Τι είναι αυτό που πετάει, πρέπει να κάνει δίαιτα και μπορεί να σε τρελάνει; Ερώτηση χωρίς λογική. Γιατί έχει ο έρωτας λογική; Δεν θα καταλάβω ποτέ ποιος έδωσε το δικαίωμα σε αυτό το χοντρό φτερωτό πλάσμα να μας κάνει να χάνουμε το μυαλό μας… Νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι, τρέμεις ολόκληρος μόλις δει το πρόσωπό του έρωτά σου; Ε, κάπου εκεί ψιλοσυνειδητοποιείς ότι την έχεις πατήσει με δύναμη την μπανανόφλουδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί και να βρεθείς με στραμπουλιγμένο χέρι ή πόδι στην μέση του δρόμου. Ε και;

Κάνε ότι μπορείς για να το ζήσεις. Κάνε ό,τι πιο χαζό σου έρθει στο κεφάλι. Κάνε σαν μικρό παιδί. Τι πειράζει να τον κοιτάς και να λιώνεις, να κοιτάς τον ουρανό και να τον σκέφτεσαι; Να τον αγκαλιάζεις και να νιώθεις ότι αγκαλιάζεις όλο τον κόσμο; Και στην τελική, αν όλα αυτά σε κάνουν και νιώθεις ζωντανός, τότε μην κολλάς πουθενά.

Αιώνες τώρα φιλόσοφοι, ψυχολόγοι, βιολόγοι, χημικοί, επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να ερμηνεύσουν τον έρωτα. Κανείς δεν μπόρεσε να δώσει έναν ακριβή και αντικειμενικό ορισμό. Μήπως γιατί τελικά ο έρωτας είναι κάτι τόσο ανώτερό μας; Έκσταση και μυστήριο, ελευθερία και σκλαβιά. Ένα συναίσθημα ακαθόριστο, απεριόριστο, άπειρο και αιώνιο. Είσαι τυχερός αν ζεις αυτή την μοναδική εμπειρία. Γιατί είναι μια εμπειρία που σε συγκλονίζει, σε συγκινεί, σε παρασύρει και σε καθηλώνει.

Οι άνθρωποι ερωτεύονται για να ζήσουν αυτό τον ενθουσιασμό που τους δίνει η αναζήτηση του άλλου. Ερωτεύονται για να βιώσουν την αγωνία και την αμοιβαιότητα. Ερωτεύονται για να ζήσουν την έκπληξη, το απρόβλεπτο. Ερωτεύονται γιατί αποζητούν να ομορφύνουν πολύπλοκα την ζωή τους.

Τελικά να ερωτευτείς ή να μην ερωτευτείς; Ποιος μπορεί να απαντήσει σε αυτό; Σίγουρα αξίζουν όλα αυτά τα συναισθήματα. Ακόμα κι αν δεν βιώσεις τον έρωτα με την αμοιβαιότητα που επιθυμείς, κι αυτά τα συναισθήματα αξίζουν. Γιατί όλα αυτά είναι ζωή. Κι αν δεν τα ζεις, δεν ζεις. Ζήσε την κάθε στιγμή, ζήσε απόλυτα τον έρωτα με κάθε λεπτομέρεια και κάθε ένταση. Μην σκέφτεσαι να βάλεις ταμπέλες σε όλα αυτά που μπορεί να νιώθεις και μην φοβηθείς ποτέ να τα μοιραστείς. Γιατί τελικά για αυτό αξίζει να ζεις. Για ένα μεγάλο έρωτα, για πολλούς έρωτες, για να κάνεις ωραίες σχέσεις, για να πονάνε τα χείλη σου από φιλιά, για να πονάει η καρδιά σου από έρωτα.

Της Ιφιγένειας Κουτσουβά