Η βαθύτερη έννοια της εικόνας είναι πολύ πιο σημαντική από τον τρόπο που χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη. Η εικόνα καθορίζει τα πάντα γύρω μας και αυτό είναι μία αλήθεια, που μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά όλοι υποσυνείδητα (ή και συνειδητά, γιατί όχι;) πράττουμε με αυτόν τον τρόπο σκέψης.  Όσο και αν έχουμε προσπαθήσει να αλλάξουμε αυτή την ιδεολογία, όσα μέσα και αν έχουμε βάλει, η εικόνα δεν μπορεί να σταματήσει να αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για τις σχέσεις μας και όχι μόνο.

Το θέμα είναι πόσο τελικά επηρεάζει η εικόνα τον κάθε χώρο; Είναι γνωστό ότι η ιδεολογία της μόδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εικόνα, είναι δύο έννοιες που δύσκολα υπάρχουν ξεχωριστά. Από το ρούχο που διαλέγουμε, μέχρι το μοντέλο που θα επιλεχθεί για να παρουσιάσει τη δημιουργία ενός σχεδιαστή, η εικόνα υπάρχει παντού. Υπάρχει στη συνείδησή μας, στο αν θα αγοράσουμε κάτι, αν θα επιλέξουμε να συζητήσουμε για αυτό ώστε να το κάνουμε γνωστό σε ένα ακόμα άτομο και τελικά αν θα το φέρουμε στη ζωή μας βοηθώντας το να πετύχει το σκοπό του. Το τελευταίο ίσως να μην έγινε κατανοητό, όσο θα ήθελα. Όταν λέμε “image” εννοούμε την ευρύτερη εικόνα κάποιου, δηλαδή πέρα από την εμφανή εμφάνιση και το στιλ, εννοούμε τον τρόπο που συμπεριφέρεται, τις κινήσεις που κάνει και την επιρροή που έχει τελικά στους γύρω του. Οπότε, όταν ένα άτομο που έχει υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο image καταφέρνει να επηρεάσει τους γύρω του με τον τρόπο που έχει σκεφτεί, τότε λέμε ότι έχει πετύχει τον σκοπό του.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να παραθέσω ένα παράδειγμα, που κάπως έχω μελετήσει, για να με βοηθήσει να προχωρήσω παρακάτω. Τελευταία ακούω πολύ τους Arctic Monkeys, όσοι με γνωρίζουν σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει αυτή μου την αδυναμία. Είχα την τύχη λοιπόν να ακούω αυτό το συγκρότημα από τις αρχές τους, οπότε παρατήρησα την αλλαγή στο στυλ τους και συνεπώς στη δημοτικότητά τους. Όποιος θυμάται τον Alex Turner στο “Cornerstone”, προφανώς θυμάται ένα εντελώς διαφορετικό άτομο. Χαλαρό στυλ, λίγο 70’s με αδιάφορο ντύσιμο, πολύ χιούμορ και τρελή επιτυχία. Ναι, την επιτυχία την είχαν πριν ακόμα κυκλοφορήσουν καν δίσκο και χωρίς καθόλου image. Μετά από 8 χρόνια επιτυχίας, λοιπόν, οι Arctic Monkeys είχαν καθιερωθεί ως ένα διάσημο “indie” συγκρότημα, με δικό τους στιλ στη μουσική και το ντύσιμο. Το 2013 κυκλοφορεί το πασίγνωστο, πλέον, “Do i Wanna Know” και ο δίσκος τους ΑΜ. Μαζί με τον ΑΜ, είδαμε και τους Arctic Monkeys με το καινούριο τους “rockabilly” στυλ , τον Alex Turner να μετατρέπεται από τον πιο cool άνθρωπο στον κόσμο στον πιο sexy και την επιτυχία τους να ξεφεύγει από τον όρο indie και να μεταφέρεται στον “pop”.

alexturnerimageΘα ήταν ψέμα αν υποστηρίζαμε ότι η αλλαγή της εικόνας δε βοήθησε στην αύξηση της δημοτικότητάς τους και την απίστευτη επιτυχία τους. Η μουσική τους είναι απίστευτα καλή και έγινε πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, όμως η εικόνα τους είναι αυτή που έκανε τη διαφορά. Αν παρατηρήσετε τον Alex Turner στα video και τα live έχει υιοθετήσει το “rockabilly” στυλ όχι μόνο στο ντύσιμό του αλλά και τον τρόπο που κινείται και εκφράζεται. Το ύφος του είναι πιο σοφιστικέ προσπαθώντας να βγάλει εμφανώς περισσότερη γοητεία απ’ ότι πριν και οι κινήσεις του πιο προσεγμένες και σχεδιασμένες. Ναι, ο αυθορμητισμός έχει φύγει, αλλά δε φαίνεται να το προσέχει κανείς και ιδιαίτερα καμία από τις εκατομμύρια θαυμάστριες που έχουν προστεθεί στο fan club του.

Μέσα από το παράδειγμα των Arctic Monkeys μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύ μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία κάποιου ένας συγκεκριμένος τρόπος απεικόνισης του εαυτού του. Έχουμε την τάση να δημιουργούμε μύθους γύρω από το πρόσωπο κάποιου, ώστε να μπορέσουμε να τον θαυμάσουμε με άρτιο τρόπο χωρίς παρεμβολές κακής πραγματικότητας και η δημιουργία ενός ρόλου του εκάστοτε κάποιου είναι ο καλύτερος ρόλος για να χτίσει το μύθο που θέλει. Ο “rockabilly” Alex Turner παίζει το ρόλο του μυστηριώδη γοητευτικού, του rock τύπου που τραγουδώντας πλέκει φαντασιώσεις σε όποιους τον ακούν. Ο ρόλος αυτός είναι έτσι φτιαγμένος, ώστε να εξιτάρει τη φαντασία του κοινού και να τον κάνει αποδεκτό με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

tumblr_nh1ymznyr01qea6sbo1_500

Καταλαβαίνετε βέβαια, ότι το θέμα του “image” κάθε άλλο παρά άσχετο με τη μόδα είναι. Η μόδα δεν αποτελείται μόνο από σχεδιαστές και μοντέλα, η μόδα υπάρχει στη μουσική, στην τέχνη και στο δρόμο που περπατάμε. Οι τάσεις δεν αφορούν μόνο ρούχα, αλλά και τρόπους συμπεριφοράς προσέλκυσης του κοινού. Το παράδειγμα “Arctic Monkeys” υπήρχε πάντα και θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί το κοινό έχει ανάγκη από έναν συγκεκριμένο ρόλο για να μπορέσει να ακολουθήσει. Ένας τελειοποιημένος μύθος είναι κάτι που πρέπει να υπάρχει και το υποστηρίζω πολύ δυνατά. Την απομυθοποίηση και την καθημερινότητα την βλέπουμε συνεχώς στη ζωή μας, όσον αφορά το χώρο της τέχνης θα ήθελα κάτι διαφορετικό. Η τέχνη οφείλει να είναι όμορφη, να δείχνει έναν κόσμο που βοηθάει τη φαντασία να εξελιχθεί, δίνοντάς μας μία απαραίτητη ηρεμία και βοηθώντας μας να ξεφύγουμε από την πεζότητα της καθημερινότητάς μας.

Ο ρόλος, όταν βγαίνει μέσα από ωραία τέχνη, είναι απαραίτητος για να προωθήσει τον καλλιτέχνη. Μπορεί να είναι κάτι εικονικό, όχι αληθινό, αλλά κάθε άνθρωπος έχει κρυμμένο μέσα του έναν τέλειο εαυτό που θα ήθελε να τον βγάζει έξω. Η τέχνη έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει για να απεικονίζει την πραγματικότητα, η τέχνη είναι απαραίτητη για να μας μεταφέρει σε έναν ιδεατό κόσμο, που υπό άλλες συνθήκες είναι απρόσιτος. Το “image” λοιπόν, όταν συνοδεύεται από ωραία τέχνη (το επαναλαμβάνω και το τονίζω), είναι απαραίτητο και αναγκαίο, ώστε να μας φέρει κοντά σε κάτι πιο όμορφο.

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.