Τις τελευταίες μέρες μου συνέβησαν πράγματα που «ενόχλησαν» το είναι μου. Με ταρακούνησαν, με βύθισαν σε σκέψεις. Πιστεύω πως οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε καταστάσεις στην καθημερινότητα μας και υποσυνείδητα τις κατηγοριοποιούμε και τις εκφράζουμε ο καθένας με διαφορετικό τρόπο. Όλοι μας επηρεαζόμαστε από γεγονότα, συναισθήματα, ανθρώπους. Πάντα ήμουν λοιπόν ένας από αυτούς που αντιμετωπίζουν τη ζωή τους με όπλο τους τη μουσική. Η μουσική μας χαλαρώνει, μας ξεσηκώνει, μας τρομάζει, μας εξιτάρει, μας βοηθά να ζήσουμε τη ζωή μας, ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο καθώς επηρεάζει άμεσα την υγεία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Κάποιος εντυπωσιάζεται και γεμίζει την ψυχή του ακούγοντας κλασική μουσική, κάποιος άλλος θέλει πιο ηχηρά, έντονα και άγρια ακούσματα. Όλοι όμως επιζητούν την έκσταση – την μεταφορά σε άλλους κόσμους, ίσως σε κόσμους φανταστικούς, που τροφοδοτούν νου και ψυχή, με ότι ο καθένας μας χρειάζεται. Η μουσική που ακούμε είναι κατά μεγάλο ποσοστό επηρεασμένη από την γενιά που μεγαλώνουμε και τις επιρροές που στιγμάτισαν την ζωή μας, όπως σχέσεις, σημαντικά γεγονότα στο οικογενειακό μας περιβάλλον ή την ψυχοσύνθεσή μας.

Πώς η μουσική επηρεάζει την υγεία μας;

Συνήθως, το είδος της μουσικής με γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση, ενώ η μουσική με βραδείς ρυθμούς προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα. Ο εγκέφαλος διεγείρεται από οποιαδήποτε συναισθηματική φόρτιση. Ο θυμός, ο φόβος, ο έρωτας είναι στοιχεία που πυροδοτούν την εγκεφαλική διέγερση. Η καρδιά δεν είναι η έδρα των συναισθημάτων, ούτε ερωτεύεται, ούτε φοβάται. Ο εγκέφαλος είναι υπεύθυνος για όλα.

Βλέποντας τη σύνδεση που έχει ο εγκέφαλος με την καρδιά, μπορούμε να κατανοήσουμε ευκολότερα το πώς η μουσική, με τα συναισθήματα που μας ξυπνά, μπορεί να διεγείρει τον εγκέφαλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος εκφράζεται με τις μεταβολές του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Βέβαια, η μουσική δεν μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο για τη θεραπεία οποιασδήποτε καρδιοπάθειας. Όμως, μπορεί να ανακουφίσει τον καρδιοπαθή και να βελτιώσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του, προκαλώντας τελικά βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας στο σύνολό της.

Πως η μουσική επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Τι ακριβώς συμβαίνει  όταν ακούμε μουσική; Η μουσική αγγίζει και επηρεάζει τον άνθρωπο; Η κατάλληλη για τον κάθε άνθρωπο μουσική, οδηγεί στο πρώτο στάδιο της χαλάρωσης – στη μυϊκή υποτονία και στη συνέχεια στη συναισθηματική ευφορία. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι άνθρωποι επηρεάζονται συναισθηματικά από τη μουσική. Όταν κάποιος ακούει μια μελωδία που του αρέσει, ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση της τροφής και του σεξ.

Μιλώντας εμπειρικά, αυτή τη συναισθηματική ευφορία που προσφέρει η μουσική, την εισπράττω κάθε μέρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μουσική μου προσφέρει χαλάρωση και μου δίνει τη δυνατότητα να αποδράσω νοητά από την καθημερινότητα και να αφήσω το μυαλό μου να ταξιδέψει σε πράγματα και πρόσωπα αγαπημένα. Για παράδειγμα η uplifting  μουσική μου δίνει κίνητρο να γυμναστώ, να περπατήσω περισσότερο, να χορέψω περισσότερο, να κινηθώ περισσότερο και έτσι να ανεβάσω τη διάθεσή μου και να αφεθώ στους δυνατούς ρυθμούς της.

Στη ζωή σου θα υπάρξει ποικιλία. Θα πονέσεις, θα αγχωθείς, θα κλάψεις, θα γελάσεις, θα χαλαρώσεις, θα εκραγείς. Θυμήσου μόνο πως όλες αυτές οι μικρές λεπτομέρειες είναι εκείνες που τελικά χρωματίζουν τη ζωή σου. Στο τέλος της ημέρας σκέψου πόσο στατική και μονότονη θα ήταν η ζωή σου χωρίς τις σάλτσες της. Η μουσική σου είναι η πιο εύγευστη σάλτσα. Είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να χρωματίσεις τις ανάγκες και τους προβληματισμούς σου. Μην την αρνηθείς, έχε τη δίπλα σου κάθε στιγμή και όσο περνούν τα χρόνια, ετοίμασε μόνος σου την επόμενη playlist σου…

 

*Αφιερωμένο σε όσους συνεχίζουν να ελπίζουν και πολεμούν καθημερινά.

George Mylonas

About George Mylonas

Είναι 26 και περίπου στα μισά της ηλικίας του κατάλαβε πως βαριέται ό,τι μπορεί να χαρακτηριστεί στατικό και σύνηθες. Γι’ αυτό ρίχτηκε με τα μούτρα στις σάλτσες της ζωής, όχι στο κυρίως πιάτο της. Έτσι γεννήθηκε. Μέσα στην τέχνη. Οι δοτικοί γονείς του, τον έσπρωξαν μαλακά και πριν το καταλάβει βρέθηκε να σπουδάζει την τέχνη και τον πολιτισμό στο πιο φιλότεχνο νησί της Ελλάδας. Τελείωσε και τώρα βγάζει το ψωμί του στο καζάνι της Αθήνας δουλεύοντας σε ένα περιοδικό. Έχει δύο χέρια. Ένα για την κιθάρα του και ένα για τη φωτογραφική του μηχανή. Λατρεύει τη μουσική και δεν θα σταματήσει να το κάνει. Φωτογραφίζει μόνο αυτά που κάτι του λένε. Αυτά που πίσω τους κρύβουν μια ιστορία, που κάποιος πρέπει να την πει. Του αρέσει το χουχουλιαστό σινεμά, η σούπα με λεμόνι και τα eurotrips. Του τη σπάνε οι μισάνθρωποι, η αδικία και το blue cheese. Τον τρομάζουν τα αεροπλάνα και η έλλειψη χιούμορ.