Διαβάσαμε πρόσφατα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (μπορείτε να το δείτε εδώ) σχετικά με το πώς η καλή διατροφή μπορεί να αποτελεί απλώς θέμα… ψευδαίσθησης! Και εξηγώ:

Έχει φανεί από αρκετές πλέον μελέτες ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί εύκολα να «ξεγελαστεί» ανάλογα με το τι βλέπει, ένα φαινόμενο που περιγράφεται ως «οπτική ψευδαίσθηση». Για παράδειγμα, δύο ίσες γραμμές ξαφνικά φαίνονται διαφορετικού μήκους όταν ενώνονται με κάθετες γραμμές όπως στο παρακάτω σχήμα.

illusion1

illusion2

Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στο ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «ελάττωμα» του εγκεφάλου μας στο να διαχειριστούμε καλύτερα την διατροφική μας συμπεριφορά! Ακολουθούν λοιπόν μερικές συμβουλές για το πώς να… ξεγελάσετε τον εαυτό σας στο να τρώει λιγότερο:

  • Χρησιμοποιείτε μικρότερα σκεύη σερβιρίσματος και μην τρώτε ποτέ από την κατσαρόλα!

Η ίδια ποσότητα φαγητού φαίνεται μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιούμε μικρά πιάτα αντί για μεγάλα. Με την ίδια λογική, αποθηκεύστε τα φαγητά σας σε μικρότερα μπολ και τάπερ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη ώστε να μειωθεί το μέγεθος της μερίδας που θα σερβίρετε στον εαυτό σας. Τέλος, τρώτε πάντα στο τραπέζι χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα σκεύη, και όχι από την κατσαρόλα ή στο πόδι (καθώς έτσι γίνεται δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο τρώμε!).

  • Αποθηκεύστε τα φαγητά σας έξυπνα

Καταρχάς, ξεκινήστε, όπως είπαμε,  με το να χρησιμοποιείτε μικρότερα σκεύη συσκευασίας. Επιπλέον, τοποθετήστε τα υγιεινά σνακ και φαγητά στα πιο ορατά σημεία του ψυγείου ή των ντουλαπιών σας και «κρύψτε» τα ανθυγιεινά από πίσω ή σε ντουλάπια που δεν χρησιμοποιείτε συχνά. Ακόμα, μπορείτε να τυλίξτε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με αλουμινόχαρτο (αντί για ζελατίνα) ώστε να μην είναι απευθείας ορατά στο μάτι (ακούγεται κάπως απλοϊκό αλλά, πιστέψτε μας, δουλεύει!).

  • Χρησιμοποιείστε λεπτά και ψηλά ποτήρια για να σερβίρετε τα ροφήματά σας!

Τα ψηλά και λεπτά ποτήρια δίνουν την ψευδαίσθηση ότι περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ροφήματος σε σύγκριση με χαμηλά και μεγαλύτερης διαμέτρου ποτήρια., με αποτέλεσμα να μας κάνουν να πίνουμε έως και 20% λιγότερο!

  • Χρησιμοποιείστε πιάτα με έντονα χρώματα

Όπως φαίνεται, όσο μικρότερη η αντίθεση μεταξύ του χρώματος του φαγητού με το χρώμα του πιάτου, τόσο περισσότερο δυσκολεύεται ο εγκέφαλός μας να διαχωρίσει την σωστή μερίδα που του αναλογεί. Γι’ αυτό λοιπόν χρησιμοποιείτε πιάτα σε έντονα χρώματα, ιδανικά σκούρο μπλε ή σκούρο πράσινα (ώστε να κάνουν μεγάλη αντίθεση με τα ζυμαρικά και μικρή αντίθεση με τα λαχανικά που θέλουμε να τα τρώμε περισσότερο!).

  • Προτιμήστε τις μικρότερες συσκευασίες τροφίμων στο σουπερμάρκετ

Μπορεί οι μεγάλες συσκευασίες να χαρακτηρίζονται οικονομικές, σίγουρα όμως δεν είναι οικονομικές σε θερμίδες, ειδικά όταν πρόκειται για πατατάκια ή άλλους πειρασμούς!

  • Τέλος, χρησιμοποιήστε των κανόνα των τριών και στο πιάτο σας!

Το ιδανικό, όταν σερβίρουμε φαγητό, είναι να τοποθετούμε στο μισό πιάτο μας σαλάτα και στο υπόλοιπο μισό πρωτεϊνούχες και αμυλούχες τροφές ισόποσα. Χρησιμοποιώντας τον ίδιο κανόνα, φροντίστε τα γλυκά σας να μην ξεπερνούν το ¼ του πιάτου σας!

Ξεκινήστε λοιπόν από σήμερα να… ξεγελάτε τον εαυτό σας!

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!