Αν ρωτήσετε ανθρώπους που έχουν αυξημένο βάρος, όλοι σχεδόν θα έχουν να σας πουν για κάποιον φίλο ή φίλη που «τρώει πολύ παραπάνω από εμένα και δεν παίρνει βάρος με τίποτα!». Τι κάνει κάποια άτομα να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος και άλλα να παλεύουν με επαναλαμβανόμενες δίαιτες για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους;

Η απάντηση σίγουρα δεν είναι ότι οι μεν είναι λιγότερο ευνοημένοι από αυτούς. Είναι όμως κάποιες συμπεριφορές που τα άτομα που διατηρούν το βάρος τους τις έχουν σχεδόν σίγουρα, σε αντίθεση με τους δε.

1) Τρώνε πάντα μικρές μερίδες φαγητού

Ας το παραδεχτούμε, το να αντιστέκεσαι στην τεράστια μερίδα καρμπονάρας μπροστά σου είναι τέχνη…αλλά τουλάχιστον μαθαίνεται! Και ναι, καλά διαβάσατε, το θέμα δεν είναι να μην ξαναφάτε ποτέ καρμπονάρα στη ζωή σας αλλά, όταν το κάνετε, τουλάχιστον να φάτε μια μικρότερη μερίδα!

2) Παρακολουθούν τακτικά το βάρος τους

Πολλοί από εμάς ακολουθούν το γνωστό «θα ζυγιστώ σε μια βδομάδα, αφότου χάσω κανένα κιλό». Μάθετε λοιπόν ότι η αποφυγή του ζυγίσματος είναι μια πολύ κακή συνήθεια γιατί μας οδηγεί στην απώλεια του ελέγχου του βάρους μας. Προσπαθείτε να ζυγίζεστε μία φορά την εβδομάδα ώστε να προλάβετε εγκαίρως μια αυξητική τάση.

3) Έχουν κάνει την φυσική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς τους

Ή, για να το πούμε πιο απλά, ασκούνται από χόμπυ και όχι αναγκαστικά. Κανείς δεν σας ζητάει να γίνετε πρωταθλητές, αλλά το να αφήνεις το αμάξι λίγο πιο μακριά και να περπατάς μέχρι τη δουλειά, το να πηγαίνεις συστηματικά περιπάτους τα απογεύματα, το να παρακολουθείς μαθήματα χορού γιατί σου αρέσουν ή να μην βαριέσαι να περπατήσεις μέχρι το περίπτερο, όλα αυτά είναι που κάνουν τελικά την διαφορά.

4) Δεν κάνουν κάθε τρεις και λίγο δίαιτα

Κοινώς, δεν αναλώνονται σε εξαντλητικές και περιοριστικές δίαιτες, αλλά φροντίζουν να έχουν καλή διατροφή πάντα. Ας μην γελιόμαστε: η μαγική δίαιτα δεν υπάρχει. Ακόμα και αν κάτι δουλεύει θεαματικά τον πρώτο καιρό, οι πιθανότητες λένε ότι τα κιλά θα επανέλθουν δριμύτερα! Γι’ αυτό, σταματήστε να κάνετε δίαιτα και αρχίστε να έχετε πιο υγιή σχέση με το φαγητό.

5) Βλέπουν το βάρος τους με ρεαλιστικά κριτήρια

Πόσοι από εμάς έχουν πει «Θα ήμουνα μια χαρά με τα κιλά που είχα πριν παντρευτώ» ή «Πρέπει να χάσω 20 κιλά για να χωρέσω στο φόρεμα της Πρωτοχρονιάς»; Ακόμα και αν θέλετε να χάσετε 20 κιλά και σας φαίνεται βουνό, μην τα παρατάτε, ξεκινήστε με 5!

Ευτροφία

About Mema & Markella

Η Μαρκέλλα και η Μέμα είναι Διαιτολόγοι και τάσσονται υπέρ της έννοιας της διατροφής παρά της δίαιτας όπως αυτή αναπαράγεται συχνά από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά από τις κοινές τους σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αποφάσισαν να κάνουν άλλο ένα κοινό βήμα και δημιούργησαν το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα με απώτερο στόχο να μας αλλάξουν γνώμη για το τι τελικά είναι καλή διατροφή. Εγχείρημα φιλόδοξο και μεγάλο αλλά το πείσμα τους μεγαλύτερο. Εκτός από το κοινό τους όραμα όσον αφορά την δουλειά τους, μοιράζονται επίσης την ίδια αγάπη για τα σκυλάκια τους και τον ίδιο ενθουσιασμό για ο,τιδήποτε καινοτόμο και διαφορετικό γίνεται στην Πάτρα. Έτσι λοιπόν, από δω και στο εξής θα σας δίνουν... τροφή για σκέψη μέσα από τα εβδομαδιαία ραντεβού τους, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένοι!