Βλέποντας πολύ συχνά γονείς που έχουν την ενστικτώδη γνώση να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην τέχνη χωρίς όμως να γνωρίζουν ακριβώς τα οφέλη αυτής της ενασχόλησης, σας παραθέτω τους λόγους που κανείς δεν μας δίδαξε στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και σας συγχαίρω- που ακόμα και αν δεν τους γνωρίζετε- η ανάγκη σας να δημιουργήσετε έναν καλύτερο άνθρωπο σας οδήγησε στην  εικαστική εκπαίδευση.

Στις συζητήσεις μας στα Εργαστήρια δεν υπάρχει ποτέ λάθος απάντηση στην ανάλυση ενός έργου τέχνης. Αυτό διδάσκει στα παιδιά ότι το μυαλό μας πρέπει να λειτουργεί και να εφευρίσκει απαντήσεις και απόψεις σε αντίθεση με το εκπαιδευτικό σύστημα που εξασκεί τα παιδιά να απομνημονεύουν και να υιοθετούν απόψεις άλλων.

 Γ ια παράδειγμα λιοπόν στην ερώτηση “γιατί αυτός ο πίνακας έχει φτιαχτεί με σκούρα χρώματα”, οι μαθητές διερευνούν τα πιθανά αισθήματα και σκέψεις του δημιουργού, και αυτό τα εξασκεί στην ικανότητα της ενσυναίσθησης . Η ικανότητα αυτή σε οδηγεί σε καλές και ποιοτικές  κοινωνικές σχέσεις.

 Οι τέχνες εξυμνούν πολλαπλές προοπτικές. Ένα από τα μεγάλα διδάγματά τους είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να δούμε και να ερμηνεύσουμε τον κόσμο.

Αυτό οδηγεί τα παιδιά να αναπτύξουν προσωπικότητες που κατανοούν την διαφορετικότητα την σέβονται και συνεπώς προσαρμόζονται σε αυτήν χωρίς να απομονώνονται ή να νιώθουν ανεπαρκείς.

Οι τέχνες προβάλουν έντονα το γεγονός ότι ούτε οι λέξεις ούτε οι αριθμοί μπορούν να εκφράσουν ό,τι μπορούμε να γνωρίζουμε. Τα όρια της γλωσσικής μας ικανότητας δεν καθορίζουν τα όρια της γνώσης μας. Ετσι λοιπόν σε μια αδιέξοδη κατάσταση όπυ ο διάλογος και οι εξηγήσεις δεν ωφελούν, το παιδί εξακολουθεί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του και επιδιώκει να τα εκφράσει με άλλους τρόπους και άλλα μέσα αποφορτίζοντας δύσκολες καταστάσεις.

ΜΙΜΑ ΒΑΓΕΝΑ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΩΝ “ART HOW?”