Η διατροφή του παιδιού αποτελεί πολύ συχνά μεγάλο άγχος και ανησυχία των γονιών. Και καθόλου αδικαιολόγητα θα λέγαμε! Παραθέτουμε, λοιπόν, μερικές συχνές παγίδες στις οποίες πέφτουν οι γονείς, ώστε  να πάρετε τα μέτρα σας εγκαίρως.

1. Μην δίνετε στο φαγητό περισσότερη προσοχή από ότι πρέπει: το φαγητό δεν πρέπει να γίνεται θέμα στην οικογένεια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

2. Επιμείνετε αλλά διακριτικά και χωρίς πίεση: αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό μία φορά, δε σημαίνει πως εσείς­ δεν πρέπει να το φτιάξετε ποτέ ξανά. Δώστε του χρόνο, μαγειρέψτε το διαφορετικά ή συνοδέψτε το με κάτι άλλο και μη δεχτείτε την «ήττα» σας αν δεν πει 20 απανωτά όχι! Αντίστοιχα, συνεχίστε να σερβίρετε σαλάτα στο πιάτο του ακόμα και αν δεν την αγγίζει, χωρίς όμως να το σχολιάζετε περαιτέρω.

3. Δώστε το καλό παράδειγμα: στα παιδιά μας κληροδοτούμε τόσο τα γονίδιά μας όσο και τη συμπεριφορά μας, οπότε φροντίστε για τη δική σας υγιή συμπεριφορά απέναντι στο φαγητό, ώστε να έχετε καλύτερα αποτελέσματα και στο παιδί.

4. Αποφύγετε την επιβράβευση για οποιαδήποτε συμπεριφορά ή κατόρθωμα με φαγητό ή γλυκό!

5. Η τελευταία του μπουκιά δεν είναι η δύναμη του: σε αντίθεση με ό,τι έλεγαν παλαιότερα, η σύγχρονη επιστήμη επιτάσσει να μην πιέζουμε τα παιδιά να τελειώσουν το φαγητό τους.

6. Δώστε έμφαση στο να απολαμβάνετε το φαγητό όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί (οικογενειακό γεύμα), ώστε να συνδεθεί το φαγητό με θετικά συναισθήματα και αποφύγετε να είναι ταυτόχρονα ανοιχτή η τηλεόραση ή κάποιος άλλος περισπασμός.

7. Και, τελευταίο αλλά σημαντικό, ξεκινήστε από μικρή ηλικία να φροντίζετε για την καλή διατροφή του παιδιού σας. Συγκεκριμένα, από το 1ο έτος κιόλας το παιδί πρέπει να έχει δοκιμάσει και εξοικειωθεί με όσα περισσότερα τρόφιμα γίνεται, ώστε να αποφευχθεί η απόρριψή τους στη συνέχεια.

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!