Όλοι μας έχουμε μια ατέρμονη περιέργεια για τις καθημερινές συνήθειες των προσώπων που θαυμάζουμε. Την ίδια μάλλον είχε και ο δημοσιογράφος Mason Currey και για το λόγο αυτό συγκέντρωσε πληροφορίες για τον τρόπο που δούλευαν (και ζούσαν) 400 σημαντικοί καλλιτέχνες και επιστήμονες από τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ μέχρι τον Γουόρχολ και από την Γερτρούδη Στάιν μέχρι την Σίλβια Πλαθ. Το νέο αυτό βιβλίο, που κυκλοφορεί και στα ελληνικά, από τις  εκδόσεις Key Books, έρχεται να μας πει πως οι καθημερινές συνήθειες των ειδώλων μας δεν ικανοποιούν μόνο την διάθεση μας να κοιτάξουμε λιγάκι τις ζωές τους μέσα από την κλειδαρότρυπα αλλά εξηγούν και πολλά πράγματα για το πώς λειτουργεί το ταλέντο και η ιδιοφυία τους.

Ο  Curray λοιπόν, επί ενάμιση χρόνο κάθε καθημερινή μέρα από τις 05.30 το πρωί αφού πρώτα βούρτσιζε τα δόντια του και έφτιαχνε ένα φλυτζάνι καφέ, έψαχνε συνεχώς τέτοιου είδους πληροφορίες. Κατάφερε να συλλέξει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα θέλεις να μάθεις..

Πατρίσια Χάισμιθ
Η αγαπημένη της τεχνική για να βάζει τον εαυτό της στην κατάλληλη διάθεση για δουλειά ήταν να κάθεται στο κρεβάτι περιστοιχισμένη από τσιγάρα, σταχτοδοχείο, σπίρτα, μια κούπα καφέ και ένα ντόνατ.

Τόνι Μόρισον
“Δεν μπορώ να γράφω τακτικά. Ποτέ δεν κατάφερα να το κάνω -κυρίως επειδή είχα πάντα μια δουλειά εννεά με πέντε. Έπρεπε να γράφω είτε βιαστικά, στα κενά αυτών των ωρών, είτε να γράφω πολλές ώρες τα Σαββατοκύριακα και πριν ξημερώσει”.

Τζόις Κάρολ Όουτς
“Οι πρώτες εβδομάδες συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αποκαρδιωτικές. Η ολοκλήρωση της πρώτης γραφής είναι τόσο δύσκολη όσο και να σπρώχνεις ένα φυστίκι με την μύτη σου πάνω σε βρώμικο πάτωμα.

Μάγια Αγγέλου
“Προσπαθώ να διατηρώ το σπίτι πολύ όμορφο. Δεν μπορώ όμως να δουλέψω σε ωραίο περιβάλλον. Με πετάει έξω. Γι’ αυτό κρατάω ένα δωμάτιο σε ένα ξενοδοχείο για να δουλεύω. Ένα μικρό ασήμαντο δωμάτιο, με ένα μόνο κρεβάτι και μερικές φορές, αν καταφέρω να βρω, ένα νιπτήρα με καθρέφτη για να πλένω το πρόσωπο μου”.

Σίλβια Πλαθ
“Να έχω ξεμπερδέψει με το πρωινό και το καθάρισμα (στρώσιμο κρεβατιού, πλύσιμο πιάτων, σφουγγάρισμα και ό,τι άλλο) μέχρι τις 8.30. Να γράφω δηλαδή πριν τις 9.00. Αυτό λύνει τα μάγια”

Τζόις Κάρολ Όουτς
“Οι πρώτες εβδομάδες συγγραφής ενός νέου μυθιστορήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολες και αποκαρδιωτικές. Η ολοκλήρωση της πρώτης γραφής είναι τόσο δύσκολη όσο και να σπρώχνεις ένα φυστίκι με την μύτη σου πάνω σε βρώμικο πάτωμα”.

Αγκάθα Κρίστι
“Πολλοί φίλοι μου μου έχουν πει “δεν μπορώ να ξέρω πότε γράφεις τα βιβλία σου, γιατί δεν σε έχω δει ποτέ να γράφεις ή έστω να αποσύρεσαι προκειμένου να γράψεις. Μάλλον συμπεριφέρομαι όπως κάνουν τα σκυλιά που όταν βρίσκουν ένα κόκκαλο, φεύγουν με τρόπο μυστικό και τα χάνεις για κανένα μισαώρο”.

Πάμπλο Πικάσο
Όταν δουλεύω, αφήνω το σώμα μου έξω απ’ την πόρτα όπως οι Μουσουλμάνοι βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί».

Φράνσις Μπέικον

«Συχνά απολαμβάνω να δουλεύω με χανγκόβερ, γιατί το μυαλό μου σφύζει από ενέργεια κι έτσι μπορώ να σκεφτώ πολύ καθαρά».

Καρλ Γιουνγκ
«Έχω συνειδητοποιήσει ότι κάποιος που είναι κουρασμένος και χρειάζεται ανάπαυση και, παρόλα αυτά, συνεχίζει να εργάζεται, είναι χαζός».

To βιβλίο του Mason Currey Η τέχνη της ρουτίνας μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Key Books

unnamed(240)