Λίγοι Οίκοι Μόδας έχουν τέτοιο ειδικό βάρος όπως ο Dior. Από τη στιγμή που ο σχεδιαστής ξεκίνησε το επαναστατικό για την εποχή “New Look” του το 1947, η δημόσια εικόνα για τον Οίκο ταυτίστηκε για πάντα με μια συγκεκριμένη αισθητική. Στο συγκεκριμένο fashion documentary, από τον σκηνοθέτη Frederic Tcheng παρακολουθούμε την πορεία του Raf Simons από την στιγμή που ξεκινά την πρώτη συλλογή υψηλής ραπτικής του Christian Dior για την Άνοιξη του 2012 έως την πρώτη του επίδειξη, μόλις οκτώ εβδομάδες αργότερα.

Όταν ο Simons διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής της Υψηλής Ραπτικής το 2012, λίγο μετά την απόλυση του John Galliano από τον Οίκο, πολλοί αμφισβήτησαν τα διαπιστευτήριά του – ο ίδιος άλλωστε ήταν γνωστός για την μινιμαλιστική αισθητική του σε αντρικές κυρίως συλλογές, τόσο για το δικό του label όσο και για την Jil Sander στη συνέχεια. Πως θα κατάφερνε λοιπόν σε μόλις 8 εβδομάδες ο Βέλγος σχεδιαστής να φανεί αντάξιος των προσδοκιών ενός Οίκου όπως ο Dior;

Η ταινία φέρνει τον θεατή στα άδυτα του Οίκου Dior με τον Simons να περνάει τις πρώτες ημέρες ερευνώντας τα αρχεία του Dior και τις σκέψεις του πως μπορεί να ενσωματώσει την κλασική ραπτική με τις δικές του επιρροές. Εμπνευσμένος από τα έργα ζωγραφικής του Gerhard Richter και του Sterling Ruby, πείθει έναν κατασκευαστή ύφασματων να δημιουργήσει μια νέα ύφανση με εκπληκτικά αποτελέσματα. Ο σκηνοθέτης ξοδεύει πολύ χρόνο στο ατελιέ όπου κάποιοι έχουν εργαστεί για περισσότερα από 40 χρόνια. Η τεχνογνωσία και ο ενθουσιασμός αυτών των βιοτεχνών και των γυναικών είναι ιδιαίτερα εμφανής καθώς η συλλογή πλησιάζει στην ολοκλήρωση, και φέρνει στο προσκήνιο τη ζωτική συνεργασία μεταξύ του καλλιτεχνικού διευθυντή και του προσωπικού. Καθώς η προθεσμία πλησιάζει και οι πιέσεις αυξάνονται, ο Simons αποφασίζει την ενοικίαση ενός αρχοντικού στο Παρίσι για την επίδειξη μόδας και εκεί καλύπτουν τους τοίχους με ”κουβέρτες” από λουλούδια. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό: ένα δωμάτιο είναι επενδεδυμένο με μπλε delphiniums, ένα άλλο με λευκές ορχιδέες, κ.ο.κ.

Με εξαιρετικό μοντάζ, μουσικές επιλογές και μια μεγάλη δόση έντασης, η ταινία του Tcheng αποτελεί ένα πολύχρωμο αφιέρωμα που δεν απευθύνεται μόνο σε όσους αγαπούν την μόδα.

Michail Passos

About Michail Passos

Ο Μιχαήλ γεννήθηκε το 1980 και κατοικεί στην Κηφισιά. Έχει πάθος με τα ταξίδια, την φωτογραφία και την τέχνη, ενώ δεν λέει ποτέ όχι στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Αγαπά την οργάνωση εκδηλώσεων και τρελαίνεται για τους ντοματοκεφτέδες της Αλεξάνδρας. Αντιπαθεί την αγένεια, την υπερβολή και τις μπάμιες. Απόφοιτος οικονομικών σπουδών και κάτοχος MBA, έπειτα απο αρκετές αναζητήσεις και ενασχόληση σε διάφορα πεδία τον κέρδισε η βιομηχανία της μόδας. Όταν δεν εργάζεται ως brand manager για τον Nassos Ntotsikas και την Fashion Assured αρθρογραφεί, χάνεται στον κυβερνοχώρο και οργανώνει τα επόμενα ταξίδια του.