Ποια μπορεί να είναι η σχέση της αρχιτεκτονικής με τη μόδα…; Συνδέονται άραγε με κάποιον τρόπο και αν ναι, ποιος είναι αυτός…; Μήπως όμως η αρχιτεκτονική είναι μόδα; Ή μήπως και η μόδα εμπεριέχει στοιχεία και αρχές της αρχιτεκτονικής…;

Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα με απασχολούσαν για αρκετά χρόνια, μέχρι που έκανα μια εκτενή έρευνα και συνάντησα παραδείγματα που σίγουρα εντυπωσιάζουν… Σκέφτηκα λοιπόν…γιατί να μην τα μοιραστώ μαζί σας μέσα από αυτή τη νέα στήλη στο Beau Sillage και γιατί όχι να έρθουμε πιο κοντά με την αρχιτεκτονική…;!

Κάντε μια βόλτα στην πόλη και ρίξτε μια ματιά στα κτίρια που μας περιβάλλουν (εξαρτάται βέβαια και για ποια πόλη μιλάμε…!) Επεξεργαστείτε λίγο τα ρούχα που φοράτε, τα σχήματα, τα υλικά, το ύφος… Το μόνο σίγουρο είναι  ότι μερικά κτίρια σήμερα μάς θυμίζουν την ενδυμασία και ρούχα που φοράμε πάνω στα σώματά μας, που νιώθουμε και κινούμαστε μέσα σε αυτά, μας φέρνουν σε πιθανή οικειότητα με την αρχιτεκτονική.

Τόσο οι αρχιτέκτονες όσο και οι σχεδιαστές μόδας ασχολούνται με τον χώρο, τον όγκο και με το να παρέχουν μια κάλυψη για το σώμα, μια προστασία από το περιβάλλον. Αρχιτεκτονική και ένδυση αλλάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ντύνονται και κινούνται στο πλαίσιο της πόλης και δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης ταυτοτήτων. Έχοντας ως κοινό γνώμονα το ανθρώπινο σώμα, αναφέρονται στην προστασία του, μεταβαίνοντας από μια μεγάλη κλίμακα σε μια μικρότερη και αντίστροφα. Εκεί που η αρχιτεκτονική καθορίζει ένα ευρύτερο περιβάλλον, η ενδυμασία χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα πιο “στενό” περιβάλλον, ένα καταφύγιο γύρω από το σώμα. Παρατηρούμε λοιπόν ένα συνεχές παιχνίδι συνδιαλλαγής μεταξύ των δύο αυτών κλάδων, καθώς δανείζονται και υιοθετούν στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στην εξέλιξη των οραμάτων τους.

Οι αρχιτέκτονες ελκύονται από την ευελιξία και την κίνηση των ρούχων, αποφεύγοντας τα σχεδιασμένα περιβάλλοντά τους να είναι στατικά και αδρανή. Αντιστρόφως, στο χώρο της ένδυσης, οι σχεδιαστές μόδας υιοθετούν πολλές φορές τη νοοτροπία, τις αρχές και την τεχνογνωσία των αρχιτεκτόνων για να δημιουργήσουν υβρίδια ενδυμάτων-καταφύγια. Απομακρύνονται από τους κανόνες της ραπτικής και δημιουργούν ενδύματα σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές αρχές.

Ας μεταφερθούμε για λίγο πίσω στο χρόνο αλλά στο κοντινό μας περιβάλλον προς το παρόν… Και ποιος δεν γοητεύεται από την ομορφιά της Ακρόπολης…; Αν φέρουμε στο μυαλό μας τους κίονες του Παρθενώνα θα συνειδητοποιήσουμε πως οι κάθετες αυλακώσεις τους σχετίζονται έντονα με τη μορφή που έπαιρναν οι αρχαιοελληνικοί χιτώνες καθώς πτυχωνόταν το ύφασμα.

contr1

Επίσης, η καμπυλόμορφη δομή των φορεμάτων της εποχής του 1840 συνδέεται άμεσα με τα κυκλικά πλαίσια παραθύρων και τις αψίδες που κυριαρχούσαν στην αρχιτεκτονική την ίδια περίοδο.

Το 1851, ο Joseph Paxton, Άγγλος αρχιτέκτονας του 19ου αιώνα, σχεδιάζει για τη Great Exhibition του Λονδίνου το Crystal Palace, μια κατασκευή από πλέγμα χυτοσιδήρου καλυμμένου με γυαλί, και οδηγεί τους σχεδιαστές μόδας στη δημιουργία του κρινολίνου, κατασκευής από μεταλλικά πλαίσια που υποστήριζαν τις φαρδιές θολωτές φούστες της εποχής και συνέχισαν να δεσπόζουν στην ένδυση για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

contr2

Μήπως όταν πηγαίνουμε σε μια νέα πόλη δεν κάνουμε βόλτα στους δρόμους χαζεύοντας τα κτίριά της..? Ενώ αντίστοιχα όταν πηγαίνουμε για ψώνια δεν κάνουμε βόλτα  στα μαγαζιά χαζεύοντας τις βιτρίνες με τα «μοντέλα»; Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να πει πως η πόλη είναι σαν μια γιγάντια πασαρέλα όπου τα κτίρια αιχμαλωτίζουν το μάτι παίζοντας το ρόλο των «στατικών μοντέλων».

Αξιοσημείωτα είναι τα λόγια ενός πολύ γνωστού αρχιτέκτονα, του Adolf Loos: «…έχετε παρατηρήσει ποτέ την περίεργη αντιστοιχία μεταξύ του ενδύματος των ανθρώπων και του εξωτερικού των κτιρίων; Μήπως το ένδυμα με κρόσια δεν είναι αντίστοιχο του γοτθικού ρυθμού και η περούκα αντίστοιχη του Μπαρόκ;…»

Και κάπως έτσι ξεκινάει το ταξίδι στην αρχιτεκτονική με συνοδοιπόρο τη μόδα-ενδυμασία… Θα μας κάνετε παρέα…;

Elena Xipolia

About Elena Xipolia

Η Έλενα είναι Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας Krama. Σπούδασε αρχικά Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων αλλά ποτέ δε ξέχασε τον βασικό της στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αρχιτεκτονική. Υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές εθελοντικές εργασίες. Της αρέσει η απλότητα και εκτιμά το οτιδήποτε vintage. Αγαπημένο της μότο «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»…Μέχρι τώρα σχεδίαζε ρούχα μόνο στον ύπνο της, αλλά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το κάνει πραγματικότητα. Αν και κάποιες φίλες της την αποκαλούν “Madame Figaro”, την εξιτάρει η περιπέτεια και θα ‘θελε να κάνει extreme sports πριν ακόμα μεγαλώσει κι άλλο…!