Μία λέξη, μία εικόνα, μια ανάμνηση, μία αίσθηση, ακόμα και μια δυσάρεστη σκέψη μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για έναν δημιουργό. Είναι η αρχική ιδέα αυτή που θα του δώσει το ερέθισμα για να τραβήξει την πρώτη γραμμή… Οι συνειρμοί που μπορεί να κάνει κάποιος βασιζόμενος σε ένα από τα παραπάνω, τα οποία αποτελούν το concept (όπως πολύ συχνά λέμε εμείς οι “τρελοί” αρχιτέκτονες), τον οδηγούν μέσα από μικρά και δύσβατα μονοπάτια στην ολοκλήρωση του έργου του.

Η αισθητική ωστόσο είναι υποκειμενική… Τι γίνεται λοιπόν, όταν απλά και μόνο η χρήση του κτιρίου αποτελεί για τους δημιουργούς την έμπνευση και την αρχή σχεδιασμού τους; Προσωπικά πιστεύω πως το αποτέλεσμα, αν και κερδίζει το βλέμμα των περαστικών, είναι άκρως απογοητευτικό…!

Ένα τεράστιο καλάθι προσγειώθηκε στην περιοχή Νewark του Οχάιο για να αντιπροσωπεύσει το επταόροφο κτίριο γραφείων της εταιρείας Longaberger basket.

362222496_e81631de09_o_Flickr_Errrrrrrika_CC_S - Copy

To Mietan Tea Museum στην Κίνα δε θα μπορούσε παρά να είναι ένας χώρος αφιερωμένος στο τσάι!

Meitan Tea Museum2 - Copy

Το Corpus Museum  είναι ένα διαδραστικό μουσείο ανθρώπινου σώματος, αποτελεί το πρώτο μουσείο στο είδος του και ο επιβλητικός τεράστιος άνθρωπος δε θα μπορούσε να μην περάσει απαρατήρητος.

CORPUS_exterieur

Σαν ένα γιγάντιο παιδικό παιχνίδι μοιάζει το κτίριο του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Αλιείας στην πόλη Hyderabad της Ινδίας, το οποίο είναι χτισμένο υπό τη μορφή ψαριού.

ktirioallo5

Ανεξαρτήτου χρήσης σε αυτή την περίπτωση, ο αρχιτέκτονας Vasily Klyuki εμπνεύστηκε από τη «Νίκη της Σαμοθράκης» και διέδωσε παντού την επιθυμία του να χτίσει έναν ουρανοξύστη, κάποιες πλευρές του οποίου θα κοσμούνται από το διάσημο άγαλμα!

9606096031439573195

Στο Κάνσας, γιγάντια κλασικά βιβλία έχουν “τοποθετηθεί” κατά μήκος ενός δρόμου προκειμένου να αποτελέσουν την όψη ενός κτιρίου, με χρήση… τι άλλο; Μα φυσικά το προφανές, τη δημόσια βιβλιοθήκη!

Kansas.City.Public.Library.640.14586

Δυστυχώς τέτοιου είδους παραδείγματα που στερούνται έμπνευσης και αισθητικής (κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη), υπάρχουν πολλά ανά τον κόσμο… Υπάρχουν τα do και τα don’ts, ας συμπεριληφθούν λοιπόν στη δεύτερη κατηγορία και ας αφήσουμε ελεύθερη τη φαντασία μας για δημιουργία και νέα επιτεύγματα…

Elena Xipolia

About Elena Xipolia

Η Έλενα είναι Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας Krama. Σπούδασε αρχικά Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων αλλά ποτέ δε ξέχασε τον βασικό της στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αρχιτεκτονική. Υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές εθελοντικές εργασίες. Της αρέσει η απλότητα και εκτιμά το οτιδήποτε vintage. Αγαπημένο της μότο «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»…Μέχρι τώρα σχεδίαζε ρούχα μόνο στον ύπνο της, αλλά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το κάνει πραγματικότητα. Αν και κάποιες φίλες της την αποκαλούν “Madame Figaro”, την εξιτάρει η περιπέτεια και θα ‘θελε να κάνει extreme sports πριν ακόμα μεγαλώσει κι άλλο…!