Την ομάδα του “Susurrus” τη Λίνα, τον Παναγιώτη, τον Γιάννη και τον Διονύση δηλαδή, τους γνώρισα ένα απόγευμα Τετάρτης κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού της Cosmote Startups, όπου και διακρίθηκαν. Πιο ταιριαστό περιβάλλον δεν θα μπορούσαμε να βρούμε για να ανταλλάξουμε τις πρώτες μας κουβέντες, καθώς όλοι τους χαρακτηρίζονται από το έντονο αίσθημα της ανησυχίας και της δημιουργίας.

Δεν εφησυχάστηκαν, μετακόμισαν στην Αθήνα, συνεχίζουν να δημιουργούν πηγαίνοντας κόντρα στις κακές γλώσσες, και πολύ καλά κάνουν, αν θέλετε τη γνώμη μου. Και αυτό γιατί σε μία Ελλάδα που οι περισσότεροι ονειρεύονται μια θέση στο Δημόσιο, εκείνοι ονειρεύονται να μετατρέψουν την πλατφόρμα τους σε μία επιτυχημένη επιχείρηση με όποιο κόστος!

wedcolors cinematography (6 of 23)

Πείτε μας δυο λόγια για την πλατφόρμα «Susurrus». Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πώς σας ήρθε αυτή η πρωτότυπη ιδέα;

S: To Susurrus είναι μια πλατφόρμα που ενώνει brands με bloggers. Δίνει τη δυνατότητα στα brands να εντοπίζουν τα blogs που τους ταιριάζουν με βάση το στιλ του κάθε blog αλλά και τα χαρακτηριστικά των αναγνωστών του για να συνεργαστούν μαζί τους. Οι bloggers «μιλούν» στα blogs τους για τα brands και αποκτούν με αυτό τον τρόπο ένα επιπλέον κανάλι εσόδων. Στοχεύουμε στο να γίνουν οι συνεργασίες ανάμεσα σε brands και bloggers πιο εύκολες και προσιτές σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και για τα πιο μικρά brands. Όραμά μας είναι να αλλάξουμε την τρέχουσα μορφή της online διαφήμισης και να μετατρέψουμε τις “spam” διαφημίσεις σε ενδιαφέρον περιεχόμενο στα blogs. Η ιδέα προέκυψε όταν μέσα από ένα προηγούμενό μας πρότζεκτ συνειδητοποιήσαμε πόσο δύσκολη ήταν η επικοινωνία ανάμεσα στα brands και στους bloggers και ταυτόχρονα πόσο απαραίτητη και για τις δύο πλευρές.

Ποια είναι τα κοινά σημεία αναφοράς που σας προσδιορίζουν και σας βοηθούν να λειτουργείτε σαν ομάδα;

S: Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι γνωριζόμαστε πολλά χρόνια μεταξύ μας, σπουδάζαμε μαζί και αποφασίσαμε μαζί να ξεκινήσουμε μέσα στην κρίση μια επιχειρηματική δραστηριότητα. Μας ενώνει η πεποίθηση ότι η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις σε καθημερινά προβλήματα, ότι οι startups είναι μια νέα μορφή που αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την καινοτομία και όσον αφορά το Susurrus ότι το content marketing αλλάζει όλο το τοπίο της διαφήμισης.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην διάρκεια της μέχρι τώρα διαδρομής σας;

S: Οι δυσκολίες είναι σίγουρα πολλές. Στις startups δεν υπάρχει ποτέ μια συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας, οπότε αυτό σημαίνει ότι χρειάστηκε να πειραματιστούμε με διάφορα τεχνολογικά σενάρια μέχρι να ακολουθήσουμε τον τρόπο που λειτουργεί το Susurrus σήμερα. Χρειάστηκε επίσης να μετακομίσουμε σε άλλη πόλη και συχνά να πάρουμε αποφάσεις για την εξέλιξη του προϊόντος μας με μεγάλο ρίσκο. Σε γενικές γραμμές είναι μια πορεία που απαιτεί αντοχή, πολύ δουλειά, ευελιξία και μεγάλα ρίσκα.

wedcolors cinematography (21 of 23)wedcolors cinematography (8 of 23)

Έχοντας κερδίσει ήδη ένα βραβείο στον διαγωνισμό Cosmote startup, αλλά και διακριθεί σε πολλά ακόμα επίπεδα, τι είναι αυτό που αποκομίσατε από όλη αυτή την εμπειρία;

S: Οι διακρίσεις της ομάδας μας μάς βοήθησαν να διαδώσουμε το Susurrus ακόμα περισσότερο αλλά το πιο σημαντικό ήταν η ευκαιρία που είχαμε να βρεθούμε στην καρδιά της τεχνολογικής κοινότητας της Αθήνας. Μέσα από το Cosmote startup αλλά και από άλλα τεχνολογικά events βρεθήκαμε σε ένα περιβάλλον όπου δεχθήκαμε «τόνους» βοήθειας, feedback και διασυνδέσεων. Μιλήσαμε με ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που είχαν εμπειρίες από δικές τους startups με επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά κυρίως συναντήσαμε ανθρώπους που ενάντια στην γενικότερη κακή κατάσταση της χώρας προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα πράγματα με νέους καλύτερους τρόπους.

Πόσο εύκολο είναι για τους νέους web developers να εξελιχθούν σε ένα περιβάλλον που απέχει παρασάγγας από εκείνο της Silicon Valley;

S: Δραστηριοποιούμαστε σε μια χώρα με οικονομική κρίση, χωρίς ορθή επιχειρηματική κουλτούρα, με το φόβο της αποτυχίας και το κυνήγι του γρήγορου κέρδους. Αυτά σε συνδυασμό με την μικρή τεχνολογική σκηνή της Αθήνας αλλά και πολλές παλιές τεχνολογικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, δημιουργούν σίγουρα ένα περιβάλλον όχι τόσο φιλικό για web developers. Ωστόσο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έκρηξη γύρω από τις startups, πολλές από τις οποίες βγαίνουν δυνατά και στο εξωτερικό, και η κινητικότητα είναι μεγάλη. Πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε μεγάλες εξελίξεις σε αυτό τον τομέα και στην Ελλάδα.

wedcolors cinematography (4 of 23)wedcolors cinematography (22 of 23)

Πώς θα θέλατε να δείτε το «Susurrus» να εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου;

S: Το Susurrus έχει έρθει η ώρα να κάνει τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό, τόσο με ακόμα περισσότερους bloggers όσο και με brands στο εξωτερικό. Ακόμα, περιμένουμε να δούμε το Susurrus να χρησιμοποιείται από brands σαν μέσο για να κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε νέες χώρες.

Η οικονομική κρίση είναι παράγοντας που επηρεάζει τις φιλοδοξίες σας για την συγκεκριμένη πλατφόρμα;

S: Η οικονομική κρίση ήταν πιθανόν ένας από τους λόγους που ξεκινήσαμε να δημιουργούμε κάτι δικό μας. Όσον αφορά την εξέλιξή του Susurrus η οικονομική κρίση μας «αναγκάζει» να βιαστούμε να δοκιμάσουμε την πλατφόρμα μας γρήγορα και στο εξωτερικό.

wedcolors cinematography (18 of 23)

Το «Susurrus» ασχολείται με τον τομέα της μόδας αλλά και τους fashion bloggers. Πιστεύετε ότι ο συγκεκριμένος τομέας επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα μας;

S: Η μόδα είναι από τους κλάδους που φαίνεται ότι θα αλλάξουν ριζικά τα επόμενα χρόνια λόγω της τεχνολογίας. Με τον έντυπο τύπο να χάνει σιγά-σιγά την αίγλη που είχε παλιότερα, τα fashion blogs κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην καθημερινότητά μας. Οι bloggers έχουν τη δυνατότητα να «βάζουν» στην ζωή μας νέα ρούχα, trends, προϊόντα και υπηρεσίες δείχνοντάς μας παράλληλα πως μπορούμε να τα υιοθετούμε με πιο όμορφους και έξυπνους τρόπους. Τα blogs είναι πιο άμεσα και ειλικρινή και αντικαθιστούν σταδιακά τα περιοδικά και τις «διαφημίσεις».

Τι συμβουλή θα δίνατε σε όλους εκείνους που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μία startup με τη φιλοσοφία της δικής σας;

S: Να τολμήσουν και να μη φοβούνται την αποτυχία. Να μοιραστούν την ιδέα τους από νωρίς σε άτομα που μπορούν να τους βοηθήσουν και να οργανωθούν στις κοινότητες των startups που υπάρχουν. Να ξέρουν ότι θα χρειαστούν πολύ χρόνο μέχρι να κερδίσουν τα πρώτα τους χρήματα και ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα τους θεωρούν τρελούς αλλά και άνθρωποι που θα τους βοηθήσουν χωρίς ανταλλάγματα.

wedcolors cinematography (9 of 23)

Την ομάδα απαρτίζουν οι εξής:

Λίνα Στούμπου

Παναγιώτης Τσάγγας

Γιάννης Αναγνωστόπουλος

Διονύσης Ρόδης

*Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία το μεζεδοπωλείο “Σύνοδος

Pepy Roumelioti

About Pepy Roumelioti

Γεννήθηκε μεγάλωσε και σπούδασε στην Πάτρα. Είναι κορίτσι από σπίτι με γαλλικά πιάνο μπαλέτο, χωρίς τα γαλλικά και το πιάνο. Μικρή ήθελε να γίνει μπαλαρίνα μέχρι, που ο Christian Louboutin αρνήθηκε να σχεδιάσει ένα ζευγάρι pointe shoes για εκείνη. Λατρεύει τη μόδα, τις δραστηριότητες και το καλό φαγητό. Αν και οι σπουδές της αφορούν την σωστή διαχείριση των οικονομικών σε μία επιχείρηση, εκείνη ειδικεύτηκε στην επικοινωνία, τη διοίκηση, και τις δημόσιες σχέσεις. Είναι ιδρύτρια του «Beau Sillage», έχει εργαστεί ως Fashion Editor στο περιοδικό «The Βest» και το όνειρό της είναι, να αποκτήσει το δικό της περιοδικό μόδας, τη δική της εταιρεία επικοινωνίας, να γυρίσει όλο τον κόσμο ή και τα τρία μαζί!