Το αποφάσισα, σήμερα θα μιλήσουμε για μουσική. Για τη μουσική και τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα που «γεννιούνται» στο πρώτο άκουσμα ενός τραγουδιού ή μιας μελωδίας. Γι’ αυτή τη μουσική μιλάω. Είναι γεγονός ότι η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας όπως και το τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης και προβληματισμού στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρώτος απ’ όλους, ο αναγνωρισμένος θεωρητικός της μουσικής, Πυθαγόρας, περιέγραψε το τρόπο με τον οποίο η μουσική επιδρά στη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Στη συνέχεια, ο Πλάτωνας υποστήριξε πως η μουσική έχει ηθοπλαστική δύναμη. Ιδιαίτερα η «καλή», η «σεμνή» μουσική (όπως τη χαρακτηρίζει) με το ρυθμό και το τόνο της επηρεάζει τη σκέψη. Ακόμη, ο Αριστοτέλης στο έργο του «Πολιτικά» αναφέρει το εξής: «Η ικανότητα της μουσικής να επιδρά στις ψυχικές καταστάσεις των ακροατών είναι συνδεδεμένη με την προσομοίωση με τον ένα ή τον άλλο χαρακτήρα(…). Οι μουσικοί τόνοι διαφέρουν ουσιαστικά ο ένας από τον άλλο, ώστε κατά την ακρόασή τους εμφανίζεται σε μας διαφόρων ειδών διάθεση, και δε συμπεριφερόμαστε καθόλου κατά τον ίδιο τρόπο σε κάθε έναν από αυτούς.»

Τέλος, ο Ιπποκράτης συνιστούσε στους ασθενείς του θεραπείες με μουσική και παρατηρούσε τις επιδράσεις της στους ανθρώπους.

ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

Από τη στιγμή που η μουσική εισχωρήσει στα αυτιά του ανθρώπου αρχίζει ένα ταξίδι. Οι ήχοι γίνονται ερεθίσματα που περνούν από τα ακουστικά νεύρα και φτάνουν στον εγκέφαλο. Εκεί δημιουργείται ένα κύκλωμα δονήσεων που μπορούν να εκδηλωθούν ως εξωτερικές σωματικές αντιδράσεις. Έρευνα έχει δείξει πως τα άτομα που βίωσαν μια ισχυρή μουσική εμπειρία, αντέδρασαν με δάκρυα, ρίγος, αύξηση της θερμότητας, πόνο, αύξηση καρδιακού ρυθμού κ.ά.

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Αισθανόμαστε ένα συναίσθημα ως αντίδραση σε μια κατάσταση, η οποία μπορεί ν’ αφορά έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο που έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Τα συναισθήματα έχουν συνοπτική διάρκεια, σε αντίθεση με τις διαθέσεις που εμφανίζουν μακροχρόνια.

Ο γνωστός Καθηγητής, Γνωστικής Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, Jacob Jolij, που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, αναφέρει: «Η μουσική μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στα συναισθήματά μας. Aπό το να μας κάνει ευτυχείς μέχρι να μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας. Ένα ορισμένο είδος μουσικής μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθήματα και ορμόνες που επηρεάζουν άμεσα τη διάθεσή μας». Ο ίδιος σε συνεργασία με το Spotify έφτιαξαν μια λίστα με τραγούδια που ενεργοποιούν συναισθήματα όπως η χαρά, η λύπη, ο θυμός, η νοσταλγία κ.ά.

(Τα τραγούδια είναι ενδεικτικά για να καταλάβουμε πώς προκαλείται το ανάλογο συναίσθημα στον εαυτό μας. Ο καθένας έχει τα δικά του ακούσματα/τραγούδια που του προκαλούν τ’ ανάλογα συναισθήματα).

1. Katy Perry, «Birthday» – ΕΥΤΥΧΙΑ

Τα τραγούδια που εκφράζουν το αίσθημα της χαράς έχουν γρήγορο ρυθμό, έντονη κίνηση και θετικούς στίχους.

2. American Authors, «Best Day of My Life» – ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Η αισιοδοξία ακόμη και για τους ψυχολόγους είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα. Μαθαίνουμε να τη βιώνουμε μέσα από τις εμπειρίες μας. Τα αισιόδοξα συναισθήματα μοιάζουν με εκείνα της ευτυχίας/χαράς, έτσι και τα αισιόδοξα τραγούδια εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα χαρούμενα (έντονο ρυθμό, γρήγορη κίνηση κτλ.). Η μόνη διαφορά εντοπίζεται στους στίχους, που αναφέρονται στην αισιοδοξία.

3. Avicii, «Wake Me Up» – ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟΣ

Οι ορμόνες που εμφανίζονται εντονότερα στο σώμα μας όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, μας κάνουν ν’ αναζητάμε εκείνη τη μουσική που είναι θετική σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι ένα χαρούμενο τραγούδι. Συνήθως, δε δίνουμε σημασία στους στίχους αλλά στη μελωδία και το ρυθμό του τραγουδιού.

4. John Legend, «All of Me» – ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ

Είναι ένα τραγούδι- τέλειο παράδειγμα για το συναίσθημα της νοσταλγίας. Οι στίχοι του θυμίζουν στον καθένα κάποιο αγαπημένο άτομο, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες να το συνδέσουμε με αναμνήσεις, γεγονότα, μυρωδιές και εικόνες του παρελθόντος.

5. Coldplay, «Magic» – ΦΟΒΟΣ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο φόβος είναι ένα από τα αρνητικά συναισθήματα και συνδέεται με το στρες. Συνήθως, όταν έχουμε να παρουσιάσουμε κάτι μπροστά σε κοινό ή να δώσουμε μια συνέντευξη αισθανόμαστε τον φόβο της αποτυχίας. Για να ξεπεραστεί αυτό θα πρέπει να διαχειριστούμε τις σκέψεις μας σε τέτοιο βαθμό ώστε να περιοριστεί το στρες. Η μουσική που βοηθάει σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ήρεμη και χαλαρή.

6. OneRepublic, «I Need» – ΘΛΙΨΗ

Τα τραγούδια που εκφράζουν τη θλίψη έχουν τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τα χαρούμενα. Είναι πιο αργά και οι στίχοι αρνητικοί. Στο συγκεκριμένο τραγούδι, όταν ανεβαίνει ο τόνος της φωνής, υποσυνείδητα έχει συνδεθεί με την αβεβαιότητα.

7. David Guetta, «Bad» – ΘΥΜΟΣ

Ο θυμός κατατάσσεται στα αρνητικά συναισθήματα αλλά έχει ένα χαρακτηριστικό: Την κίνηση. Μπορούμε να χαλαρώσουμε με τραγούδια που έχουν έντονο ρυθμό και βοηθούν ώστε να διοχετευτεί το συναίσθημα του θυμού.

Konstantina Peloni

About Konstantina Peloni

Όλα για εκείνη άρχισαν στις 15 Ιουνίου όπου είχε την πρώτη επαφή με τον κόσμο. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Από μικρή ασχολήθηκε με το χορό και την ενόργανη αλλά γρήγορα τα παράτησε. Μετά το τέλος του σχολείου, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη που είναι το ραδιόφωνο.Παράλληλα, αν και για το νεαρό της ηλικίας της εργάστηκε σε αρκετά ενημερωτικά και κοινωνικά sites ως αρθρογράφος. Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές της είναι ο εθελοντισμός στο Χαμόγελο του Παιδιού. Λατρεύει το χειμώνα, τις βόλτες στη θάλασσα, το καλό φαγητό, τα ταξίδια και τη σοκολάτα. Πιστεύει πως οι μικρές χαρές της ζωής βρίσκονται σε απλές καθημερινές στιγμές. Τέλος, η ομορφιά της ψυχής είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός αθρώπου.