Έχουμε ξαναγράψει για τα διάφορα διατροφικά trend που ακούγονται κατά καιρούς και για όλη την παραφιλολογία που τα συνοδεύει (δείτε τα 5 all time classic διατροφικά ατοπήματα) αλλά οι μόδες αλλάζουν πιο γρήγορα και από το πόσο συχνά γράφει κανείς ένα άρθρο. Έτσι λοιπόν, είπαμε να κάνουμε μια ειδική αφιέρωση στο super trend που ακούει στο όνομα «νερό με χυμό λεμόνι το πρωί»!

Τι υπόσχεται:

Το φοβερό αυτό μείγμα κάνει τα πάντα και συμφέρει! Ενδεικτικά, αναφέρουμε εδώ αυτά που διαβάζουμε με μια γρήγορη αναζήτηση στο internet:

– Eνισχύει το ανοσοποιητικό

– Bοηθά στην απώλεια βάρους

– Aποτοξινώνει τον οργανισμό

– Bοηθά στο να γίνει το σώμα μας πιο αλκαλικό

– Kαθαρίζει το δέρμα και λοιπά

Τι ισχύει από τα παραπάνω:

Με λίγα λόγια…τίποτα. Και εξηγούμε: δεν έχουμε κανένα μεμπτό στοιχείο εναντίον του λεμονιού ή του (ζεστού) νερού ή του συνδυασμού τους. Κοινώς, δεν θα πάθετε τίποτα κακό αν ακολουθείτε αυτή τη συνήθεια (εκτός και αν έχετε ευαίσθητο στομάχι).

Το πρόβλημα ξεκινά εκεί που ένα διατροφικά.. αδιάφορο μείγμα νερού και λεμονιού αποκτά ξαφνικά θαυματουργές ιδιότητες, για τις οποίες μάλιστα ουδεμία επιστημονική απόδειξη υπάρχει. Και λίγο πιο ειδικά….

– Το ανοσοποιητικό μας δεν έχει να ωφεληθεί ιδιαίτερα από την (αντικειμενικά) λίγη ποσότητα βιταμίνης C και καλίου  που έχει να του προσφέρει το λεμόνι.

– Το λεμόνι δεν είναι ούτε λιποδιαλυτικό, ούτε αιμοκαθαρτικό, ούτε αποτοξινωτικό. Και για να μην λέμε συνέχεια τα ίδια, διαβάστε το προηγούμενο άρθρο μας σχετικά με την αποτοξίνωση και το αν τελικά υφίσταται.

– «Βοηθά στο σώμα μας να γίνει πιο αλκαλικό»;; Είναι προφανές ότι αυτός που το έγραψε δεν έχει την παραμικρή ιδέα βιοχημείας! Το σώμα μας έχει έμφυτους μηχανισμούς ώστε να διατηρεί το pH σε σταθερές τιμές σε διάφορα σημεία του και καμία τροφή δεν μπορεί να το επηρεάσει αυτό σημαντικά.

Τώρα θα μου πείτε… «αν τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, γιατί ακούγεται τόσο πολύ;». Η απάντηση είναι φυσικά ότι η ημιμάθεια είναι πολύ χειρότερη της αμάθειας, ειδικά όταν ντύνεται με φανταχτερές λέξεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε κάθε φορά που ακούμε για κάτι τόσο θαυματουργό είναι να διαβάζουμε πιο έγκυρες πηγές (όπως άρθρα από επιστήμονες υγείας), να μην βασιζόμαστε σε εμπειρίες και μαρτυρίες και να μην οικειοποιούμαστε κατευθείαν κάτι που διαβάσαμε στο διαδίκτυο!

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!