Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού. Πρόκειται για μια ετήσια εκστρατεία με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης της νόσου. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες έχουν επίγνωση του καρκίνου του μαστού, πολλές ξεχνούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου και η έγκαιρη ενημέρωση ενθαρρύνει όλες τις γυναίκες του κόσμου να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Το Beau Sillage, θέλοντας να υποστηρίξει την εκστρατεία ενάντια στον Καρκίνο του Μαστού, μίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, Λιολιώ Κολυπέρα, για το έργο του συλλόγου. Επίσης μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού και μας συμβουλεύει να αγαπήσουμε το σώμα μας και να του δώσουμε την προσοχή, την φροντίδα, την εκτίμηση που χρειάζεται και αξίζει.

Think Pink!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής»; Μιλήστε μας για την ιστορία του.

Ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού – Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας αποτελεί μια, κατ΄επιταγή της τοπικής κοινωνίας και των συνθηκών της εποχής, μετεξέλιξη και φυσική συνέχεια του παραρτήματος Ν. Αχαΐας του Πανελληνίου Συλλόγου  Γυναικών με Κ. Μ. Άλμα Ζωής, που ιδρύθηκε πριν 10 χρόνια στην Πάτρα, από γυναίκες που είχαν ήδη βιώσει τον καρκίνο μαστού.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος ιδρύθηκε το 1988 όταν ακόμα το θέμα καρκίνος μαστού ήταν τυλιγμένο σε μαύρο μανδύα και χωμένο βαθιά στον τότε κοινωνικό μεσαίωνα. Οι πρωτοπόρες εκείνες γυναίκες ξεκίνησαν με σκοπό και στόχο να σταματήσει πια ο καρκίνος να είναι ταμπού και ελεύθερες πια από αυτό οι γυναίκες που νοσούν να αναζητήσουν την βοήθεια που απεγνωσμένα χρειάζονται. Το ίδιο αντιμετώπισε και το Παράρτημα εδώ, τουλάχιστον, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του.

Τι είδους υποστήριξη προσφέρει ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής»; Ποιες είναι οι δράσεις του;

Ο σύλλογος φροντίζει για την οργανωμένη αλληλοβοήθεια από γυναίκα που νόσησε σε γυναίκα που νοσεί. Προσφέρει ψυχοκοινωνική στήριξη τις ίδιας της γυναίκας με  καρκίνο μαστού και της οικογενείας της. Προσπαθεί για την έγκυρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Συμβάλλει στην απομυθοποίηση του καρκίνου του μαστού με τις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει. Προσφέρει επίσης έγκυρη ενημέρωση για εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα θέματα. Συντονίζει κοινωνικές δυνάμεις (γιατρούς, νοσηλευτές, διαγνωστικά κέντρα) και λειτουργεί κοινωνικό ιατρείο για τις πολλές ανασφάλιστες, σήμερα, γυναίκες.

choices

Κάποτε η λέξη «καρκίνος» αποτελούσε ταμπού. Τα δεδομένα σήμερα είναι σαφώς πιο εξελιγμένα. Με ποιον τρόπο βοήθησε τις μικρές κοινωνίες να είναι πιο «ανοιχτές» γύρω από θέμα;

Έχουν γίνει τεράστια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια τόσο από τον Σύλλογό μας, όσο, βεβαίως, και από άλλους φορείς. Ένα μεγάλο κομμάτι των προσπαθειών μας αφορά ακριβώς αυτή την κατεύθυνση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι στα πρώτα ενημερωτικά περίπτερα, οι γυναίκες δεν μας άφηναν ούτε να τις πλησιάσουμε, αρνούνταν ακόμα και να πάρουν τα ενημερωτικά φυλλάδια. Παρόλα αυτά εμείς επιμέναμε. Η γυναίκα σήμερα είναι ευαισθητοποιημένη, έρχεται μόνη της στα γραφεία μας και ζητά ενημέρωση. Έχουμε προχωρήσει πολύ. Χρειάζεται όμως ακόμα πολλή  δουλειά. Εμείς συνεχώς καταβάλλουμε προσπάθειες διοργανώνοντας πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ποια ηλικία και πόσο συχνά οφείλει μια γυναίκα να ξεκινήσει προληπτική εξέταση; Ποιες είναι οι μορφές εξέτασης;

Οι γιατροί λένε πως πρέπει να γίνεται μία μαστογραφία στα 35 έτη και την ονομάζουν «μαστογραφία αναφοράς». Μετά τα 40 όμως πρέπει να γίνεται τακτικά κλινική εξέταση (ψηλάφηση) και μαστογραφίες κάθε 1 ή 2 χρόνια. Αναλόγως τα χρόνια, το ιστορικό και το οικογενειακό background, και βέβαια την εκτίμηση του γιατρού, κάνουμε μαστογραφία, υπέρηχο, ελαστογραφία και ό,τι άλλο κρίνει ο ειδικός. Ωστόσο οφείλουμε η αυτοεξέταση να αρχίζει πολύ νωρίς, από τότε που καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας, σήμερα άλλωστε τα κορίτσια  μεγαλώνουν από 16-17 χρόνων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ατομική ψηλάφηση βοηθάει; Ποιος είναι ο σωστός τρόπος αυτοεξέτασης;

Ναι, η αυτοεξέταση βοηθάει για να μάθεις τον μαστό σου, ώστε κάθε τυχόν διαφοροποίηση του, να γίνεται άμεσα αντιληπτή από σένα την ίδια πρώτα. Με τον τρόπο αυτό εσύ η ίδια θα αντιλαμβάνεσαι κάθε αλλαγή του μαστού σου, που μπορεί να είναι  από σημαντική μέχρι τίποτα. Από κει και πέρα υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει κάποιος να προσέχει για την σωστή αυτοεξέταση: όπως ο χρόνος που γίνεται, η στάση του σώματος, ο τρόπος… Με ειδικό φυλλάδιο, που μοιράζεται παντού και πάντα, σε όλες μας τις εκδηλώσεις δίνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές.

Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ποιο είναι το ποσοστό επικινδυνότητας;

Ιατρική ερώτηση!! Εμείς, εννοώ ο Σύλλογος Γυναικών με καρκίνο μαστού Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε- ευαισθητοποιήσουμε όλες τις γυναίκες για πρόληψη έγκυρη διάγνωση με ή χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Ο καρκίνος του μαστού απασχολεί σήμερα χιλιάδες γυναίκες και όχι μόνο τις πάσχουσες, τι συμβουλή θα τους δίνατε;

Οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται πολύ στην ενημέρωση, αλλά και την κινητοποίηση των γυναικών. Και έχουμε πετύχει πολλά. Η γυναίκα σήμερα είναι πληροφορημένη και ευαισθητοποιημένη, ενδιαφέρεται, αλλά, δυστυχώς, η πρόληψη για την οποία τόσο πασχίζουμε δεν αποτελούσε ποτέ,-  όπως φαίνεται, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τους, προτροπές και βαρύγδουπες δηλώσεις – προτεραιότητα της Πολιτείας και των φορέων. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει όταν η γυναίκα πεισμένη πια για την αξία της πρόληψης, έπαιρνε τηλέφωνο στα Νοσοκομεία για μαστογραφία και της έδιναν ραντεβού μετά από 4- 5 ή και 6 μήνες; Τώρα δε, με αυτήν την πρωτοφανή κρίση, που μαστίζει την χώρα μας, τα πράγματα είναι πολύ πιο χειρότερα.

Θα σας πω και αυτό. Γινόμαστε καθημερινά δέκτες τηλεφωνημάτων από γυναίκες, που κυριολεκτικά μας παρακαλούν να μεσολαβήσουμε για να μπορέσουν να κάνουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τις εξετάσεις τους. Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι δεν μπορούσαν και δεν μπορούν όλες να αντέξουν το κόστος των εξετάσεων σε ιδιωτικό κέντρο. Σήμερα, που μιλάμε, είναι πολύ περισσότερες αυτές που δεν μπορούν να επωμιστούν αυτό το κόστος. Μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχει σημασία. Δεν μπορούν καθόλου αφού είναι αντιμέτωπες με την ανεργία, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε οικογενειακό επίπεδο.

Σε ακραίες καταστάσεις, προσπαθούμε, σε συνεργασία με διαγνωστικά κέντρα της πόλης, να τις βοηθήσουμε να κάνουν, τουλάχιστον, τις πολύ βασικές εξετάσεις. Αλλά ο αριθμός τους μεγαλώνει κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες.

Η δική μας συμβουλή είναι, παρόλα αυτά, να επιμένουν, να μην απελπίζονται και αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Να επιμένουν πολύ, οι εξετάσεις πρέπει οπωσδήποτε να γίνονται, ακόμα και με μακρινά ραντεβού, αν δεν γίνεται αλλιώς. Μόνο αυτό να έχουν στο μυαλό τους.

Με ποιους τρόπους γίνεται η ενημέρωση των γυναικών για τον Καρκίνο του Μαστού από το Σύλλογο «Άλμα Ζωής»;

Ενημερώνουμε, ευαισθητοποιούμε, απομυθοποιούμε τον καρκίνο του μαστού με πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις, που διοργανώνουμε μόνοι μας ή σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, με Δήμους, με την Περιφέρεια, με τα νοσοκομεία, οργανισμούς και εταιρείες, σε διάφορους χώρους, ακόμα και σε χώρους εργασίας. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε μέσω συνεντεύξεων γραπτών ή δια ζώσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο). Μοιράζουμε φυλλάδια ενημερωτικά για την αυτοεξέταση του μαστού, και με πολλές πληροφορίες και συμβουλές για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Διοργανώνουμε καμπάνιες ευαισθητοποίησης για τον πληθυσμό, για την διάδοση της αξίας της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, καθώς και μαζικές κλινικές εξετάσεις μαστού. Πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις που επίσης διοργανώνουμε είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Πέρυσι διοργανώσαμε μία μεγάλη δράση «το Pink the Bridge», στην οποία καταφέραμε να «ξεσηκωθούν» και να έλθουν, να ενωθούν και να περπατήσουν μαζί μας, μαζί με την γυναίκα με καρκίνο μαστού, και διασχίζοντας τη Γέφυρα από το Ρίο στο Αντίρριο στείλαμε  ηχηρό μήνυμα ζωής. Φέτος διοργανώνουμε το Pink the Port.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι είναι το Pink the Port;

Το Pink the Port είναι ένα συμβολικός περίπατος 1,5 χιλμ. ενάντια στον καρκίνο του μαστού από τον Φάρο της Πάτρας ως τον Νέο Λιμάνι. Μία δράση που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στο ζήτημα της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και την απομυθοποίηση του καρκίνου του μαστού. Το Pink the Port θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2014. Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 11.00 π.μ από τον Φάρο της Πάτρας και θα ολοκληρωθεί στο νέο Λιμάνι της Πάτρας.

Με την συμμετοχή των 5 ευρώ στηρίζονται τα παραπάνω προγράμματα, που σας ανέφερα, του συλλόγου γυναικών με καρκίνο μαστού Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας, ενώ οι πρώτες 2000 εγγραφές παίρνουν δωρεάν το ροζ μπλουζάκι με το φετινό μας σύνθημα.

Μια γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού. Με ποιον τρόπο μπορεί να στηριχθεί; 

Στον Σύλλογο, κατ’ αρχήν εφαρμόζουμε το πολύ σπουδαίο πρόγραμμα REACH TO RECOVERY. Είναι ένα διεθνές πρόγραμμα που στην Ελλάδα εφαρμόζεται κατ’ αποκλειστικότητα από το ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ. Η βασική του ιδέα είναι ότι μια γυναίκα που έχει νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού και είναι σήμερα καλά, μπορεί,  δίνοντας λίγο από το χρόνο της, να επισκέπτεται γυναίκες που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί από την ίδια αιτία λειτουργώντας σαν πρότυπο και μεταφέροντας τους το αισιόδοξο μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι το τέλος, ότι υπάρχει μέλλον και ζωή μετά από αυτό.
Το δεύτερο πρόγραμμα μας είναι η ψυχολογική στήριξη, που πραγματοποιείται από επαγγελματία κοινωνική λειτουργό, καθώς και ψυχολόγο σε όλες τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που θα το ζητήσουν, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του συλλόγου ή όχι, χωρίς καμία υποχρέωση από την μεριά τους και βέβαια, εντελώς δωρεάν. Η γυναίκα έρχεται «άρρωστη» στον σύλλογο και με τις ανθρώπινες βιωματικές παροχές που τις παρέχονται ξαναγεννιέται κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Εκτός από την ατομική στήριξη, οι ομάδες που γίνονται στο σύλλογο είναι το «κλειδί» της αναπροσαρμογής ζωής.

Ένα είδος στήριξης, γιατί και αυτό χρειάζονται σήμερα πολλές γυναίκες, είναι επίσης και η πληροφόρηση που προσφέρουμε για εργασιακά, ασφαλιστικά κλπ συναφή θέματα και που προσπαθούμε σκληρά, να είναι πάντα και κατά το δυνατόν, update, να περιλαμβάνει δηλ. όλες τις αλλαγές, που συχνά-πυκνά, συντελούνται σε αυτούς τους τομείς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θα θέλατε να μοιραστείτε την δική σας προσωπική ιστορία με τον καρκίνο;

Ζούσα ανέμελα την καθημερινότητα μου, πιστεύοντας ότι κάποια πράγματα συμβαίνουν μόνο στους άλλους, όπως δυστυχώς οι περισσότεροι από μας, μέχρι την στιγμή που άκουσα τον γιατρό μου να λέει «Λιολιώ μου έχεις καρκίνο στον μαστό.  Θα τον αντιμετωπίσουμε όμως. Είναι σε πρώιμο στάδιο». Μετά είπε και άλλα, προσπαθούσε να μου μιλήσει, να μου εξηγήσει, να μου δώσει κουράγιο. Για μένα όμως είχαν σταματήσει όλα εκεί, δεν άκουγα τίποτα άλλο πια, και ο χρόνος ακόμα είχε σταματήσει σε κείνη την στιγμή. Ζούσα ένα εφιάλτη. Δεν μπορούσα να αποδεχθώ, να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια. Χωρίς υπερβολή θεωρώ τότε ότι ο χώρος, ο χρόνος, η ζωή για μένα σταμάτησε εκεί,  ότι αυτό ήταν το τέλος στα 42 χρόνια μου…
Μετά το πρώτο σοκ, που σας περιέγραψα, ακολούθησε ο πόνος, ο φόβος, ο θυμός «γιατί να συμβεί σε μένα;» η αγωνία για το στήθος μου αλλά και για την ζωή μου, η θλίψη. Οι διαδικασίες που ακολούθησαν ήταν γρήγορες και αποτελεσματικές. Ριζική μαστεκτομή σε συνδυασμό με λεμφαδενικό καθαρισμό. Απομακρύνθηκε ο καρκινικός όγκος, αφαιρώντας μου παράλληλα το κομμάτι του εαυτού μου, της ταυτότητας μου, αυτό το κάτι  που για μένα, σήμαινε ζωή, χάδι, έρωτα, θηλυκότητα. Ακολούθησαν τα  δυνατά σχήματα της χημειοθεραπείας και της ακτινοβολίας. Η πορεία ήταν προδιαγεγραμμένη. Όταν όμως έχασα και τα μαλλιά μου στην κυριολεξία γονάτισα. Είμαι, βλέπετε, φτιαγμένη από σάρκα και οστά και όχι από σίδερο όπως νόμιζα μέχρι τότε…
Παρόλα αυτά, κάπου,  μέσα μου βαθιά, υπήρχε ακόμα  ένα φως, μια ελπίδα ότι ποιος ξέρει μπορεί…
Τα φάρμακα έχουν αποτελέσματα σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Όμως η αγάπη, η αφοσίωση και η θετική σκέψη των γύρω σου, των ανθρώπων που αγαπάς και σ΄αγαπάνε  κάνει την υπόλοιπη και σημαντικότερη δουλειά. Τίποτα δεν θα είχα ξεπεράσει αν οι δικοί μου άνθρωποι δεν με είχαν περιβάλλει με την δική τους αγάπη και κατανόηση. Τους οφείλω τα πάντα. Το φορτίο ήταν ασήκωτο για έναν μόνο άνθρωπο. Ο άντρας μου, τα παιδιά μου, τα αδέλφια μου και πολύ καλοί φίλοι ήταν δίπλα μου,  κοντά μου, σε αυτή την οδυνηρή και δύσκολη πορεία και προσπάθησαν με  αγάπη να με στηρίξουν. Αγάπη που χρειαζόμουν απελπισμένα εκείνη την στιγμή. Κι ας έβλεπα στα μάτια τους ότι ήταν πιο λυπημένοι και φοβισμένοι από μένα.

Ο ρόλος των γιατρών μου στην αντιμετώπιση της κατάστασης μου ήταν καθοριστικός και τους ευγνωμονώ γι’ αυτό. Στάθηκαν δίπλα μου ζεστά, ανθρώπινα, με στήριξαν, με αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια, μου μίλησαν, μου εξήγησαν, μου έδωσαν θάρρος, με βοήθησαν αφάνταστα. Μάλιστα ο ογκολόγος κατανοώντας πλήρως την απελπισία και την απόγνωση που ένιωθα, μου μίλησε για τα πλεονεκτήματα της ψυχανάλυσης – ψυχοθεραπείας. Με βοήθησε να σπάσω ένα ακόμα ταμπού και να ζητήσω βοήθεια ειδικού.
Τα φάρμακα είχαν κάνει την δουλειά με το σώμα μου. Έπρεπε τώρα να γιατρευτεί και η ψυχή. Χρωστώ πολλά στην ψυχοθεραπεύτρια μου. Της χρωστάω τον θαυμάσιο κόσμο που ανακάλυψα μέσα μου και δεν γνώριζα ότι υπάρχει.

Ο καρκίνος ανέτρεψε την ζωή μου, ανέτρεψε την καθημερινότητά μου, άλλαξε εμένα, άλλαξε το σώμα μου – αναπόφευκτα – αλλά άλλαξε και την ψυχή μου ολόκληρη. Μόλις τελείωσε η άμυνα που κρατούσα σε όλη την περίοδο της θεραπείας, ήλθε η ώρα να ανοίξει η ψυχή. Εκείνη την περίοδο πραγματικά με πήρε από κάτω. Έπεσα σε κατάθλιψη. Έλειπαν σημαντικά στοιχεία από την εμφάνισή μου… Και έτσι απογυμνωμένη κόντεψα να ολισθήσω στην απόλυτη άρνηση του εαυτού μου.
Η λύση ήταν μόνο μία: ψυχανάλυση-ψυχοθεραπεία. Και ευτυχώς για μένα το αποτόλμησα. Και με βοήθησε να επαναπροσδιορίσω στάσεις ζωής και αξίες, να βάλω προτεραιότητες και όρια, να ξανασυστηθώ με τον «άγνωστο» ως τότε εαυτό μου, να τον αγαπήσω, να τον σεβαστώ, να τον αποδεχτώ έτσι χωρίς μαστό και χωρίς μαλλιά. Με βοήθησε να μάθω ότι η γυναικεία φύση κρύβει απίστευτη δύναμη. Και εκεί έρχονται και αναδύονται οι κρυφές δυνάμεις, που λέγαμε, να αποδείξουν ότι το να νιώθεις γυναίκα είναι πολύ, μα πολύ βαθιά έννοια.
Το πρώτο μου στήριγμα ήταν ο Θεός. Με μια μοναδική πίστη σε Αυτόν, ότι με την δική του δύναμη, θα τα καταφέρω. Η βαθιά μου πίστη ότι Εκείνος ξέρει γιατί και πότε να στέλνει κάθε τι στην ζωή, ζήτησα και βρήκα κοντά Του παρηγοριά. Η προσευχή, η συνομιλία μαζί του μου χάριζε γαλήνη και δύναμη.
Το άλλο μου στήριγμα υπήρξε η ψυχοθεραπεία-ψυχανάλυση. Αυτή η βουτιά στο εγώ μου, για οκτώ χρόνια, με απάλλαξε από ψυχαναγκασμούς και φόβους συνδέοντας με τον πραγματικό εαυτό μου. Όταν φθάνεις στον πάτο, ξαναγνωρίζεις τον εαυτό σου, αποκτάς ευγνωμοσύνη για τον χρόνο, ξανακερδίζεις μερικά πράγματα.

Θα σας φανεί περίεργο ίσως αλλά  ξέρετε τι άλλο με κράτησε συναισθηματικά και ψυχολογικά όρθια; Η φιλαρέσκεια μου! Ναι! Αντιμετώπισα το τιρμπάν, που αναγκάστηκα να φορώ λόγω της απώλειας των μαλλιών, σαν άλλο στιλ εμφάνισης, αγόρασα όλα τα χρώματα καπέλα, φόρεσα μακριά σκουλαρίκια και μεγάλα γυαλιά και βγήκα έξω. Κάποιοι κοιτούσαν περίεργα, άλλοι με προσπερνούσαν με διακριτικότητα. Δεν με επηρέασαν. Εγώ αισθανόμουν καλά και πίσω ξανά στην ζωή.

Πώς μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί σας μια γυναίκα που θέλει να ενημερωθεί για τον Καρκίνο του Μαστού;

Καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4μμ στα γραφεία του συλλόγου μας που ευρίσκονται στην οδό Γούναρη 37 στον 4ο όροφο και στο τηλέφωνο 2610 222274.

Με μια πρόταση, τι θα συμβουλεύατε τις αναγνώστριες του Beau Sillage;

Να πάρουν θάρρος, να μην απογοητεύονται. Τα πράγματα δεν είναι, σε καμία περίπτωση, ίδια με παλιότερα. Και θα επαναλάβω ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην επιβίωση. Είμαι ακόμα ένα παράδειγμα, που επιβεβαιώνει το αισιόδοξο μήνυμα που προσπαθούμε να μεταδώσουμε μέσα από το σύλλογο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ. Νόσησα πριν από 17 χρόνια, σκεφτείτε το.

Λέω, λοιπόν, σε όλες τις γυναίκες να αγαπήσουμε το σώμα μας και να του δώσουμε την προσοχή, την φροντίδα, την εκτίμηση που χρειάζεται και αξίζει.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…