Η καινούργια τοποθεσία του καταστήματος “Fizz Bath Soap” στην Παντανάσσης έχει ξεσηκώσει τον πεζόδρομο με τις απίστευτες μυρωδιές των χειροποίητων σαπουνιών αλλά και άλλων προϊόντων που διαθέτει.

Πλησιάζοντας ξεχείλιζαν οι διάφορες μυρωδιές από τα σαπούνια και τα αρώματα που ακόμα και με κλειστά μάτια σε οδηγούν σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο του χρώματος και της καλαισθησίας. Δεν θα πω άλλα εγώ, θα αφήσω την Εύα Παπαδοπούλου, την ιδιοκτήτρια αυτής της υπέροχης επιχείρησης, να μας μιλήσει για τα προϊόντα αυτά και να μας εξηγήσει αρκετά πράγματα που δεν ξέρουμε για τα σαπούνια! Επισημαίνοντας μας ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιεί είναι μόνο ελληνικά!

kolaz3

Πώς επέλεξες να ασχοληθείς με το κομμάτι αυτό;

Η αρχική ιδέα ήταν από κάποια σαπούνια που είχα πάρει από ένα κατάστημα στο Λονδίνο το Lush. Το συγκεκριμένο μαγαζί έχει χύμα σαπούνια σε διάφορες μυρωδιές και πολύ καλή ποιότητα. Σκεφτήκαμε με τον αδερφό μου λοιπόν να κάνουμε κάτι ανάλογο με την παρασκευή σαπουνιών και διάφορων άλλων προϊόντων. Και έτσι ξεκινήσαμε τον Νοέμβριο του 2000.

Υπάρχουν σαπούνια για συγκεκριμένους τύπους δέρματος; Τι σου ζητάνε περισσότερο;

Τα σαπούνια ελαιόλαδου τα οποία δεν αφήνουν κατάλοιπα και δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα είναι για όλους τους τύπους δέρματος. Όμως μόνο τα πρόσθετα υλικά που χρησιμοποιούμε, όπως τα φυσικά και αιθέρια έλαια, έχουν ιδιότητες που μπορεί κάποιος να διαλέξει ανάλογα με τον τύπο δέρματος του. Βάση αυτών λοιπόν των πρόσθετων επιλέγει κανείς τι του ταιριάζει καλύτερα, ακμή, λιπαρότητα, ευαίσθητα δέρματα, ξηρότητα, ρυτίδες και τριχόπτωση. Τα πιο σύνηθες είναι σαπούνια για την ακμή, ξηρότητα και  τριχόπτωση.

kolaz1

Ζούμε στην εποχή του “handmade” ο κόσμος φτιάχνει πολλά πράγματα μόνος του σε αρκετούς τομείς, πόσο εύκολο ή δύσκολο μπορεί να είναι να φτιάξει κάποιος σαπούνι;

Για να γίνει το σαπούνι ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποτάσα ή καυστική σόδα ή καυστικό κάλιο, αυτό κάνει το σαπούνι πολύ σκληρό και πρέπει να το αφήσεις μήνες να περάσουν έτσι ώστε να πέσει το Ph και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα χωρίς να το κάψει. Εμείς τα φτιάχνουμε τα σαπούνια στο εργαστήριο σε λέβητα και έχουμε την δυνατότητα να μετράμε το Ph όσο το σαπούνι είναι ρευστό ακόμα στο λέβητα. Εάν είναι ψηλό το Ph μπορούμε και το “πλένουμε” για να το ρίξει και όταν το μετρήσουμε και είναι ακριβώς τότε το ρίχνουμε στα καλούπια. Οπότε όταν το σαπούνι στεγνώσει και κοπεί είναι έτοιμο για χρήση. Σε αυτή την περίπτωση το Ph είναι μετρημένο σωστά, σε αντίθεση με κάποιον που θέλει να το φτιάξει σπίτι ίσως του είναι δύσκολο έως και αδύνατο αυτό. Σαν διαδικασία λοιπόν είναι εύκολη απλά στο σημείο της μέτρησης κάποιος στο σπίτι πρέπει να περιμένει μήνες να ωριμάσει το σαπούνι και να πέσει το Ph για να μην τραβάει την επιδερμίδα. Δεν αποθαρρύνουμε κανέναν όμως γιατί όταν κάποιος ενδιαφέρετε και ασχολείται όλα τα καταφέρνει!

kolaz4

Τι μπορεί να βρει κανείς στο “Fizz Bath Soap”;

Πέρα από διάφορα σαπούνια μπορεί κανείς να βρει αφρόλουτρα, κρέμες σώματος, είδη για μπάνιο όπως λάδια, άλατα ,σφουγγάρια φυσικά, λούφες. Επίσης κολόνιες, φυτικές βαφές μαλλιών και αρωματικά χώρου. Να πούμε ότι υπάρχουν και πρώτες ύλες καλλυντικών γιατί είναι πολλής κόσμος, όπως είπαμε και πριν, που φτιάχνει μόνος του διάφορα οπότε έχουμε λάδια βάσεις, αιθέρια έλαια, μελισοκέρι, φύκια σε σκόνη, άργιλο, φυτική γλυκερίνη… και όλα αυτά εμπλουτίζονται συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες και τη ζήτηση του κόσμου.

kolaz5

Έχουμε δει σαπούνια ελαιόλαδου τα οποία είναι πράσινα και κάποια άλλα είναι άσπρα. Τι διαφορές έχουν μεταξύ τους;

Όσο πράσινο και να είναι το λάδι το σαπούνι θα βγει λευκό μετά τη σαπουνοποίηση. Επειδή λοιπόν παλιά το φτιάχνανε με το κατακάθι από το λάδι τη λεγόμενη “μούργα”, που ήταν κίτρινη, το σαπούνι έβγαινε καφέ και γι’ αυτό μέσα βάζανε πράσινο χρώμα για να κρύψουν το άσχημο χρώμα του σαπουνιού διότι γινόταν με όχι καλής ποιότητας λάδι. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν έχει επικρατήσει το λεγόμενο πράσινο σαπούνι, το οποίο όπου υπάρχει είναι πράσινο χρώμα. Το κανονικό σαπούνι ελαιόλαδο είναι λευκό-κρεμ! Όσο πιο πράσινο και καλό είναι το λάδι τόσο πιο λευκό θα βγει το σαπούνι.

kolaz2

Θα ήθελες να μας πεις μια συμβουλή για τους φίλους μας στο Beau Sillage;

Οι φίλοι μας θα πρέπει να ξέρουν ότι όλα τα υγρά σαπούνια αφήνουν κατάλοιπα στην επιδερμίδα. Μπορεί κάποιοι να τα προτιμούν γιατί αφήνουν την αίσθηση της απαλότητας και δεν τραβούν την επιδερμίδα αλλά στην ουσία είναι τα κατάλοιπα που μένουν. Το σαπούνι ελαιόλαδου είναι πιο υγιεινό στην επιδερμίδα και δεν αφήνει κατάλοιπα και φυσικά αν είναι σωστό το σαπούνι δεν ξηραίνει και το δέρμα. Επίσης ένας σημαντικός παράγοντας είναι ότι το σαπούνι ελαιόλαδο είναι πιο οικονομικό από το σαπούνι γλυκερίνης διότι είναι πιο σκληρό και δεν λιώνει τόσο εύκολα.DSC_0114

Το κατάστημα Fizz Bath Soap μεταφέρθηκε: Παντανάσσης 78, 262 21 Πάτρα, τηλ.: 2610 622407

Alexandra Kaipalexi

About Alexandra Kaipalexi

Ας σας συστηθεί. Τη λένε Αλεξάνδρα Καϊπαλέξη, είναι διπλωματούχος αισθητικός και τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει σε διάφορα studio ομορφιάς, ενώ έχει διευρύνει τις σπουδές της, παρακολουθώντας μαθήματα ονυχοπλαστικής στο Λονδίνο στο London School of Beauty and Make-up. Από δω και στο εξής, μαζί θα μοιράζεστε όμορφες εικόνες, έξυπνα tips και προτάσεις ομορφιάς που θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε τα δυνατά σας χαρακτηριστικά. Θα χαρεί πολύ να διαβάσει τα σχόλια και τις προτάσεις σας για θέματα που θα θέλατε να την απασχολήσουν στα επόμενα posts!