Ποτέ δεν θα είμαστε 100% ικανοποιημένες με τον εαυτό μας. Από την εξωτερική μας εμφάνιση, μέχρι την εσωτερική. Πάντα κάτι θα βρίσκουμε το οποίο θα μας «χαλάει» είτε την διάθεσή, είτε την αισθητική μας. Διαβάζοντας πολλά άρθρα ομορφιάς και επιστημονικές έρευνες, τα περισσότερα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Να αγαπάμε τον εαυτό μας πρώτα για να μας αγαπήσουν και άλλοι μετά. Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα. Και είναι όλα σούπερ στη θεωρία. Αλλά ποιος πραγματικά το κάνει; Είναι σπάνιο να συζητήσω με γυναίκα και να μου πει ότι αισθάνεται τέλεια με τον εαυτό της. Εξαιρετικά σπάνιο!

Η γιαγιά μου η Βασιλεία, η οποία πάντα φρόντιζε να με συμβουλεύει και να μιλάει σοφά, ένα από τα πολλά που μου έλεγε, ήταν αυτό ακριβώς. Να πιστεύω στον εαυτό μου και να τον αγαπώ. Δεν υπάρχει τίποτε πολυτιμότερο από τον ίδιο μας τον εαυτό. Γι’ αυτό να τον φροντίζουμε και να τον αγαπάμε. Απλά λόγια, αλλά σπουδαία και σημαντικά.  Η γιαγιά μου ήταν μια γυναίκα που ένιωθε καλά με τον εαυτό της. Ήταν εξαιρετικά απλή αλλά ήξερε ποια ήταν και είχε μια αξιοθαύμαστη αρχοντιά.

Τα λόγια της γιαγιάς μου λοιπόν παραμένουν άκρως διαχρονικά και επίκαιρα και όταν με πιάνουν αυτές οι κρίσεις προσωπικότητας, φέρνω πάντα στην σκέψη μου την αύρα της. Και γιατί όχι να τα μοιραστώ και μαζί σας. Εξάλλου σαν γυναίκα προς γυναίκα, οφείλουμε να αλληλοϋποστηριζόμαστε… Πάμε λοιπόν…

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Όπως είσαι. Τι κι αν έχει περιφέρεια; Είμαστε μεσογειακές γυναίκες. Έτσι μας έπλασε ο Θεός. Αγκάλιασε αυτό που θεωρείς ατέλεια και ανέδειξε το… τέλεια!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Στην κυριολεξία. Χώρισες; Έχεις ένα απόγευμα εντελώς ελεύθερο; Έχεις τις κλειστές σου; Πάρε ένα βιβλίο και απόλαυσέ το. Βγάλε ένα μονό εισιτήριο και πήγαινε σινεμά. Πήγαινε να πιεις έναν καφέ απολαμβάνονται μόνο τη θέα. Έλα σε επαφή με τον εαυτό σου. Μην τον φοβάσαι. Είναι ό,τι είσαι!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Συγχώρα τον. Έχεις κάνει λάθη. Πάντα θα κάνεις λάθη. Ουδείς τέλειος, αλίμονο! Τι κάθεσαι λοιπόν και αυτομαστιγώνεσαι; Μάθε από αυτά και συνέχισε την ζωή σου. «Αγκάλιασε» τα λάθη σου και θα πάψουν να δείχνουν τόσο μεγάλα!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Με αυτοπεποίθηση. Ναι. Αυτοπεποίθηση. Αυτό που νιώθεις πες το. Πάντα με σεβασμό στον άλλον, αλλά πες το. Κοίτα τον άλλον στα μάτια και μη φοβάσαι.

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Με αγάπη. Κοιτάξου στον καθρέπτη και πες το σε σένα. Κοίταξε τα μάτια σου και μη στρέφεις το βλέμμα άλλου όταν κοιτάζεσαι. Και γιατί όχι, δώσε στον εαυτό κομπλιμέντο!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Συναναστρέψου με ανθρώπους που σε ανεβάζουν! Ορισμένοι άνθρωποι τρέφονται από τη μιζέρια! Απομακρύνσου! Είναι κολλητικό! Απορροφούν την θετική σου ενέργεια και σε γεμίζουν με αρνητικότητα! Συναναστρέψου με εκείνους που δεν φοβούνται να πουν μια καλή κουβέντα και σε κάνουν να αισθάνεσαι ωραία!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Μη συγκρίνεις. Εντάξει, κούκλα η Αντζελίνα Τζολί, δε λέω, αλλά δεν θα γίνουμε σαν κι αυτή. Έχεις κάθε δικαίωμα να την θαυμάζεις και να αναρωτιέσαι πώς θα ήταν να ήσουν η Τζολί αλλά μην συγκρίνεις τον εαυτό σου μαζί της. Αυτή ζει στο δικό της κόσμο και συ στο δικό σου και είναι εξίσου καταπληκτικός!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Γιατί αξίζεις. Πάντα να θυμάσαι τις ικανότητές σου. Τι κι αν απογοητεύτηκες, τι κι αν απέτυχες, τι κι αν παρασύρθηκες από μια αποτυχία; Η ζωή συνεχίζεται. Βρες το κουράγιο και τη δύναμη να ξανασηκωθείς γιατί το αξίζεις!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Αγάπα τις ανασφάλειες σου. Όπως είπα στην αρχή, σαφώς υπάρχουν πράγματα που δεν μας αρέσουν πάνω μας. Δεν είναι κακό να το παραδέχεσαι. Ίσως σου πει κάτι κάποιος που δεν το είχες σκεφτεί και να σε βοηθήσει να τις δεις με άλλη οπτική. Όπως και να έχει, αποκάλυψέ τες!

Πίστευε στον εαυτό σου και μάθε να τον αγαπάς. Γιατί είσαι γενναία! Όλοι κάτι φοβόμαστε. Αντιμετώπισε τις φοβίες σου και «βούτα» στο άγνωστο. Ο,τι κι αν συμβεί, στο τέλος θα νιώσεις πραγματικά γενναία και με άλλες αντοχές εξαιτίας της τόλμης σου!

Ελπίζω σαν γυναίκα προς γυναίκα, κάπως να σε βοήθησα! Έχεις κάθε λόγο να αγαπάς τον εαυτό σου! Γιατί είναι… εσύ!

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…