Μιας και οι μέρες των Χριστουγέννων έχουν σχεδόν φτάσει και μας κατακλύζουν ποικίλα συναισθήματα, αξίζει να δώσουμε στην καρδιά και τη μοναδικότητά της ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα. Πώς μπορεί όμως να συνδέεται η αρχιτεκτονική με την καρδιά…; Πολλές σκέψεις περνούν από το μυαλό, εμείς όμως θα αναφερθούμε σε μια αλυσίδα που τις ενώνει με συνδετικό κρίκο τη “φύση”.

Η αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο η σύνθεση, ο σχεδιασμός δηλαδή, που κάνει ένας αρχιτέκτονας για τη δημιουργία των έργων του, αλλά είναι και η σύνθεση που δημιουργείται από το μεγαλείο της φύσης. Η φύση είναι ο βασικός αρχιτέκτονας της ύπαρξης, δίνοντας έτσι ερεθίσματα, εφόδια και έδαφος στους αρχιτέκτονες για τις δημιουργίες τους. Η καρδιά αποτελεί ένα αρχιτεκτόνημα της φύσης, της οποίας η πολυπλοκότητα κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό. Οι παλμοί δηλώνουν ζωή, εμπεριέχουν κίνηση και ήχο, στοιχεία που παρατηρούνται, με διαφορετικό φυσικά τρόπο, και μέσα σε ένα κτίριο.

Η μοναδικότητα λοιπόν των παλμών της καρδιάς κάθε ανθρώπου αποτέλεσε την αρχή για τη νεαρή ερευνήτρια Φωτεινή Αγραφιώτη στην αναζήτηση λύσεων σε ζητήματα ταυτοποίησης-αναγνώρισης ανθρώπων. Ανακάλυψε έτσι το HeartID, την πρώτη ηλεκτρονική ταυτότητα με αποτύπωμα το χτύπο της καρδιάς! Πρόκειται μια μία συσκευή που μπορεί να καταγράφει οτιδήποτε έχει σχέση με το χρήστη, ακόμα και το συναίσθημα που αλλάζει από τους χτύπους της καρδιάς ή την αναπνοή… Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη σε στρατιωτικά περιβάλλοντα προκειμένου να βοηθήσει σε καταστάσεις πολέμου, έχει μεγάλη απήχηση σε διαφόρων ειδών εταιρείες και η έρευνα συνεχώς εξελίσσεται προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς χωρίς την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων. Για τη διαφύλαξη μάλιστα των στοιχείων αυτών, η ερευνήτρια απάντησε σε συνέντευξη που έδωσε στο Made in Creta, ότι παράλληλα με το HeartID αναπτύχθηκε μια τεχνολογία που ονομάζεται «βιομετρική κρυπτογραφία» η οποία κλειδώνει τα καρδιογραφήματα με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί κάποιος να «αναγνωριστεί» χωρίς να χρειαστεί ποτέ να ξεκλειδώσουν τα «στοιχεία» του οι εταιρείες που θα χρησιμοποιήσουν το λογισμικό.

Bionym_Nymi_hand_authenticated

Σίγουρα αυτή η ανακάλυψη μάς δημιουργεί ανησυχίες μιας και είναι αρκετά πρωτόγνωρη και πολλά υποσχόμενη, ας σκεφτούμε όμως μόνο θετικά για το όφελος που θα έχουμε εν καιρώ σε μία συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογικά κοινωνία. Ο χτύπος της καρδιάς τελικά έχει να μας πει πολλά περισσότερα από όσα πιστεύαμε έως τώρα….

Καλές γιορτές λοιπόν και μη φοβάστε… δώστε αγάπη, αφήστε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά… δίνει ζωή…!

Elena Xipolia

About Elena Xipolia

Η Έλενα είναι Αρχιτέκτονας και μέλος της ομάδας Krama. Σπούδασε αρχικά Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων αλλά ποτέ δε ξέχασε τον βασικό της στόχο και αυτός δεν ήταν άλλος από την Αρχιτεκτονική. Υποστηρίζει πως η αρχιτεκτονική είναι τρόπος ζωής, γι’ αυτό και κατά καιρούς έχει κάνει πολλές εθελοντικές εργασίες. Της αρέσει η απλότητα και εκτιμά το οτιδήποτε vintage. Αγαπημένο της μότο «η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά»…Μέχρι τώρα σχεδίαζε ρούχα μόνο στον ύπνο της, αλλά αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να το κάνει πραγματικότητα. Αν και κάποιες φίλες της την αποκαλούν “Madame Figaro”, την εξιτάρει η περιπέτεια και θα ‘θελε να κάνει extreme sports πριν ακόμα μεγαλώσει κι άλλο…!