Διανύουμε την εποχή της φωτογραφίας. Indeed. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποτε χρειαζόσουν οπωσδήποτε μια μηχανή και χρήματα για εμφάνιση φιλμ. Τώρα με τις ψηφιακές μηχανές αλλά και τα έξυπνα κινητά, έχεις στη διάθεσή σου ανά πάσα στιγμή την καμερούλα σου και κλικάρεις χωρίς κόπο. Μου αρέσει η φωτογραφία. Είναι μάλιστα ένα χόμπι το οποίο αγάπησα ακόμα περισσότερο όταν ξεκινήσαμε το Beau Sillage.

Δεν μιλάω για selfies που φυσικά είναι της μόδας που όλοι εξάλλου το κάνουμε. Μιλάω για όσα βρίσκονται γύρω μας. Αντικείμενα, αξιοθέατα, ομορφιές, φύση, κτίρια, μικρές λεπτομέρειες που “πιάνει” το μάτι, καταστάσεις, στιγμές. Καθώς κοίταζα παλιές φωτογραφίες, παρατήρησα πόσο λίγες είχα σε σχέση με το σήμερα, που η μνήμη του υπολογιστή γκρινιάζει για περισσότερο χώρο. Γιατί όμως μας αρέσει τόσο πολύ η φωτογραφία;

11190338_1641681966051138_1597792834_n

IMG_0071

Ένα είναι σίγουρο… Βγάζει συναίσθημα. Αναπολείς το παρελθόν και έχεις από κάτι να πιαστείς μνημονικά.

Αυτός είναι ένας σπουδαίος λόγος να θέλεις να γεμίσεις το άλμπουμ σου με αναμνήσεις στιγμών που θα σε πλημμυρίσουν με αυτό το καταπληκτικό νοσταλγικό συναίσθημα στο μέλλον. Κι αν σκεφτείς πόσο τρομακτικά γρήγορα περνάει ο χρόνος, αλλά και τον ταχύ ρυθμό που αλλάζουν όλα γύρω μας, με κάνει να θέλω να απαθανατίζω κάθε τι που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον.

11240358_832314026839981_857688011_n

Οι στιγμές του καθενός είναι μοναδικές. Ανεπανάληπτες. Ακόμα και η εικόνα ενός πρόσωπου αλλάζει μέρα παρά μέρα. Και είναι αυτές οι στιγμές που θέλεις να κρατήσεις σαν φυλαχτό. Εκείνες οι μέρες που σε έκαναν να συγκινηθείς, να γελάσεις, να κλάψεις, να εκπλαγείς, να ενθουσιαστείς και να περάσεις καλά. Και ο μόνος τρόπος που μπορείς να κρατηθείς από αυτό το συναίσθημα είναι με την κάμερά σου.

Μια φωτογραφία έχει την μαγική ικανότητα να παγώνει το χρόνο. Είναι οι μικρές λεπτομέρειες που ποτέ σε άλλη περίπτωση δεν θα έβλεπες λόγω γρήγορων ρυθμών, τις βλέπεις μόνο όταν αποφασίσεις να κάνεις μια μικρή παύση για να αποθηκεύσεις την εικόνα τους στην φωτογραφική μνήμη.

IMG_0132

IMG_0077

Η κάθε φωτογραφία μπορεί να σε μεταφέρει σε άλλα μέρη και άλλους χρόνους. Η κάθε μία κουβαλάει και την δική της – μικρού μήκους – ιστορία. Γι’ αυτό λοιπόν, πάρε την φωτογραφική σου μηχανή ή την έξυπνη τηλεφωνική σου συσκευή και ξεκίνα να γράφεις τις δικές σου προσωπικές ιστορίες. Ιστοριούλες που θα μείνουν μαζί σου ως το τέλος! Αυτή εδώ είναι η στιγμή. Φωτογράφισέ την σήμερα για να την θυμάσαι αύριο.

*Οι παραπάνω προσωπικές “ιστοριούλες” είναι μερικές από τη συλλογή μου. Περισσότερες μπορείτε να δείτε στο @vasiliatakesmtl
Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…