Μ’ ένα διαφορετικό (απ’ ο,τι σας έχω συνηθίσει) και συγχρόνως ενδιαφέρον θέμα, ξεκινάμε δυναμικά αυτή την εβδομάδα. Αφορμή για να γίνει η παρακάτω συνέντευξη στάθηκε η αγάπη για τους σκύλους, η περιέργειά μου όσον αφορά την εκπαίδευσή τους και ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν διάφορα κινητικά προβλήματα, ψυχικές παθήσεις κ.ά. Για να μου λυθούν οι απορίες ζήτησα τη βοήθεια της Dani Dogs, μια εταιρεία που έχει δημιουργηθεί για να παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν το σκύλο.

Δημιουργός της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος. Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη, σ’ ένα σπίτι με πολλά ζώα, αλλά ξεχώριζε πάντα τους σκύλους. Όπως μου είπε ο ίδιος, “Στην προσπάθεια να κατανοήσω τη συμπεριφορά και τους κώδικες επικοινωνίας τους, κατέγραφα τις αντιδράσεις τους. Σύντομα, έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου και έτσι αποφάσισα ν΄ασχοληθώ με την εκπαίδευσή τους”. Πρόκειται για έναν απόφοιτο του τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Χημείας και απόφοιτος μεταπτυχιακού τμήματος Εφαρμοσμένης Κλινικής & Αθλητικής Διατροφολογίας-Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο. Εκτός από αυτά, αποτελεί μέλος του πανελληνίου συλλόγου εκπαιδευτών σκύλου και έχει αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις κοντά σε αναγνωρισμένους εκπαιδευτές στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Μέσα από τις γνώσεις που πήρε, ανακάλυψε ότι οι σκύλοι με τη σωστή εκπαίδευση μπορούν να βοηθήσουν, σε επίπεδο συντροφιάς και υπηρεσίας, ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες. Ο δύσκολος στόχος έχει εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαμορφώνει ανεκτίμητους συντρόφους ζωής… Η συνέχεια αποκλειστικά στο Beau Sillage…

nepi ballet

Για όσους και όσες δε γνωρίζουν, τι εστί “Dani Dogs”;
D.D: Η ομάδα της Dani Dogs, μέσα από την πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης σκύλων και της κυνοφιλίας, παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλα τα θέματα που αφορούν τους τετράποδους φίλους μας. Κύριoς στόχος της, είναι να βρίσκει όλες τις απαραίτητες εφαρμογές και λύσεις για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί ιδιοκτήτες και φιλόζωους. Επίσης, η εταιρία ασχολείται με την ειδική εκπαίδευση σκύλων θεραπείας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας τέτοιας εταιρείας, καθώς δεν είναι κάτι που συναντάμε συχνά…;
D.D: Η Dani Dogs δεν είναι απλά μια εταιρεία. Είναι ένα προσωπικό όραμα, ένα όνειρο που πήρε σάρκα και οστά μέσα από την αγάπη και την αφοσίωσή μου στους πιστούς μας τετράποδους συντρόφους.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η εκπαίδευση των σκύλων;
D.D: Δύσκολο να το απαντήσω αφού εξαρτάται από τις απαιτήσεις κάθε περίπτωσης. Κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και κάθε ιδιοκτήτης επίσης! Σε γενικές γραμμές, όλες τις απαραίτητες βασικές και μη αρχές για μια όμορφη και απολαυστική καθημερινότητα, που κάθε φορά έρχεται σε κόντρα με τη ρουτίνα.

10962200_10153063960774570_1506289057_n (1)

Οι δράσεις στις οποίες έχετε λάβει μέρος είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Αν όμως, έπρεπε να ξεχωρίσετε μία από αυτές, ποιά θα ήταν και γιατί;
D.D: Μια από τις πιο σημαντικές και συγκινητικές συνεργασίες ήταν το καινοτόμο πρόγραμμα που διοργάνωσε η Mars Hellas, σε συνεργασία με τα παιδικά χωριά SOS με την ονομασία “PETS FOR KIDS”. Στόχευε στην υποστήριξη της σωματικής και ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης παιδιών, με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων ζώων, του σκύλου Kobe και της γάτας Latifa. Μέσα από το πρόγραμμα έμαθα ακόμα περισσότερα για την αλληλεπίδραση με τα ζώα και είχα την ευκαιρία να επιβεβαιώσω και πάλι την θεραπευτική επίδραση που έχουν τα ζώα στους ανθρώπους.

Σε όσους έχουν στο σπίτι τους, σκύλο, δώστε τους τρεις λόγους να τον φέρουν για εκπαίδευση.
D.D: 1) Αρμονική συμβίωση, 2) Ουσιαστική επικοινωνία και 3) Ανακάλυψη της φύσης του σκύλου, αλλά και του εαυτού μας!

Ποιά είναι η συμβουλή που δίνετε σε όλους όσους σκέφτονται να πάρουν ένα σκύλο;
D.D: Οι περισσότεροι μπορεί να σκέφτονται ότι ο σκύλος είναι ευθύνη, δέσμευση και χρειάζεται χρόνο. Θα απαντήσω πως τα οφέλη που αποκομίζει κανείς από τη συμβίωση με τα ζώα είναι άπειρα σε σχέση με τις υποχρεώσεις. Αν χρειαστεί, με τη σωστή εκπαίδευση, μπορούν σκύλοι και ιδιοκτήτες να ζουν απολύτως αρμονικά και να βρουν εύκολα τις απαραίτητες ισορροπίες. Ο σκύλος είναι πιστός φίλος και σύντροφος, αυτός που θα σας χαρίσει ανιδιοτελή αγάπη χωρίς να σας προδώσει ποτέ! Μην το σκέφτεστε λοιπόν… απλά κάντε το!

10966552_10153063960784570_1380168717_n

Αρκετοί πιστεύουν πως μπορεί κάποιος και μόνος του να εκπαιδεύσει έναν σκύλο. Τί απαντάτε σε αυτό και ποιά είναι η χρησιμότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης για τη ζωή του τετράποδου φίλου μας;
D.D: Ναι, κάποιοι είναι “οι τυχεροί ιδιοκτήτες”, όπως τους αποκαλώ… Συμβαίνει να έχουν έναν σκύλο καλόβολο και εύκολο στο να μαθαίνει. Σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ, ότι δε χρειάζονται τη βοήθεια εκπαιδευτή. Υπάρχουν κι αυτοί που επειδή κάποιος άλλος το πέτυχε, πιστεύουν ότι μπορούν να προσπαθήσουν και ας μην έχουν ένα τόσο “εύκολο” σκύλο. Η συμβουλή μου είναι να μην πειραματίζονται και να πάρουν τη συμβουλή από ειδικό στην εκπαίδευση όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου ν’ αποφύγουν προβλήματα. Επίσης, η μη επαγγελματική απόπειρα εκπαίδευσης εμπεριέχει κινδύνους και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά του σκύλου. Τότε η ανάγκη του ειδικού θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, χρονοβόρα και δαπανηρή.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σχέδια της “Dani Dogs”;
D.D: Τα τελευταία χρόνια η Dani Dogs έχει μια ανοδική και συνεχώς εξελισσόμενη πορεία. Διορθώνουμε προβλήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας των σκύλων, βοηθούμε καταφύγια που έχουν ανάγκη, παράγουμε προϊόντα και αξεσουάρ. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε καινούργιες ιδέες, θέτουμε νέες πορείες,ονειρευόμαστε και αισιοδοξούμε! Πεποίθησή μου είναι, πως δε θασταματήσουμε ποτέ! The “sky is the limit” είναι ένα από τα motto της DD. Ζούμε για να δημιουργούμε.

Ποιά ράτσα είναι ιδανική για εκπαίδευση και σε τί διαφέρει από τις υπόλοιπες;
D.D: Δεν υπάρχει διαχωρισμός… Σκύλοι “ράτσας” και ημίαιμοι έχουν τα δικά τους ατομικά χαρακτηριστικά και ιδιοσυγκρασίες. Υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις  καταγεγραμμένων ικανοτήτων ανάλογα με τη φυλή. Αν πάρουμε καθαρόαιμο σκύλο, θα πρέπει να γνωρίζουμε αυτά τα χαρακτηριστικά που θ’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.

Εάν το Beau Sillage ήταν μια από τις δράσεις σας, ποιά θα ήταν και γιατί;
D.D: Νομίζω πως θα διάλεγα τον απόηχο από το γέλιο ενός παιδιού με ειδικές ικανότητες όταν αγκαλιάζει ένα σκύλο θεραπείας. Θα ήταν το πιο χαρακτηριστικό Beau Sillage. Επειδή η πιο όμορφη αίσθηση ευτυχίας βρίσκεται στην αθωότητα. Και τα θαύματα κρύβονται ακόμα και μέσα στις μεγαλύτερες δυσκολίες!

10961785_10153063960779570_2009239667_n

Περισσότερα για την Dani Dogs θα βρείτε παρακάτω:

http://www.danidogs.com/

http://www.servicedogs.gr/

http://danishop.gr/

Konstantina Peloni

About Konstantina Peloni

Όλα για εκείνη άρχισαν στις 15 Ιουνίου όπου είχε την πρώτη επαφή με τον κόσμο. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Από μικρή ασχολήθηκε με το χορό και την ενόργανη αλλά γρήγορα τα παράτησε. Μετά το τέλος του σχολείου, αποφάσισε ν’ ασχοληθεί με τη μεγάλη της αγάπη που είναι το ραδιόφωνο.Παράλληλα, αν και για το νεαρό της ηλικίας της εργάστηκε σε αρκετά ενημερωτικά και κοινωνικά sites ως αρθρογράφος. Μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητές της είναι ο εθελοντισμός στο Χαμόγελο του Παιδιού. Λατρεύει το χειμώνα, τις βόλτες στη θάλασσα, το καλό φαγητό, τα ταξίδια και τη σοκολάτα. Πιστεύει πως οι μικρές χαρές της ζωής βρίσκονται σε απλές καθημερινές στιγμές. Τέλος, η ομορφιά της ψυχής είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα ενός αθρώπου.