Ένα φύλλο χαρτί, μαρκαδόροι και ένα παιδικό χεράκι… Τι περιμένει να δει κανείς; Νομίζω πως το πρώτο αποτέλεσμα είναι σχεδόν αναμενόμενο… Η παρακάτω εικόνα “μιλάει” από μόνη της και ευχαριστούμε πολύ τη μικρή μας φίλη Κλειώ για αυτή τη ζωγραφιά…

kleiw

Αν προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε αυτή τη γλυκιά ζωγραφιά, θα δούμε πως αποτελείται από σχήματα… ένα ορθογώνιο, τετράγωνα, ένα τραπέζιο κτλ… Σχήματα και χρώματα λοιπόν που χρησιμοποιούνται σαν αρχή για τη δημιουργία μιας απεικόνισης. Αν τα αναλύσουμε, θα οδηγηθούμε σε ποικίλα αποτελέσματα μέσα από διαφορετικά μονοπάτια και διαφορετικές πηγές, με ανεξάρτητους προορισμούς… Για τη μικρή μας φίλη, είναι εκείνα που θα την βοηθήσουν να αποδώσει τη δική της εικόνα θέλοντας απλά να ζωγραφίσει ένα σπίτι. Γεωμετρικά σχήματα που συναντάμε παντού στην καθημερινότητά μας και ακόμα περισσότερο στο χτισμένο χώρο. Αλλά ποιος είπε πως τα καθαρά γεωμετρικά σχήματα δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην ένδυση; Αν και τα ρούχα έχουν μια ρευστότητα από τη φύση τους, τα σχήματα είναι εκείνα που θα ορίσουν την εκάστοτε μορφή. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, τα σχήματα αποτελούν τους αρχικούς κανόνες για τον σχεδιασμό ανεξαρτήτου τελικής μορφής, ενώ υπάρχουν φορές που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και για το τελικό οπτικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα έρχονται να τονίσουν ένα άλλο στοιχείο, διαμορφώνοντας τον τελικό χαρακτήρα.

Ο σχεδιαστής Junya Watanabe, γνωστός για την ιδιαίτερη και πρωτότυπη προσέγγισή του στο χώρο της μόδας, σχεδιάζει για την άνοιξη-καλοκαίρι 2015 μία συλλογή με έντονα χρώματα και σχήματα.

Junya Watanabe, Ready to Wear Spring Summer 2015 Collection in Paris

junya-watanabe-ss15-landscape

Χαζεύοντας τη συλλογή του και παρατηρώντας τον τρόπο που έχει χειριστεί σχήματα, χρώματα και υλικά, δύο εικόνες μου ήρθαν στο μυαλό…Τελικά οι συνειρμοί που κάνει ο νους πολλές φορές είναι παράξενοι και δυσνόητοι… Η πρώτη λοιπόν εικόνα ήταν η κατοικία “villa savoye”, δημιουργία του Le Corbusier, πολύ γνωστή τουλάχιστον στον αρχιτεκτονικό κόσμο και χαρακτηριστικό παράδειγμα του μοντερνισμού. Τα σχήματα είναι ξεκάθαρα ακόμα και για ένα παιδικό μάτι μιας και οι όγκοι ξεπροβάλουν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

villa_savoie2

Η δεύτερη εικόνα ήταν οι πίνακες του Mondrian μιας και τα χρώματά του έντονα και ξεκάθαρα δείχνουν αποφασιστικότητα και χαρακτηρίζουν με μοναδικό τρόπο όλα τα έργα του.

maxresdefault

Κάνοντας όμως μια πιο εκτενή έρευνα, ανακάλυψα πως ο  Junya Watanabe είναι στα αλήθεια φανερά επηρεασμένος από την τέχνη, αλλά συγκριμένα από το κίνημα των Robert και Sonia Delaunay, “Orphism”. Τα έργα των καλλιτεχνών χαρακτηρίζονται από τα έντονα χρώματα και τους συνδυασμούς των γεωμετρικών σχημάτων και ο γνωστός σχεδιαστής, εμπνευσμένος από αυτά, έχει αποτυπώσει με τεράστια επιτυχία αυτή την τάση στη συλλογή του.

Sonia_Delaunay,_Rythme,_1938

Robert_Delaunay,_1938,_Rythme_n°1,_Decoration_for_the_Salon_des_Tuileries,_oil_on_canvas,_Musée_d'Art_Moderne_de_la_ville_de_Paris

Όποιες εικόνες και αν μας έρχονται στο μυαλό παρατηρώντας τα μοντέλα του, το σίγουρο είναι πως το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Εσάς σας θυμίζει κάτι; Ίσως από τα παιδικά σας χρόνια…; Enjoy!

Junya-Watanabe all1

Junya-Watanabe all2

Elena Xipolia

About Elena Xipolia

Η Έλενα είναι Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας Krama. Σπούδασε αρχικά Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων αλλά ποτέ δε ξέχασε τον βασικό της στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αρχιτεκτονική. Υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές εθελοντικές εργασίες. Της αρέσει η απλότητα και εκτιμά το οτιδήποτε vintage. Αγαπημένο της μότο «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»…Μέχρι τώρα σχεδίαζε ρούχα μόνο στον ύπνο της, αλλά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το κάνει πραγματικότητα. Αν και κάποιες φίλες της την αποκαλούν “Madame Figaro”, την εξιτάρει η περιπέτεια και θα ‘θελε να κάνει extreme sports πριν ακόμα μεγαλώσει κι άλλο…!