24 Απριλίου 2015
Παρά λίγες ημέρες ένας αιώνας από την βίαιη εξαφάνιση από προσώπου γης 1.500.000 Αρμενίων από τους Τούρκους. Λίγες μέρες πριν την επέτειο των εκατό χρόνων από την Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει αναγνωρίσει την ύπαρξή της αλλά καταφέρεται κατά του Πάπα Φραγκίσκου μετά από σχετική αναφορά του στο θέμα. Συγκεκριμένα, την ημέρα του Ορθόδοξου Πάσχα, λίγο πριν από την έναρξη μίας λειτουργίας στη μνήμη των Αρμενίων , στην οποία συνλειτούργησε μαζί με τον Πατριάρχη της αρμενικής καθολικής εκκλησίας Νερσές Μπεντρός XIX, παρουσία του προέδρου της χώρας, Σερζ Σαργκσιάν ,ο Πάπας Φραγκίσκος, δήλωσε τα εξής:

«Τον περασμένο αιώνα, η ανθρώπινή μας οικογένεια βίωσε τρεις μαζικές και πρωτόγνωρες τραγωδίες. Η πρώτη, που ευρέως θεωρείται ως “η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα” έπληξε τον λαό των Αρμενίων», επικαλούμενος ένα έγγραφο που υπογράφθηκε το 2001 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον B’ και τον Πατριάρχη των Αρμενίων.

«Οι άλλες δύο είναι εκείνες που διέπραξαν ο ναζισμός και ο σταλινισμός. Και πιο πρόσφατα άλλες μαζικές εκτελέσεις όπως εκείνες στην Καμπότζη, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι, τη Βοσνία» προσέθεσε ο ίδιος. Η απάντηση από Ανατολάς ήρθε “πληρωμένη” με τoν από twitter χαρακτηρισμό του όρου γενοκτονία ως “αβάσιμου” και «μακράν της ιστορικής πραγματικότητας» από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Βέβαια, ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν ήταν τόσο ευγενικός χαρακτηρίζοντας τα παπικά ρηθέντα “παραλήρημα” ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει το σχετικό με την γενοκτονία ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Απριλίου λέγοντας πως “θα μπει από το ένα αυτί και θα βγει από το άλλο”.
Ως κερασάκι στην τούρτα της τουρκικής αλλοφροσύνης, εχθές έλαβε χώρα επίθεση Τούρκων χάκερ ,συγκεκριμένα της ομάδας THT (Turk Hack Team), στον δικτυακό τόπο της Αγίας Έδρας ως αντίποινα για την αναγνώριση επί της ουσίας της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πάπα Φραγκίσκο. Χάκερ χτύπησαν επανειλημμένα τον ιστότοπο του Βατικανού την νύχτα της Δευτέρας θέτοντάς τον εκτός λειτουργίας έως το πρωί της Τρίτης, καλώντας τον Πάπα να ανακαλέσει τις δηλώσεις του σχετικά με τη γενοκτονία των Αρμενίων και προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν εάν το Βατικανό δεν απολογηθεί δημοσίως.

Είναι, λοιπόν, σαφές πως πέρα από την ρήξη στις σχέσεις Βατικανού και Τουρκίας το Τουρκικό κράτος αρνείται να αναγνωρίσει τα εγκλήματα των προκατόχων του εις βάρος ενός λαού που βασανίστηκε άγρια. Πολλώ δε μάλλον καταφέρεται αγρίως κατά οποιουδήποτε αναφέρεται στην ιστορική αλήθεια.
Η σκληρή απάντηση της Τουρκίας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και η ταυτόχρονη έκφραση της προσδοκίας ότι θα μείνει ανεπηρέαστη η ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε. ενδεχομένως να έρχονται σε αντίφαση. Όπως και να έχει, η μη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ενα από τα πολλά αμαρτήματα της Ωραίας της Ανατολής: η μη ξεκάθαρη θέση απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος ακόμα και μετά το “τυράκι” για ένταξη από την επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, η προσπάθεια “θρησκευτικής διπλωματίας” και επιρροής στα Βαλκάνια, η έμπρακτη υποστήριξη της υπό σαουδικής ηγεσίας εκστρατείας στην Υεμένη, η συνακόλουθη αντιφατική συμφωνία συνεργασίας με το Ιράν, η εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου απέναντι από την Κύπρο, η μη εφαρμογή των συνθηκών για το μεταναστευτικό, η παραβίαση της ελευθερίας του λόγου με την απαγόρευση λειτουργίας των social media , η καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα πάρα πολλά… Ο Ερντογάν πρέπει να διαλέξει: ή ανατολίτης δικτάτορας ή ευρωπαίος ηγέτης. Καιρός γαρ εγγύς.

Για το τέλος, περί ιστορίας ο λόγος, οπότε ας σας φρεσκάρω την μνήμη:

ιστορικο

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Αρμένιοι, ένας πανάρχαιος χριστιανικός λαός της Εγγύς Ανατολής, μοιράζονταν μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ως λαός με συγκεκριμένη εθνική-θρησκευτική ταυτότητα τοποθετημένος στο μέσο διαφιλονικούμενων εδαφών ανεχόταν πάντα διωγμούς και κακομεταχείριση. Η επικράτηση των Νεοτούρκων τον Ιούλιο του 1908, παρά τις αρχικές ελπίδες που γέννησε, όχι μόνο δεν άλλαξε την κατάσταση για τους χριστιανούς της αυτοκρατορίας αλλά οδήγησε στην εξόντωση των Αρμενίων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο σουλτάνος και ο τσάρος βρέθηκαν σε διαφορετικά στρατόπεδα. Το σχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Ταλαάτ Πασά, μπήκε σε εφαρμογή στις 24 Απριλίου του 1915, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ. Η 24η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία και τιμάται κάθε χρόνο από την Αρμενική διασπορά. Πρόκειται για την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Αμέσως μετά άρχισαν ομαδικές σφαγές του αρμενικού λαού στην Ανατολική Μικρά Ασία. Χαρακτηριστικό είναι το τηλεγράφημα του Ταλαάτ στις 28 Απριλίου 1915 προς τους νομάρχες των περιοχών αυτών: «Αποφασίσθηκε να τεθεί τέρμα στο ζήτημα των Αρμενίων με εκτόπισίν τους στις ερήμους και την εξόντωση αυτού του ξενικού στοιχείου». Έως το 1918 πάνω από ενάμισυ εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους ή αναγκάστηκαν να εκπατριστούν.Η γενοκτονία του 1915 παρέμεινε ατιμώρητη από τη διεθνή κοινότητα, παρότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως σύμμαχος των Κεντρικών Δυνάμεων, βρισκόταν στους ηττημένους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ τη χρησιμοποίησε αργότερα ως παράδειγμα για να δικαιολογήσει το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα. «Ποιος μιλάει σήμερα για τον αφανισμό των Αρμενίων;» διερωτήθηκε το 1939. Η Αρμενική Γενοκτονία έλαβε χώρα εν γνώσει των Γερμανών, συμμάχων των Οθωμανών στον Μεγάλο Πόλεμο, οι οποίοι όμως επέβαλαν καθεστώς λογοκρισίας στην πατρίδα τους. Ο μόνος πολιτικός που προσπάθησε μάταια να καταγγείλει την εξόντωση των Αρμενίων ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λίμπκνεχτ, μετέπειτα ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, στις 11 Ιανουαρίου 1916. Η ιστορική έρευνα έχει φέρει στο φως ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία οι Γερμανοί ενθάρρυναν τους Οθωμανούς στην εξόντωση των Αρμενίων, επειδή τους θεωρούσαν προσκείμενους στους Ρώσους. Η Τουρκία, ως διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ποτέ δεν παραδέχτηκε τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μία επιχείρηση καταστολής κατά εκείνων των Αρμενίων, που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην ανατολική Τουρκία και ότι οι νεκροί δεν ξεπερνούσαν τις 300.000.

(ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/765#ixzz3XRJVmc4a )

Sophie Kolliopoulou

About Sophia Kolliopoulou

Ένας μικρός-μικρός τυφώνας γεννημένος μια μέρα του Σεπτέμβρη. Κάθε βράδυ κοιμάται με το σπαθί της στην χώρα του Ποτέ-Ποτέ και κάθε πρωί ξυπνά δικηγόρος. Σιχαίνεται τις ταμπέλες αλλά αν φορούσε μία θα έγραφε «γεννήθηκα για να ελπίζω» με την αγαπημένη της cloche φούστα και ένα ζευγάρι γόβες. Κυνηγός αιώνιων λιακάδων. Και όταν αυτές συννεφιάζουν -γιατί ακόμα και αυτές συννεφιάζουν- γίνονται όμορφες με ένα καλό φίλο, μια κούπα καφέ και τον χιλιοπαιγμένο Armstrong να τραγουδά «give your heart and soul to me and life will always be la vie en rose».