Χαμός. Παροξυσμός. Φρενίτιδα. Αυτά τα συναισθήματα για χάρη της τύχης έχουν ξεσηκώσει όλη την Ελλάδα και όπως δείχνουν τα πράγματα, πολύς κόσμος θα χάσει τον υπνάκο του ως την Πέμπτη που κληρώνει το Τζόκερ! 17 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά. Είναι πολλά τα λεφτά και όλοι ονειρεύονται το ενδεχόμενο η τύχη να είναι με το μέρος τους. Είναι βασικό θέμα συζήτησης παντού και όπου σταθείς κι όπου βρεθείς, γίνεται χαμός. Έχουν βάλει όλοι τα νούμερα κάτω, τις πιθανότητες και τους συνδυασμούς με την ελπίδα να κερδίσουν το πολυπόθητο χρηματικό ποσό.

Ακόμα κι εκείνοι που δεν είχαν παίξει ποτέ στη ζωή τους Τζόκερ, έχουν επιδοθεί στο… σπορ και τα μάτια και τα αυτιά όλων είναι στραμμένα στην Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, στις 9 το βραδύ! 1.000 δελτία τζόκερ το δευτερόλεπτο σου λέει υποβάλλονται από την Κυριακή με πρωτοφανείς σκηνές να εκτυλίσσονται στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ.

Το νούμερο είναι μεγάλο. Και κρίση επίσης συνεχίζεται και όλοι ζούμε με το όνειρο κάποια μέρα να γίνουμε εκατομμυριούχοι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπολογίζεται συμμετοχή ρεκόρ! Συζητάμε μέχρι και τι θα κάνουμε σε περίπτωση που κερδίσουμε το λαχείο. Η πρώτη δουλειά θα είναι να παραιτηθούμε από την ανιαρή δουλειά μας και μάλιστα με εντυπωσιακή έξοδο και να κάνουμε το γύρο του κόσμου.

Είναι απολύτως κατανοητός ο λόγος για τον οποίο ο άνθρωπος συνεχίζει να παίζει με την ελπίδα να του χαμογελάσει η τύχη. Γιατί όπως λέει γνωστό σλόγκαν «κι αν σου κάτσει;» Μπορεί να είσαι εσύ ο τυχερός. Και εν πάση περιπτώσει κάποιος πρέπει να κερδίσει!

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν ένα παιχνίδι του οποίου οι πιθανότητες να κερδίσει είναι τόσο μικρές. Ωστόσο είναι ένα παιχνίδι όπου η αιτία και η λογική είναι τόσο παρωχημένες, ενώ η ελπίδα και τα όνειρα είναι προς πώληση.

Η πώληση του ονείρου είναι σαφώς πιο χειροπιαστό γιατί, παραδόξως, οι πιθανότητες νίκης είναι τόσο απειροελάχιστες που τις καθιστά άνευ σημασίας.

Οι άνθρωποι είμαστε επιρρεπείς στη φαντασία κάνοντάς μας εύκολο στόχο διαφήμισης. Μας «πουλούν» νικητές με σκάφη, πολυτελή αυτοκίνητα, ακριβά φορέματα, μετρητά, σαμπάνιες κ.ά. Οι διαφημίσεις μπήκαν στο σπίτι μας γιατί η φαντασίωση ότι κερδίζουμε το λαχείο ενεργοποιεί τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου μας που θα ενεργοποιούνταν αν είχαμε πραγματικά κερδίσει, σημειώνει ο Daniel Levine, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Άρλινγκτον, και ειδικός στη θεωρία αποφάσεων και νευρωνικών δικτύων.

Όταν φανταζόμαστε τους εαυτούς μας σε μια λιμουζίνα αυτό ενεργοποιεί τις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου, ενώ όταν φανταζόμαστε το τσούγκρισμα των ποτηριών σαμπάνιας ενεργοποιεί το ακουστικό φλοιό. Αυτές οι περιοχές έχουν συνδέσεις με τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο συναίσθημα, τη λήψη αποφάσεων, και τα κίνητρα. «Οι υποκινούμενες περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από την ζωντανή ονειροπόληση,» λέει ο Levine. «Όπως όταν βλέπεις κάτι που μπορεί να ενεργοποιήσει το συναισθηματικό σύστημα, το ίδιο συμβαίνει όταν το οραματίζεσαι»!

Όπως και να έχει ή όπως κι αν συμβαίνει στην πραγματικότητα, το όνειρο, όσο απατηλό κι αν είναι, είναι γλυκό και έχουμε όλοι δικαίωμα να το αισθανόμαστε. Εξάλλου δεν κοστίζει τίποτα… Και στο κάτω κάτω της γραφής, ο φόβος και η μετάνοια είναι η άλλη πλευρά της ελπίδας και του ονείρου. Είναι όλα πολύ σημαντικά συναισθήματα που όταν ενεργοποιηθούν, ξεχνάμε τη λογική και λειτουργούμε βάσει ενστίκτου.

Καλή επιτυχία!

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…