Η Gabrielle Bonheur Chanel, με το ψευδώνυμο Coco Chanel, ήταν μια από τις διασημότερες σχεδιάστριες μόδας του 20ου αιώνα. Το 1909 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι, με γυναικεία καπέλα. Το 1923 δημιούργησε το άρωμα “Chanel No 5” και εφηύρε το μικρό μαύρο φόρεμα. Την παρασκευή του αρώματος συνδύασε ο Ρώσος-Γάλλος χημικός και αρωματοποιός Ernest Beaux.

σαα

Το Chanel No 5, το διάσημο άρωμα της, ήταν το πρώτο που βγήκε στην αγορά από σχεδιαστή ρούχων στην ιστορία της αρωματοποϊίας και οι ευθείες γραμμές του μπουκαλιού, το έκαναν να ξεχωρίζει από τα άλλα επιδεικτικά μπουκάλια αρωμάτων της εποχής εκείνης. Το No. 5 λέγεται ότι ήταν ο τυχερός αριθμός της Coco, παρόλα αυτά η ονομασία του αρώματος επιλέχτηκε πραγματικά, επειδή ήταν το πέμπτο δείγμα.

121212

Το 1922, η Chanel, ξεκίνησε την πώληση και από τότε έγινε και παρέμεινε δημοφιλές, ακόμα και σήμερα παραμένει ένα κερδοφόρο προϊόν της επιχείρησης Chanel. Ο Pierre Wertheimer έγινε συνεργάτης της στην επιχείρηση του αρώματος το 1924. Ο Wertheimer ήταν ο κύριος μέτοχος της επιχείρησης κατά 70%. Η Coco Chanel έλαβε το 10% και ο φίλος της Bader το 20%. O Werhteimer συνεχίζει να ελέγχει την επιχείρηση του αρώματος μέχρι και σήμερα.

ccc

Με το μίγμα του ylang-ylang και γιασεμιού (που καλλιεργείται σε ειδικά λιβάδια, στη Γαλλία και είναι στην κατοχή της εταιρείας), το διακριτικό art deco μπουκάλι και η μινιμαλιστική συσκευασία του, το No5 παραμένει ένα ανεξίτηλο σύμβολο του οίκου Chanel και του δυτικού πολιτισμού αυτού του αιώνα.

chanel-no-5

” Το Chanel No5 ακόμα ταξινομείται ανάμεσα στα πέντε κορυφαία εμπορικά σήματα οποιουδήποτε σημαντικού καταστήματος, όπως επίσης η επιτυχία του οποίου οφείλεται στο άρωμα το ίδιο και την πολύ δημιουργική διαφήμιση πίσω από αυτό”

Jean Hoehn Zimmerman, ανώτερο εμπορικό στέλεχος της Chanel

Προς το τέλος της δεκαετίας του ’50, η Merilyn Monroe αποκάλυψε ότι το Chanel No5 ήταν το αγαπημένο της άρωμα. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα τι φορούσε στο κρεβάτι, αυτή απάντησε “δύο σταγόνες του Chanel No5”. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα, πως ένα μπουκάλι Chanel No5 πωλείται κάθε 30 δευτερόλεπτα!

dfdf

Η Chanel αγαπούσε να αναφέρει την έκφραση του ποιητή Paul Valery “μια άσχημα αρωματισμένη γυναίκα δεν έχει κανένα μέλλον”. Τρία τέταρτα ενός αιώνα αργότερα, το No5 προφανώς συνεχίζει να είναι μια προστασία ενάντια σ’αυτή τη μοίρα.

Να σημειωθεί ότι επιρροή στην υψηλή ραπτική ήταν τόση (μέχρι το θάνατο της, στα 87 της, η γαλλίδα σχεδιάστρια κατόρθωσε να εγκαθιδρύσει τον εαυτό της ως το σημαντικότερο και ίσως το μοναδικό ρυθμιστή της μόδας του 20ου αιώνα), που ήταν το μόνο πρόσωπο στον τομέα της που αναφερόταν στο περιοδικό TIME, ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον 20ο αιώνα.

“Mε ένα μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρές μαργαριτάρια ξεσήκωσε τη μόδα”. Christian Dior

Μετά το θάνατο της Chanel το 1971, αρκετοί από τους βοηθούς της σχεδίασαν τις συλλογές της υψηλής ραπτικής και ready-to-wear έως ότου ανέλαβε ο Karl Lagerfeld. Λαμβάνοντας υπόψιν το αγαπημένο ύφασμα της Chanel που ήταν το jersey, o  Lagerfeld το ενσωμάτωσε ακόμα και στις μπλούζες και στις λεπτομέρειες όλων των σχεδίων του.

Chanel The Little Black Jacket -  Karl Lagerfeld Photography Exhibition Dinner Party

“Μια γυναίκα μπορεί να είναι υπερβολικά ντυμένη, ποτέ όμως δε μπορεί να είναι υπερβολικά κομψά ντυμένη”. Η Coco ήξερε πολύ καλά ότι το στιλ δεν έρχεται μόνο από την ενδυμασία, αλλά και από την συμπεριφορά. 

Alexandra Kaipalexi

About Alexandra Kaipalexi

Ας σας συστηθεί. Τη λένε Αλεξάνδρα Καϊπαλέξη, είναι διπλωματούχος αισθητικός και τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει σε διάφορα studio ομορφιάς, ενώ έχει διευρύνει τις σπουδές της, παρακολουθώντας μαθήματα ονυχοπλαστικής στο Λονδίνο στο London School of Beauty and Make-up. Από δω και στο εξής, μαζί θα μοιράζεστε όμορφες εικόνες, έξυπνα tips και προτάσεις ομορφιάς που θα σας βοηθήσουν να αναδείξετε τα δυνατά σας χαρακτηριστικά. Θα χαρεί πολύ να διαβάσει τα σχόλια και τις προτάσεις σας για θέματα που θα θέλατε να την απασχολήσουν στα επόμενα posts!