Τελείωσε το NYFW, δίνοντας τη σκυτάλη στο LFW και το MFW, που μας χαιρέτησαν και αυτά και ήρθε η σειρά του PFW. Δε θα προχωρήσουμε όμως στο PFW χωρίς ένα recap των κοσμοπολίτικων πρωτευουσών μόδας. Οι χειρότερες και οι καλύτερες στιγμές της Νέας Υόρκης θα μας μείνουν χαραγμένες για πολύ καιρό ακόμα (τουλάχιστον μέχρι το επόμενο fashion week).

beckermans

Εάν παρακολουθείτε το streetstyle των fashion week δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε δει αυτές τις κοπέλες. Για όσους δεν τις γνωρίζουν, είναι οι αδελφές Beckerman, σχεδιάστριες που έχουν γίνει bloggers. Δεν υπάρχει φορά που να τις έχω πετύχει και να μη θέλω να χτυπήσω κάπου το κεφάλι μου. Είναι τόσο υπερβολικές στα πάντα, που μου φαίνεται απίστευτα κουραστικό. Φοράνε τόσα ρούχα μαζί, που το layering έχει αποκτήσει άλλο νόημα πάνω τους, τέτοιο νόημα που δυσκολεύομαι να καταλάβω εάν έχουν παραπανίσια κιλά ή απλά φαίνεται έτσι από τον πολύ όγκο ρούχων. Αλλά αυτό που αγαπώ περισσότερο πάνω τους είναι αυτό το αληθινό χαμόγελο που έχουν σε κάθε φωτογραφία, που φαίνεται να πετιούνται φλέβες από την προσπάθεια τους να το κάνουν να φαίνεται αληθοφανές. Ωστόσο, θα φανούν σίγουρα χρήσιμες στο χώρο της μόδας γιατί ποιος θα φορέσει την collection του Jeremy Scott;

jeremyscott

Μιας και ανέφερα τον Jeremy Scott, υπέροχη η συλλογή του, μάλιστα το style.com τη χαρακτήρισε ως μία από τις καλύτερες συλλογές του, με τη δικαιολογία ότι εν ολίγοις δείχνει την κουλτούρα της γενιάς μας, κάτι σαν απάντηση στο punk. Έχει μία λογική, δεν μπορείτε να πείτε. Εάν το δεις από αυτή την οπτική γωνία, ναι μπορείς να πεις ότι είναι ιδιοφυής. Επειδή, όμως, δυσκολεύομαι να το δω έτσι, μάλλον η γωνία μου δε φτάνει σε αυτές τις μοίρες, θα αρκεστώ στο να πω ότι ήταν μία αστεία συλλογή, δεδομένων και των προηγούμενων συλλογών του, οι οποίες μου άρεσαν, προφανώς θέλει να κάνει χαβαλέ. Εάν μπορούσα να χαρακτηρίσω κάπως αυτή τη συλλογή λοιπόν, θα ήταν ένα νεογέννητο, με αισθητική Ιαπωνίας το οποίο πάει σε αποκριάτικο πάρτι. Τώρα, το αν είναι αυτή η αισθητική της εποχής μας, τι να πω, υπομονή!

de3mocracy

Το NYFW είναι γνωστό για τους celebrities που μαζεύει αλλά και για το γεγονός ότι είναι πρωταρχικός στόχος του συγκεκριμένου fashion week. Επίσης, έχει και παράδοση να ανακαλύπτει ταλαντούχους celebrities που έχουν ταλέντο στο σχέδιο μόδας και να τους δίνει ευκαιρίες να παρουσιάζουν τις εξαιρετικές συλλογές τους. Ένας από αυτούς είναι και o Kanye West, που αποφάσισε να δώσει στον κόσμο της μόδας το δικό του στίγμα και να ανοίξει ένα καινούριο βιβλίο σε αυτό τον χώρο. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι οι δύο παραπάνω προτάσεις δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ειρωνεία. Είδαμε τη συλλογή του Kanye σε συνεργασία με την Adidas, λοιπόν, μία συλλογή η οποία από πολλούς χαρακτηρίστηκε δημοκρατία της μόδας. Υποθέτω ότι αυτός ο χαρακτηρισμός βγήκε από το γεγονός ότι ο Kanye χρησιμοποίησε κάθε λογής μοντέλα για να παρουσιάσει αυτή τη συλλογή. Αλλά ας ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό. Δεν ήταν ρούχα αυτά, δεν ήταν μόδα, ήταν ένα wannabe designer, το οποίο για άλλη μία φορά αποδεικνύει περίτρανα ότι δε χρειάζεται να έχεις ταλέντο για να κάνεις ντόρο σε αυτό τον χώρο. Σκισμένες μπλούζες για να παραπέμψουν στο Bronx (;), ολόσωμα καλσόν για… για τι είπαμε; Πρέπει κάποια στιγμή να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι είναι “μπροστά” και τι είναι απλά για να προκαλέσει η να κάνει εντύπωση χωρίς καθόλου νόημα. Και αυτό δεν ήταν μπροστά και δεν ήταν δημοκρατία, ήταν απλά ένας celebrity που κάνει το κέφι του (για να το πω ευγενικά).

Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά τη Νέα Υόρκη ως κέντρο μόδας, έχω να πω τα εξής πράγματα. Αδιαμφισβήτητα θεωρείται η μεγαλύτερη πρωτεύουσα μόδας αυτή τη στιγμή και παρ’ όλο που δεν μπορεί να πάρει τη σκυτάλη από το Παρίσι, το οποίο όχι μόνο λόγω παράδοσης αλλά και λόγω τέχνης βρίσκεται στην πρώτη θέση ποιοτικά, βρισκόμαστε σε μία εποχή που μας ενδιαφέρει πιο πολύ ο παράγοντας ποσοτικά, κάτι που η Νέα Υόρκη το έχει με το παραπάνω. Το μεγάλο μήλο έχει καταφέρει όχι μόνο να μαζέψει τα μεγαλύτερα ονόματα της showbiz, αλλά και να καθορίσει τους celebrities, πρωταρχικής αξίας προσωπικότητες στο χώρο της μόδας. Δεν είναι κρυφό, άλλωστε, ότι η Νέα Υόρκη έγινε τόσο γρήγορα κέντρο της μόδας γιατί πέρα από την υψηλή παραγωγικότητα και το μεγάλο πληθυσμό που είχε, δημιουργούσε trends και στυλ μέσα από ανθρώπους και όχι σχεδιαστές. Όλοι αυτοί οι λόγοι και ακόμα περισσότεροι, καθορίσανε τη Νέα Υόρκη ως μία από τις σημαντικότερες πρωτεύουσες της εποχής μας και ως μία πόλη που δημιουργεί την επιθυμία στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού να μεταναστεύσει σε αυτήν και να ακολουθήσει το όνειρο του.

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.