Ξυπνάς χωρίς να έχεις καλή διάθεση αλλά μόλις μυρίσεις ένα ωραίο άρωμα αμέσως νιώθεις πολύ καλύτερα! Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι μυρωδιές συχνά συνδέονται με ανάμνησεις. Αυτό δεν είναι σύμπτωση. Η όσφρηση συνδέεται άμεσα με το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας. Σε αντίθεση με την αφή ή την γεύση, τα αρώματα συσχετίζονται άμεσα με τις εμπειρίες του παρελθόντος. Έτσι λοιπόν, για να υποστηρίξουμε και τον τίτλο μας “Beau Sillage“, αυτό το άρθο θα σου εξηγήσει πως μπορείς με ωραίες μυρωδιές να βοηθήσεις το μυαλό και το σώμα σου να ανακουφιστεί από το έντονο στρες και την πίεση!

Λεβάντα: Θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς

Μπορεί να βοηθήσει το μυαλό και το σώμα σου να ηρεμήσει σχεδόν αμέσως. Αλλά ίσως το πιο χρήσιμο πλεονέκτημά της είναι η ικανότητά της να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Σε μια πρόσφατη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το άρωμα της λεβάντας βοήθησε σημαντικά στον περιορισμό προβλημάτων στον ύπνο, καθώς και των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Κανέλα: Θα ακονίσει το μυαλό σου

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Wheeling διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πήραν μια μυρωδιά από κανέλα είχαν βελτιωμένες νοητικές λειτουργίες όπως η οπτικοακουστική αντίδραση, η μνήμη και η συγκέντρωση.

Έλατο: Μειώνει το στρες

Μια ιαπωνική έρευνα, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που πήγαν για μια βόλτα μέσα από δάση ελάτων παρουσίασαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και μειωμένα επίπεδα στρες. Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι τα αγχώδη άτομα είχαν μεγαλύτερο αίσθημα χαλάρωσης εξαιτίας του αρώματος του ελάτου.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι: Θα σε κάνει χαρούμενο

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία που απελευθερώνεται από το φρεσκοκομμένο γρασίδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι και χαλαροί. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μυρωδιά είναι τόσο ισχυρή ώστε επιστήμονες νευρολογίας δημιούργησαν ένα άρωμα για σπρέι χώρου που μοιάζει με τη μυρωδιά του φρεσκοκομμένου γρασιδιού.

Μυρωδιές από Κίτρο: Θα σε κάνουν να νιώσεις γεμάτος ενέργεια

Μυρωδιές όπως αυτές του λεμονιού και του πορτοκαλιού μπορεί να δώσουν μια ώθηση στην ενέργειά σου και να σε θέσουν σε εγρήγορση.

Βανίλια: Χαλάρωση και ευχάριστες σκέψεις

Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της συνόδου Χημικών Αισθήσεων (ISOT / JASTS 2004), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά της βανίλιας αύξησε τα συναισθήματα της χαράς και της χαλάρωσης στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν μέσω της “χαρτογράφησης” της διάθεσης των συμμετεχόντων, διαδικασία η οποία περιελάμβανε τα συναισθήματα που κυμαίνονται από την ευτυχία και την παρότρυνση μέχρι την απάθεια και τον εκνευρισμό.

Κολοκύθα: Μια αφροδισιακή μυρωδιά

Σε έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό ίδρυμα “Smell & Taste”, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 40% των αντρών ανταποκρίθηκε με ανεβασμένη λίμπιντο από την μυρωδιά της κολοκύθα, ειδικά όταν αυτή συνδυάζεται με λεβάντα.

Μέντα: Βελτιώνει την συγκέντρωση και την προσοχή

Μια μικρή έρευνα από το πανεπιστήμιο Wheeling έδειξε ότι η μυρωδιά της μέντας συνδέεται με βελτίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας.