Είναι ευρέως γνωστό ότι η Marilyn Monroe ενώ είχε τρελή αδυναμία στα παιδιά δεν μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει τα δικά της. Η Pamela Anderson κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ταινίας της λιποθύμησε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Η Hillary Clinton μετά από πολλές προσπάθειες κατάφερε να συλλάβει το μοναδικό της παιδί, Chelsea το οποίο γεννήθηκε το 1980.

Αυτά τα παραδείγματα είναι λίγα από τα πολλά γυναικών οι οποίες διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση και αντιμετώπισαν άλλες λίγο άλλες πολύ τις συνέπειες της πάθησης αυτής.

Στην ιατρική του 2016 η πάθηση αυτή αντιμετωπίζεται, για αυτό κάθε γυναίκα οφείλει να ενημερωθεί, να αναγνωρίσει τα συμπτώματα και να αναζητήσει βοήθεια από το γυναικολόγο της.

Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη διαταραχή κατά την οποία ο ιστός που φυσιολογικά επενδύει τη μήτρα (ενδομήτριο) αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα (έκτοπα). Τα συνηθέστερα σημεία στα οποία εμφανίζεται είναι οι ωοθήκες, το έντερο και στους ιστούς γύρω από την πύελο (λεκάνη).

Το πρόβλημα με τον έκτοπο αυτό ιστό είναι ότι δρα όπως ο φυσιολογικός, δηλαδή αιμορραγεί σε κάθε έμμηνος ρύση (κάθε 28 μέρες). Επειδή το αίμα αυτό δεν έχει έξοδο από το σώμα όπως έχει το αίμα του φυσιολογικού ενδομητρίου, από τον κόλπο, συσσωρεύεται σε κοιλότητες με αποτέλεσμα να δημιουργεί τα συμπτώματα της πάθησης.

Συμπτώματα: 

  1. Δυσμηνόρροια, πυελικός πόνος και κοιλιακές κράμπες που μπορεί να ξεκινήσουν έως και 7 μέρες πριν την πρώτη μέρα της περιόδου.
  2. Πόνος κατά τη διάρκεια και πριν της σεξουαλικής επαφής.
  3. Πόνος κατά την ούρηση (εξαιρετικά σπάνια).
  4. Ακατάσχετη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως (μηνορραγία) αλλά και στα μέσα του κύκλου (μητρορραγία).
  5. Διαταραχές γονιμότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις γυναίκες ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από ενδομητρίωση λόγο του γεγονότος ότι δεν μπορούν να συλλάβουν. Το 1/3 των γυναικών με ενδομητρίωση έχουν πρόβλημα γονιμότητα.

Η διάγνωση γίνεται από γυναικολόγο ο οποίος βάση των συμπτωμάτων και της κλινικής εξέτασης μπορεί να διαγνώσει την πάθηση. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για την οριστική διάγνωση όπως ο υπέρηχος και λαπαροσκόπηση.

Θεραπεία:

Η θεραπεία είναι τόσο για την αντιμετώπιση του πόνου με ειδικά σκευάσματα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα δισκία όσο και την αντιμετώπιση της ίδιας της πάθησης. Η αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης γίνεται είτε με ορμονοθεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση αφαιρώντας τους έκτοπους ιστούς.

Η ορμονοθεραπεία είναι είτε με αντισυλληπτικά είτε με άλλες πιο εξειδικευμένες ορμόνες που δρουν απευθείας πάνω στον ιστό. Ο σκοπός της ορμονοθεραπείας είναι να μειώσει την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων ιστών αλλά και να προφυλάξει από τη δημιουργία νέων. Ωστόσο η θεραπεία μπορεί να αποφασιστεί και να οριστεί ΜΟΝΟ από ειδικό γυναικολόγο μετά από εξέταση και διάγνωση.

Τέλος, κάθε γυναίκα η οποία παρατηρεί διαταραχές είτε στις μέρες του κύκλου είτε στην μορφή του πόνου και της αιμορραγίας σωστό είναι να απευθύνεται στον γυναικολόγο της.

“Τα συμπτώματα είναι για να σε προειδοποιούν όχι για να σε φοβίζουν. Και μην ξεχνάς να κάνεις κάθε χρόνο τον καθιερωμένο γυναικολογικό σου έλεγχο και το τεστ Παπανικολάου! Σώζει ζωές!” Έλενα Νικολακοπούλου, Medical Doctor

IMG_3382