Το πρώτο εργαστήριο ξεκίνησε πριν δεκαοχτώ χρόνια, εκείνο στο Ρίο -το οποίο και επισκεφθήκαμε- ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από τρία. Ακούγοντας συνεχώς για τη δουλειά τους και γνωρίζοντας τες προσωπικά, ένα όμορφο Σαββατιάτικο απόγευμα κάναμε την επίσκεψη που κατέληξε από εκείνες τις αρμένικες, αφού εκτός από τη φωτογράφηση συζητήσαμε για ένα σωρό άλλα πράγματα. Απ’ έξω η ταμπέλα του «Art How?» μας εντυπωσιάζει κάθε φορά που την αντικρίζουμε. Διασχίζοντας τον ρομαντικό διάδρομο που θυμίζει σοκάκι, βρήκαμε την Μίμα και την Σοφία Βαγενά να κάθονται αναπαυτικά σ’ ένα ξύλινο μεγάλο τραπέζι στην υπέροχη αυλή του. Μας υποδέχτηκαν με το εξαιρετικά μεταδοτικό τους χαμόγελο και μας προσκάλεσαν να καθίσουμε μαζί τους.

Το chitchat ξεκίνησε με αστειάκια και γέλια σε ένα χώρο που όμοιος του είναι δύσκολο να βρεθεί. Η καλλιτεχνική άποψη είναι εμφανής σε κάθε σημείο του εργαστηρίου και η ζεστή ατμόσφαιρα με τις «χουχουλιάρικες» γωνίες αλλά και τα υπέροχα έργα τέχνης, σε μεταφέρουν σε μέρη κυριολεκτικά μαγικά!

Η Μίμα και η Σοφία απάντησαν στις ερωτήσεις του Beau Sillage οι οποίες συνοδεύονται από υπέροχες ατμοσφαιρικές φωτογραφίες.

α

Μιλήστε μας για την καριέρα σας. Πώς ξεκινήσατε τη διδασκαλία και πώς φτάσατε να έχετε ένα από τα πιο δημιουργικά εργαστήρια στην Πάτρα αλλά και την ευρύτερη περιοχή;

Μ.Β: Μας γοητεύει και μας ενδιαφέρει πολύ ο ψυχικός κόσμος του παιδιού. Θυμάμαι έντονα την δίκη μου παιδική ηλικία όχι ως γεγονότα με συνοχή αλλά ως ένα συνολικό συναίσθημα. Θυμάμαι εμπόδια που σαν ενήλικας μου φαίνονται αστεία ποσό μεγάλα και τρομακτικά ήταν τότε όπως επίσης μικρά πράγματα που μου έδιναν τόσο μεγάλη χαρά που δύσκολα μπορώ να βιώσω τώρα. Γι’ αυτό ήμουν πάντα κοντά στα παιδιά σαν μια ανάγκη μου να εξορκίσω τους παιδικούς μου φόβους και να με δω άλλη μια φορά μέσα από τα μάτια τους. Συγχρόνως η αγάπη μου για την τέχνη έχει έναν πολύ σημαντικό κλάδο στην εκπαίδευση όπου είναι βασικό εργαλείο για την ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.

Σε τι ηλικία ανακαλύψατε το ταλέντο σας στην τέχνη;

Μ.Β: Από όταν ήμουν πολύ μικρή έβρισκα καταφύγιο στην ζωγραφική. Την αληθινή ζωγραφική εκείνη που κάναμε στις ιχνογραφίες και που όλες οι φιγούρες είχαν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Η Σοφία βρήκε αυτό της το ταλέντο αργότερα και προέκυψε μέσα από το ενδιαφέρον της για την αρχιτεκτονική. Η ζωγραφική της έδωσε ελευθερία και δυνατότητες που η αρχιτεκτονική περιορίζει.

β

Γενικότερα, τι στοιχεία είναι απαραίτητα για να ασχοληθεί κάποιος μ’ αυτό το αντικείμενο; Τελικά είναι απαραίτητο το ταλέντο ή αρκεί η εξάσκηση;

Σ&Μ.Β: Η αγάπη για την ζωγραφική ξεκινά από μικρή ηλικία. Η τέχνη όπως και πολλά αλλά πράγματα εάν διδαχθούν με τρόπο τέτοιο ώστε να ανακαλύψει το παιδί μόνο του την αξία της τότε η αγάπη για αυτήν γίνεται συνώνυμο του ταλέντου. Η τέχνη δεν είναι ταλέντο. Είναι γνώση, είναι πληροφόρηση, ενημέρωση και πηγάζει από την ανεπτυγμένη αισθητική του ατόμου. Η ευφυΐα στην εικόνα και η φυσική κλίση στην ζωγραφική διευκολύνει την εξέλιξη αλλά δεν αρκεί σε καμία περίπτωση ούτε εγγυάται επιτυχία.

Aπό ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα ζωγραφικής;

Σ&Μ.Β: Η ζωγραφική είναι μια δραστηριότητα που ξεκινά φυσικά από πολύ μικρή ηλικία. Η ανάγκη έκφρασης υπάρχει πριν πιάσει το μολύβι ένα παιδί. Η εκμάθηση κανόνων και μεθόδου θα πρέπει να έρχονται αργότερα στην πρώτη σχολική ηλικία του μαθητή και φυσικά να συνδυάζεται πάντα με την ελευθερία και την προσωπική έκφραση.

art how

Τι είναι αυτό που βιώνει ένα παιδί όταν βρίσκεται στο εργαστήριο σας;

Σ&Μ.Β: Στόχος μας στα Εργαστήρια μας είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν την αισθητική τους και να την καλλιεργήσουν. Αυτό τα κάνει να αισθάνονται αυτόνομα και σημαντικά γιατί ανακαλύπτουν τον εαυτό τους μέσα από τις προσωπικές επιλογές τους. Η μέθοδος και η καθοδήγηση στην ζωγραφική τα βοηθά να έχουν αποτελέσματα τέτοια που τονώνεται η αυτοεκτίμηση τους και η αίσθηση ότι είναι ικανά να δημιουργήσουν.

Στις πιο μεγάλες ηλικίες ξορκίζει η τέχνη τους δαίμονες της σύγχρονης ζωής όπως:  ανεργία, φτώχια, επαγγελματική απαξίωση;

Σ&Μ.Β: Θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την ζωγραφική ως χόμπι μπορεί  να βοηθηθεί και να απαντήσει σε τόσο σημαντικά ερωτήματα της ζωής. Η πιο σοβαρή ενασχόληση δίνει σίγουρα απαντήσεις σε πολλά επίπεδα. Η ζωγραφική σου δίνει ένα δρόμο να περπατήσεις μόνος σου, ένα δρόμο που θα συναντήσεις τις ικανότητες σου τα ψυχικά σου αποθέματα και την αυτογνωσία. Αυτοί οι δρόμοι σε καιρούς ανθρώπινης απαξίωσης μπορεί να είναι σωτήριοι.

art how1

Υπάρχει πιστεύετε σύνδεση της δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου στην πόλη μας σε σχέση με το σύγχρονο κόσμο της τέχνης;

Σ&Μ.Β: Σε αυτή την ερώτηση ένα όχι θα αρκούσε. Αλλά για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και έχοντας την υποχρέωση να τιμούμε ανθρώπους που έχουν σοβαρή παρουσία στην εικαστική σκηνή θα λέγαμε ότι υπάρχουν κάποιοι εικαστικοί που έχουν αποκτήσει φωνή στα σύγχρονη εικαστική σκηνή όπως η κ. Γρίβα που συμμετείχε στην διεθνή έκθεση art Athena και στο βιβλίο εργασιών που γράφουμε κάθε χρόνια για τους μαθητές μας την αναφέρουμε και μελετούμε το έργο της τονίζοντας στα παιδιά ότι η χώρα καταγωγής και το περιβάλλον μπορούν να ξεπεραστούν μέσα από την δουλειά και το πάθος.

Τι απολαμβάνετε περισσότερο μέσα από την ενασχόλησή σας με τους μικρούς επίδοξους καλλιτέχνες;

Σ&Μ.Β: Είναι πολλά αυτά που κερδίζουμε και απολαμβάνουμε με την επαφή μας με τα παιδιά. Έχουμε την τύχη να δουλεύουμε με τον άνθρωπο στην καλύτερη μορφή του αυτήν της παιδικής ηλικίας. Αυτά που θυμόμαστε πιο έντονα είναι σχόλια των μικρών παιδιών για έργα τέχνης και εικαστικούς. Ένα κοριτσάκι είχε αναγνωρίσει έργο του Τσαρούχη στο μάθημα της ιστορίας. Τέχνης και πολύ ενθουσιασμένο φώναξε” ο Παπουτσάκης!!”.

ΚΟΛΑΖ 11

Ποια είναι μέχρι τώρα τα αγαπημένα σας καλλιτεχνικά project;

Σ&Μ.Β: Το αγαπημένο μας project είναι πάντα η ετήσια έκθεση των μικρών μαθητών. Η επιλογή των έργων από τα ίδια τα παιδιά και ο ενθουσιασμός τους όταν ξεναγούν την οικογένεια τους στον εκθεσιακό χώρο, και το αποκορύφωμα βέβαια η στιγμή της “πώλησης” που τα αφήνει έκπληκτα για το ότι κατάφεραν να κάνουν ένα μικρό “επάγγελμα” και να μπουν έστω για λίγο στον κόσμο των ενηλίκων.

Ποιες είναι οι πιο δύσκολες πτυχές της συγκεκριμένης δουλειάς;

Σ&Μ.Β: Η δυσκολία είναι πάντα η οικονομική ευθύνη μιας επιχείρησης οι υποχρεώσεις που γίνονται όλο και πιο παράλογες και μας αποσπούν την προσοχή από το πραγματικό σκοπό που είναι το εκπαιδευτικό μας έργο. Υπάρχει κατανόηση ωστόσο από τους γονείς που καταλαβαίνουν και αυτοί ότι τα περιθώρια κέρδους πια έχουν στενέψει πολύ και συνεχίζουν να μας εμπιστεύονται και να βάζουν ως προτεραιότητα την καλλιτεχνική εκπαίδευση των παιδιών τους.

Desktop13

Τι «πόρτες» μπορεί να ανοίξει η ενασχόληση με τη ζωγραφική; Πόσο σημαντικό είναι στις μέρες μας το δημιουργικό hobby;

Σ&Μ.Β: Είμαστε περήφανοι που από τα Εργαστήρια μας έχουν περάσει παιδιά που ενηλικιώθηκαν και με προετοιμασία που αναλάβαμε οι ίδιοι εισήχθησαν σε σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού και βρήκαν τον δρόμο τους σε κάποιον από τους πολλούς τομείς που περιέχει η τέχνη και που παραδόξως δεν έχουν κορεστεί ως επαγγελματική επιλογή. Βέβαια η ενασχόληση τους με αυτήν ως χόμπι υπήρξε μια σημαντική επένδυση που εξελίχθηκε σε σοβαρή προετοιμασία με όλες τις θυσίες και την αφοσίωση που απαιτεί.

Ποιο έργο τέχνης πιστεύετε ότι χαρακτηρίζει το Beau Sillage;

Σ&Μ.Β: «Woman in gloves», πίνακας της Tamara de Lempicka (τελευταία φωτό) του κινήματος Art Deco. Ο συνθετικός κυβισμός και η απεικόνιση της elit κοινωνίας της Νέας Υόρκης του ‘20 μας θυμίζει την αγάπη σας για την μόδα, την κοινωνικότητα που απαιτεί ένα μέσο ενημέρωσης και το κόκκινο κραγιόν των γυναικών του Beau Sillage.

beau sillage painting

Υπεύθυνες: Μίμα & Σοφία Βαγενά

Διεύθυνση: Σώμερσετ 75, Ρίο & Λόντου 174, Πάτρα

Τηλ.: 6936171393 Ρίο / 6945213074 Πάτρα

Επισκεφτείτε τη σελίδα του στο Facebook

Photography: Βασίλης Σιούτος