Αυθόρμητη, ειλικρινής και γεμάτη ενθουσιασμό και θετική διάθεση, η Πένυ Γιαννάκου είναι ένας άνθρωπος που αγαπά την φωτογραφία. Με πολλές επιτυχημένες συνεργασίες στο ενεργητικό της κι ένα portfolio γεμάτο με υπέροχες εικόνες, τα τελευταία δύο χρόνια εστίασε στην φωτογραφία μόδας.

Στον Μιχαήλ Πάσσο παραχώρησε μία συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται στην σημασία της σωστής επικοινωνίας αλλά και στους σχεδιαστές που ονειρεύεται να συνεργαστεί… Απολαύστε την αποκλειστικά στο Beau Sillage!

DSC_1244 copy

Μίλησε μας λίγο για σένα. Πώς ξεκίνησες, τι σε παρακίνησε να ασχοληθείς με την φωτογραφία και ιδιαίτερα με την φωτογραφία μόδας;

Η αφορμή δόθηκε μέσα από ένα φωτογραφικό forum στο οποίο ερασιτέχνες φωτογράφοι συζητούσαμε και εκθέταμε τις προσπάθειές μας. Με συνεπήρε το γεγονός ότι άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ μας παθιαζόμασταν τόσο πολύ για την φωτογραφία, (εκδρομές, εκθέσεις κλπ). Έπειτα η μηχανή έγινε απλά η προέκταση του χεριού μου. Μου αρέσει να αποτυπώνω στιγμές, εκφράσεις, την αλήθεια και τη γεωγραφία των προσώπων. Η φωτογραφία μόδας ήρθε πριν από δυο χρόνια, αρχικά ήταν η περιέργεια να ανακαλύψω κάτι καινούργιο και διαφορετικό και έπειτα ο ενθουσιασμός κάθε φορά για μια διαφορετική φωτογραφική ιστορία.

DSC_3336 copy

Νιώθεις καλλιτέχνης βλέποντας το αποτέλεσμα της φωτογραφικής δουλειάς σου;

Με χαρακτηρίζει το ανικανοποίητο. Βλέποντας δουλειές μου, σκέφτομαι αμέσως τι θα διορθώσω στην επόμενη ώστε να είναι καλύτερη. Για την δουλειά μου, προτιμώ να μιλούν οι άλλοι. Οι ταμπέλες και τα συνοδευτικά κείμενα σε φωτογραφίες με βρίσκουν τελείως αντίθετη. Επιδιώκω ο θεατής να βρίσκει ένα παράθυρο στις δουλειές μου για την φαντασία του και όχι μια δική μου καθοδήγηση. Νιώθω καλλιτέχνης τις στιγμές εκείνες που η φωτογραφία με συνεπαίρνει.

Πώς θα περιέγραφες την δουλειά σου, σε κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή με αυτήν;

Θα την περιέγραφα σαν μια προσπάθεια αποτύπωσης του ονειρικού στην πραγματικότητα.

DSC_1615 copy

Ποιο κομμάτι της φωτογράφησης σε δυσκολεύει περισσότερο; Ποια είναι η πιο μεγάλη δυσκολία που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος φωτογράφος στην Ελλάδα σήμερα;

Δίνω μεγάλη σημασία στην σωστή επικοινωνία που υπάρχει σε κάθε συνεργασία. Είτε αυτό αφορά στην επικοινωνία – χημεία με τον φωτογραφιζόμενο είτε στην επικοινωνία με τους συνεργάτες. Όσο πιο ξεκάθαρος είναι κανείς στα όρια και τα θέλω του τόσο πιο σωστή είναι μια συνεργασία και το αποτέλεσμα της.

Το φως, το φυσικό φως που αναδεικνύει και μαγεύει, πάντα θα είναι κομμάτι που δυσκολεύει «όμορφα» όλα τα κομμάτια μιας φωτογράφισης.

Όσο αφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος φωτογράφος σήμερα, είναι κυρίως οι περιορισμένες ευκαιρίες που θα του δοθούν σε έναν κορεσμένο πλέον χώρο. Ασφαλώς όμως ο καθένας μπορεί να ξεχωρίσει με την ποιότητα τόσο της δουλειάς του όσο και του χαρακτήρα του.

Στο Ελληνικό πλαίσιο, αναφορικά με το επάγγελμα του φωτογράφου, τον βιοπορισμό δηλαδή, οι δυσκολίες είναι ακόμα μεγαλύτερες καθώς η πορεία της οικονομίας έχει «γονατίσει» αλλά και εξυπηρετήσει πολλούς παράγοντες στην βιομηχανία της μόδας, οι οποίοι εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους χωρίς τελικά να προσφέρουν την σχετική αμοιβή στον φωτογράφο.

DSC_1419 copy

Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να διδάξεις στον εαυτό σου  κάτι που θα έκανε την καριέρα σου ως φωτογράφος ευκολότερη, ποιο θα ήταν αυτό;

Τα όρια και την επικοινωνία. Τα «όχι» τις περισσότερες φορές λειτουργούν πιο ευεργετικά από τα αβίαστα «ναι». Παρ όλα αυτά είμαι της άποψης πως ότι γίνεται γίνεται για καλό. Ότι συνέβη δεν μπορεί παρά να έχει μόνο θετικό αποτέλεσμα, αφού ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει εκείνη την δεδομένη στιγμή. Η ουσία είναι να μάθεις και να μην επαναλάβεις προσπαθώντας να είσαι όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται εξ αρχής.

Υπάρχει τέλειο μοντέλο για σένα; Το έχεις βρει;

Το τέλειο δεν μπαίνει σε καλούπια. Πολλές φορές κάτι που εξωγενώς μοιάζει να μην πληροί τις (υποκειμενικές) προϋποθέσεις, αποπνέει τόση θετική ενέργεια που σε αιχμαλωτίζει με μια ματιά. Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί από τον Rainer Maria Rilke «όμορφο είναι η αρχή του τρομερού και το όριο εκείνου που μπορούμε να δεχτούμε».

DSC_2923 copy

Υπάρχει κάποιο έντυπο, ελληνικό ή ξένο, που σου αρέσουν πολύ οι φωτογράφοι του;

Lui Magazine, Love, Schön, Allure, ID, New York, Wonderland

Με ποιους σχεδιαστές ονειρεύεσαι να συνεργαστείς  και γιατί; Πώς ονειρεύεσαι το «ιδανικό» μέλλον σου, σε σχέση με τη φωτογραφία; Από τους Έλληνες σχεδιαστές ποιους θα ξεχώριζες;

Ονειρεύομαι να συνεργαστώ με σχεδιαστές που η δουλειά τους μιλάει χωρίς να χρειάζεται περιτύλιγμα, εύθυμους ανθρώπους που θα είναι αιτία και αφορμή να με παρασύρουν φωτογραφικά στον κόσμο τους. Λατρεύω την σύγχρονη οπτική του Σπυρίδωνα Τσαγγαράκη και την αίγλη των δημιουργιών του, την φαντασία του Έντι Γαβριηλίδη, τον κόσμο της Μαίρης Κατράτζου. Αγαπώ τον δυναμισμό των Celebrity Skin και που δεν διστάζουν να δώσουν βήμα στα νέα παιδιά στον χώρο, την ενέργειά και την αύρα του Nassos Ntotsikas που δεν μένουν μόνο στις δημιουργίες του. Το ιδανικό μέλλον για εμένα είναι να συνεργάζομαι με ανθρώπους γεμάτους πάθος για δημιουργία, φαντασία και ενεργητικότητα.

Peny

http://www.penygiannakou.com/

Michail Passos

About Michail Passos

Ο Μιχαήλ γεννήθηκε το 1980 και κατοικεί στην Κηφισιά. Έχει πάθος με τα ταξίδια, την φωτογραφία και την τέχνη, ενώ δεν λέει ποτέ όχι στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Αγαπά την οργάνωση εκδηλώσεων και τρελαίνεται για τους ντοματοκεφτέδες της Αλεξάνδρας. Αντιπαθεί την αγένεια, την υπερβολή και τις μπάμιες. Απόφοιτος οικονομικών σπουδών και κάτοχος MBA, έπειτα απο αρκετές αναζητήσεις και ενασχόληση σε διάφορα πεδία τον κέρδισε η βιομηχανία της μόδας. Όταν δεν εργάζεται ως brand manager για τον Nassos Ntotsikas και την Fashion Assured αρθρογραφεί, χάνεται στον κυβερνοχώρο και οργανώνει τα επόμενα ταξίδια του.