Η εποχή μας διαθέτει πάρα πολλά χαρακτηριστικά και θα έλεγε κανείς, ότι είναι αρκετά περίπλοκη. Αξίες και ήθη που αλλάζουν συνεχώς, συγκρούονται με τις απόψεις και την ιδιοσυγκρασία νέων και παλαιών γενιών, όμως το ποτάμι δεν μπορεί να σταματήσει να κυλάει γιατί θα γίνει λίμνη. Πολλά θέματα απασχολούν την κοινή γνώμη συνεχώς, διαφορετικά κάθε εποχή, επηρεασμένα από τα εκάστοτε γεγονότα και καταστάσεις. Όμως, όσο και να αλλάξουν οι εποχές, όσο και να κυλήσει το ποτάμι και ό,τι και να μας απασχολεί, ένα είναι το θέμα που δε σταματάει να μας απασχολεί, το σεξ. ‘Η μάλλον η επανάσταση του σεξ, γιατί για κάθε γενιά που περνάει η απελευθέρωση της επόμενης γενιάς μοιάζει σαν επανάσταση.

Πίσω στη δεκαετία του 50 εκεί που οι γυναίκες και οι άντρες δεν μίλαγαν για το σεξ και προσπαθούσαν να εφεύρουν διάφορα υπονοούμενα για να εκφράσουν το αυτονόητο, άρχισε να καίει η φλόγα της επανάστασης. Η επιθυμία της σεξουαλικής απελευθέρωσης ήταν πιο μεγάλη από ποτέ, αρχίζοντας αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως, επανάσταση του σεξ  (sex revolution). Βοήθησε και η ίδρυση του περιοδικού Playboy το 1953 που φωτογράφιζε γυναίκες με λίγα ρούχα και προκλητικές στάσεις για να προσφέρουν το απαραίτητο οφθαλμόλουτρο στους άντρες τις εποχής. Τα ρούχα αρχίζουν να γίνονται πιο αποκαλυπτικά, προβάλλοντας την αδιαμφισβήτητη σεξουαλικότητα του ωραίου φύλου και δηλώνοντας στους άνδρες αυτό που τόσα χρόνια προσπαθούσαν να δηλώσουν με τους αστραγάλους τους.

Φτάνοντας στο 60, όπου γίνεται το μεγάλο μπαμ, η κοινωνία προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, η νεολαία δεκτική ως συνήθως προσαρμόζεται χωρίς πολλά-πολλά. Τα ρούχα γίνονται πιο μικρά, πιο χρωματιστά και αποκαλύπτουν επιτέλους τα γυναικεία πόδια! Άνδρες και γυναίκες ξεχύνονται στα κλαμπ της εποχής και χορεύουν ξέφρενα, τα μαλλιά λυτά (όχι όμως ατημέλητα, αυτό είναι ατού της δεκαετίας του 70), και τα σώματα έρχονται όλο και πιο κοντά. Πλέον η ελευθερία στο σεξ, πρωτόγνωρο στοιχείο για τους παλιούς, σημαντικό δικαίωμα για τους νέους, είναι αδιαμφισβήτητη προσφέροντας ένα ακόμη θέμα συζήτησης.  Εκτός, όμως θέμα συζήτησης αποτελεί έμπνευση για τους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα τους σχεδιαστές.

Ο καλλιτεχνικός κόσμος βέβαια μάλλον είχε ανέκαθεν το ακαταλόγιστο. Κανείς δεν ξεχνάει τους ζωγράφους που από πολύ παλιά τολμούσαν να εκθέσουν γυμνά σώματα στο όνομα της τέχνης, κάτι που μπορεί να μην εξέπεμπε απαραίτητα σεξουαλικότητα, όμως ήταν παράτολμο για την εποχή τόσο για τον καλλιτέχνη, όσο και για τη μούσα. Αυτοί, όμως που απελευθερώθηκαν σημαντικά είναι οι σχεδιαστές. Χωρίς να τους περιορίζουν τα ήθη της εποχής και χωρίς να φοβούνται την ενδεχόμενη κατακραυγή της κοινωνίας, ήταν πλέον ελεύθεροι να δημιουργούν τα ρούχα που ήθελαν, όπως τα ήθελαν. Κι επειδή, ως γνωστόν, η κοινωνική και πολιτική κατάσταση κάθε εποχής επηρεάζει άμεσα τη μόδα, το sex revolution αποτέλεσε ορόσημο στον καλλιτεχνικό χώρο.

 

unti

Η μόδα όμως κάνει κύκλους, γεγονός που οφείλεται στη διψασμένη φύση του ανθρώπου για εξέλιξη. Έτσι μετά από την απομυθοποίηση του σεξ και την απόλυτη ελευθερία που δόθηκε στον κόσμο τη δεκαετία του 70, η κοινωνία άρχισε να βάζει τα δικά της όρια, χωρίς όμως να στερεί την ελευθερία που είχε αποκτηθεί. Πλέον, είμαστε στο 2015, μία εποχή που θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε απόλυτη ελευθερία σε αυτό το θέμα. Μέσω του internet, των social media αλλά και των influencers ξεκινάει μία νέα επανάσταση του σεξ, διαφορετική από αυτή που ξέραμε μέχρι τώρα. Το playboy κρατάει το ηγετικό του όνομα στο χώρο, όμως πλέον οι προκλητικές στάσεις χαρίζονται απλόχερα, όπου κοιτάξεις και χωρίς καν να τις ψάξεις.

Οι σχεδιαστές και οι ομάδες τους, γνήσιοι καλλιτέχνες και επιχειρηματίες αντίστοιχα, δεν μπορούσαν να μη μυριστούν την τάση της εποχής. Οι σχεδιαστές εμπνευσμένοι από τη νέα επανάσταση του σεξ που βιώνουμε δημιουργούν ρούχα που παραπέμπουν σε άγριες νύχτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το trend ‘’φετίχ’’ που ενσάρκωνε ‘’απαγορευμένες’’ φαντασιώσεις. Από τον οίκο Louis Vuitton, με τις διαφάνειες και τις ολόσωμες διχτυωτές φόρμες μέχρι τον Versace με τα τολμηρά κοψίματα, οι collection των μεγαλύτερων οίκων θύμιζαν εκλεπτυσμένο sex show.

 fetish

Όλο αυτό φαίνεται να ήρθε για να μείνει, αφού στα μελλοντικά trends προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει το ‘’sex’’. Στενά φορέματα, δερμάτινα από πάνω μέχρι κάτω, αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και έντονο μακιγιάζ, είναι μόνο μερικά από τα sex trends που θα συναντήσουμε. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο τραβηγμένο ή αστείο, να αντιμετωπίζεται το sex ως ένα trend, αλλά έτσι είναι η νέα επανάσταση. Τα social media επηρεάζουν την καθημερινότητά μας και συνεπώς τις επιλογές μας. Η μόδα βρίσκει πόρτες να απελευθερωθεί ακόμα περισσότερο και να δημιουργήσει. Η νέα πραγματικότητα μας θέλει ελεύθερους σα νέα παιδιά των λουλουδιών.

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.