Η ζωή του καλλιτέχνη είναι αναμφίβολα ποθητή στο ευρύ κοινό. Η ελαφρότητα με την οποία φαίνεται να αντιμετωπίζει τα πράγματα και η ικανότητά του να πετυχαίνει απλά και μόνο με τη φύση του, είναι κάτι που είτε κρυφά, είτε φανερά, ονειρεύεται ο περισσότερος κόσμος. Ανέκαθεν, ο καλλιτέχνης ήταν προκλητικός, αντικείμενο συζήτησης και διαμάχης, προσωπικότητα ξεχωριστή που είτε ζητούσε την προσοχή, είτε όχι, την είχε.

Κάθε χώρος έχει το δικό του πρωταγωνιστή, αυτόν που ξεχωρίζει, δημιουργεί τη μόδα και τον ακολουθούν. “O πρωταγωνιστής της βιομηχανίας της μόδας είναι ο νέος ροκ σταρ. Αυτοκαταστροφικός, παρεξηγημένος, κυκλοθυμικός, ένας γνήσιος καλλιτέχνης, θύμα των συνθηκών αλλά όχι έρμαιο των καταστάσεων. Έχει αυτή τη σκοτεινή πλευρά που κανείς δε θέλει να συζητά, αρκεί να δημιουργεί αριστουργήματα.” (L’Officiel Hellas)

Στο ροκ και στη μόδα συγχωρούνται όλα, εκτός από τα αποτυχημένα έργα. Ποιος ροκ σταρ και ποιος σχεδιαστής μόδας δεν έχει “εκτεθεί” λόγω των καταχρήσεων που κάνει; Και πόσες φορές το έχουν αφήσει πίσω τους ακόμα και οι πιο συντηρητικοί, βλέποντας για άλλη μια φορά τα έργα τους και προσκυνώντας στο βωμό της τέχνης;

Untitled-1

Το ροκ attitude φαίνεται να έχει επηρεάσει τους καλλιτέχνες της μόδας και να συνεχίζει να τους εμπνέει συνεχώς. Από το χαρακτηριστικό στιλ του Yves Saint Laurent, μέχρι το επαναστατικό lifestyle της Kate Moss, το ροκ ζει στο χώρο της μόδας. Ανέκαθεν αυτοί οι δύο χώροι συνδέονταν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ο ένας επηρέαζε τον άλλον. Άγρια στυλ ενσαρκώνουν παθιασμένες νότες για να καταλήξουν σε εκκεντρικές νύχτες. Σχεδιαστές ορκίζονται στο ροκ στιλ, γιατί απεικονίζει την πραγματικότητά τους, τον τρόπο ζωή τους, με έναν τρόπο εμβληματικό που ταυτόχρονα σε προσγειώνει. Ένας τρόπος ζωής που επιβάλλεται να φαίνεται εντυπωσιακός, όμως κρύβει πολλά σκοτεινά μυστικά. Σ’ αυτό το σημείο ο χώρος της μόδας εκφράζεται με rock n roll όρους.

Κάθε σεζόν η ροκ τάση επιστρέφει στη μόδα πότε με την κλασσική της μορφή, πότε με εναλλακτικές, όλες να υπηρετήσουν τον ίδιο σκοπό, την έκφραση της σκοτεινής πλευράς του καλλιτέχνη. Οι 80’s γραμμές του Balmain, το glam rock του Yves Saint Laurent και το επαναστατικό grunge του Jean Paul Gaultier καθορίζουν την επιρροή αυτού του μουσικού (και κυρίως ιδεολογικού) χώρου στη μόδα. Ανέκαθεν, ο σχεδιαστής γοητευόταν από το ιδιαίτερο attitude και στυλ των ροκ καλλιτεχνών, δημιουργούσε γι’ αυτούς και εμπνέονταν από αυτούς, αφού οι ζωές τους αναπόφευκτα διασταυρωνόταν. Αυτή η αλληλεπίδραση ώθησε τους ροκ καλλιτέχνες να αποκτήσουν ένα στυλ κατατεθέν και τους σχεδιαστές να βρουν μία ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που αντικατόπτριζε τα παρασκήνια του λαμπερού χώρου της μόδας.

runwayrocking

Πλέον, το ροκ στιλ πιο δημοφιλές από ποτέ, κατακλύζει τα catwalks, τα street styles και τους απανταχού star. Τ-shirts με μπάντες, δερμάτινα jackets και μποτάκια με αλυσίδες είναι κάποια βασικά στοιχεία του mainstream ροκ. Μία στυλιστική γεύση από την (όχι και τόσο) άγνωστη ζωή των σύγχρονων και μη rock stars που βγάζει έξω την κρυφή επιθυμία κάθε ανθρώπου να βιώσει την επαναστατική ζωή του καλλιτέχνη, την ξέγνοιαστη και λαμπερή πλευρά της, δίνοντας μία νότα rock and roll στην καθημερινότητά του.

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.