καμιά φορά όμως μπορεί να σε μπερδέψει στην αρχή ή να σε αποπροσανατολίσει. Δεν είναι απαραίτητο ότι με τις κριτικές ή την διαφήμιση κατοχυρώνεις αυτό το είδος αντικειμένου και επίπλου εμπορικά( καμία φορά μπορεί να μην κάνει και καλό!). Αυτός που ψάχνει για κάτι ιδιαίτερο συνήθως ψάχνει πολύ και το βρίσκει!

Στις 24 Οκτωβρίου είναι τα εγκαίνια της έκθεσής σας στο Παρίσι! Τι συναισθήματα σας προκαλεί αυτή η εξέλιξη;

Σ.Κ: Είναι πολύ καλό αυτό που συμβαίνει τώρα με την έκθεση στο Παρίσι. Μπορείς να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους πολύ κοντά στο είδος αυτό. Υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα εκεί που ασχολούνται και ψάχνουν καινούργια και ιδιαίτερα πράγματα. Είναι πολύ ωραία η αίσθηση και η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εκεί, και το κυριότερο η αποδοχή διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπων και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται την τέχνη.

Στο χώρο του design οι ταχύτητες είναι αρκετά μεγάλες. Πόσο δύσκολο είναι να χτίσετε την δική σας ξεχωριστή ταυτότητα;

Σ.Κ: Αυτό είναι το πρόβλημα με το design και με όλες τις τέχνες γενικά! Υπάρχει κορεσμός και επανάληψη! Οι ταχύτητες είναι μεγάλες αλλά κάποια πράγματα όσο και να τρέξουν φαίνονται ακίνητα. Αυτό που δεν μου αρέσει με όλο αυτό, είναι πως οι περισσότεροι σχεδιαστές τρέχουν με το άγχος της αποδόμησης του υλικού και του κόστους για να γίνει πιο μαζικό και ανταγωνιστικό. Έτσι πολλά από αυτά που φτιάχνουν κυρίως εταιρίες design μοιάζουν μεταξύ τους. Αν συνυπολογίσουμε και τις αντιγραφές των Κινέζων και τις “μαϊμούδες”, γίνετε λίγο χαοτικό το τι είναι τι εν τέλει! Η ταυτότητα χτίζεται μέσα από τον αυθορμητισμό, την έμπνευση και την φαντασία,τοποθετημένα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος, με επίγνωση της κατάστασης και των δεδομένων. Αν το κίνητρο είναι να σχεδιάσουμε με γνώμονα την εμπορικότητα ή την μόδα, χρειάζεται να έχουμε περισσότερο επιχειρηματικό ταλέντο και μια άλλη στόχευση.

kontakis 3

Καταφέρατε μέσα σε δύο χρόνια να αγγίξετε με τη δουλειά σας το Hollywood γεγονός που είναι πολύ εντυπωσιακό. Η τσαγιέρα σας (“Conical” tea set) φωτογραφήθηκε με την Έμα Στόουν, τον Άντριου Γκάρφλιντ και την Μπερενίς Μαρλό. Τελικά είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσετε σε μία χώρα όπως είναι η Αμερική σε σχέση με την Ελλάδα ειδικά τώρα που διανύουμε περίοδο κρίσης;

Σ.Κ: Η Ελλάδα στην κρίση ή στην χωρίς κρίση σίγουρα σαν αγορά δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει κάτι τέτοιο ή και να το συντηρήσει ακόμα. Είναι υποκριτικό να γκρινιάζουμε ότι φταίει η κρίση για κάτι τέτοιο. Πρέπει η εξωστρέφεια να χαρακτηρίζει μια μικρή χώρα (και κυρίως τους καλλιτέχνες), όταν οι αποδέκτες αυτού που κάνεις είναι παγκόσμια. Δεν έχω παει ακόμα στην Αμερική να επικοινωνήσω την δουλειά μου. Όλα αυτά που έχουν γίνει με τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ είναι μέσο Γαλλίας που τώρα πια είναι και η βάση μου! Κάθε χώρα και αγορά είναι διαφορετική σε αυτό που κάνω, απλά η Γαλλία ειναι το κέντρο του εξειδικευμένου επίπλου και αντικειμένου, και έχει τον σεβασμό και την αποδοχή και άλλων χωρών.

Η συγκεκριμένη τσαγιέρα μάλιστα επελέγη από την Στεφανί του Μονακό, για τον ετήσιο πλειστηριασμό του ιδρύματος Fight Aids Monaco. Πώς συνέβη αυτό;

Σ.Κ: Το conical επιλέχτηκε από την Στεφανή του Μονακό, όταν ένας πολύ γνωστός συλλέκτης έργων τέχνης στην Γαλλία και συνεργάτης της, το έδειξε αφού το είχε επιλέξει πρώτα αυτός. Της άρεσε το πήρε και πουλήθηκε έναντι ενός πολύ μεγάλου ποσού στον πλειστηριασμό για φιλανθρωπικό σκοπό ως πρωτότυπο!

1221

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Τι όνειρα έχετε για την εταιρία σας;

Σ.Κ: Τα σχέδια για το μέλλον είναι πρώτα να πάει καλά αυτή η έκθεση, να την μεταφέρουμε και αλλού στον κόσμο και να σχεδιάσω την καινούργια συλλογή πολύ σύντομα. Αυτό που θα ήθελα πιο πολύ είναι να μείνω συνεπής σε αυτό που κάνω, χωρίς μοδάτες εμπορικές παρεκκλίσεις!

Αν το «Beau Sillage» ήταν κάποιο από τα σχέδια σας, ποιο θα ήταν και γιατί;

Σ.Κ: Νομίζω με το τρόλεϊ μπαρ το bottlefly Mary!

Ο σχεδιασμός του Beau sillage είναι καθαρός και άμεσος και ξεκάθαρος ως προς το μήνυμα που θέλει να περάσει. Παράλληλα και τα δυο έχουν μία αριστοκρατική ανάμνηση και διάθεση και επιβάλλονται στον χώρο. Στο τρόλεϊ είναι σαν να θέλεις να γράψεις κάτι επάνω του και να χαλάσεις το λευκό του. Θα μπορούσε να ονομαστεί και Beau Sillage trolley!

kontakis 1beausillage kontakis

Photography: Πέτρος Αβτζής

Pepy Roumelioti

About Pepy Roumelioti

Γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Είναι κορίτσι από σπίτι με γαλλικά πιάνο μπαλέτο, χωρίς τα γαλλικά και το πιάνο. Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα μέχρι, που ο Christian Louboutin αρνήθηκε να σχεδιάσει ένα ζευγάρι pointe shoes για εκείνη. Λατρεύει τη μόδα, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό. Αν και οι σπουδές της αφορούν την σωστή διαχείριση των οικονομικών σε μία επιχείρηση, εκείνη ειδικεύτηκε στην επικοινωνία, τη διοίκηση, και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι ιδρύτρια του «Beau Sillage», έχει εργαστεί ως Fashion Editor στο περιοδικό «The Βest» και το όνειρό της είναι, να αποκτήσει το δικό της περιοδικό μόδας, τη δική της εταιρεία επικοινωνίας, να γυρίσει όλο τον κόσμο ή και τα τρία μαζί!