Μεσημέρι Σαββάτου στις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Εκεί δώσαμε ραντεβού με την «δικιά μας» Διονυσία Κωνσταντίνου. Με την υπέροχη θέα της Πάτρας από ψηλά και μια ευχάριστη διάθεση, συναντηθήκαμε για πρώτη φορά από κοντά για να ανοίξουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Η Διονυσία Κωνσταντίνου μας κέρδισε με την πρώτη ματιά. Με ένα χαμόγελο πλατύ και αισιόδοξο, μας μετέφερε τη θετική της αύρα και μας απέδειξε περίτρανα ότι ποτέ δεν είναι αργά να κυνηγήσουμε αυτό που επιθυμούμε.

Ξεκίνησε με σπουδές σε μία δύσκολη επιστήμη όπως είναι η Ερευνητική Ιατρική με διδακτορικό στον καρκίνο του μαστού στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, και στη συνέχεια αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Έτσι, σήμερα, είναι μια πετυχημένη makeup artist, με εξαιρετικές συνεργασίες στο βιογραφικό της, αλλά και μία γυναίκα, σύζυγος και μητέρα με αστείρευτη όρεξη για ζωή.

Η Διονυσία Κωνσταντίνου μιλάει αποκλειστικά στο «Beau Sillage».

_DSC0109

Πόσα χρόνια λείπεις από την Πάτρα; Σου λείπει;

Δ.Κ.: Από την Πάτρα έφυγα το ’89 για σπουδές στο Βελιγράδι και από εκεί στην Αγγλία για να σπουδάσω Ερευνητική Ιατρική. Πάντα όμως η πόλη μου είναι το σημείο αναφοράς μου, αφού οι γονείς και τα αδέλφια μου ζουν και εργάζονται στην Πάτρα. Έρχομαι συχνά, (κυρίως για δουλειά), δεν μπορώ όμως να μείνω για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως θα επιθυμούσα! Η Πάτρα μου λείπει! Μου λείπει το μεγαλείο της  φυσικής, της ομορφιάς, η απλότητα της αρχιτεκτονικής της, και τα πολιτιστικά της δρώμενα! Όταν έρχομαι κυριολεκτικά παίρνω ανάσα για να συνεχίσω να ζω στην Αθήνα!

Από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και την Κυτταρική Παθολογία στη Βρετανία στον κόσμο του μακιγιάζ. Πώς πήρες την απόφαση να κάνεις στροφή 180 μοιρών στην καριέρα σου;

Δ.Κ.: Από μικρό παιδί ονειρευόμουν να βοηθήσω και να προσφέρω σε άλλους ανθρώπους. Θες γιατί μεγάλωσα με αυτό τον τρόπο, θες γιατί είναι στο γενετικό μου υλικό, δεν ξέρω. Αφού ολοκλήρωσα το κομμάτι της έρευνας και ικανοποίησα τις ερευνητικές μου ανησυχίες μετά το διδακτορικό στον καρκίνο του μαστού στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας, έψαξα να βρω έναν τρόπο να απαλύνω τον πόνο κάποιων ανθρώπων μέσα από την ομορφιά! Όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι, πολύ όμορφοι, αρκεί να μπορείς να το δεις! Προσωπικά,  δεν πιστεύω πως υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει κάτι όμορφο και ξεχωριστό! Αν δεν το βλέπει, θα βαλθώ να το βρω και να του το αποδείξω, ενισχύοντάς το μέσα από τη δουλειά μου! Έτσι έρχεται η ισορροπία στη γενική εικόνα, ομορφαίνει την ψυχολογία και κατευνάζει τις όποιες εμμονές με κάποια στοιχεία που πιθανά να μας ενοχλούν. Αφού λοιπόν, δεν μπορώ να γιατρέψω τον κόσμο, βάλθηκα να τον ομορφύνω!

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια ατελείωτων ωρών μελέτης και πρακτικής, νιώθεις ότι πήγαν χαμένα;

Δ.Κ.: Τίποτα δεν πάει χαμένο! Τα πάντα είναι εδώ, μέσα μας, στην καρδιά και το μυαλό μας! Είναι οι εμπειρίες μας, που μας λαξεύουν, μας χαστουκίζουν, μας πληγώνουν, μας θεραπεύουν, μας ρίχνουν κάτω γιατί μόνο από κάτω μπορείς να σηκωθείς για να ανέβεις, να πεις είμαι εδώ να παλέψω γνωρίζοντας το πώς! Όλα αυτά τα χρόνια σκληρής δουλειάς, γιατί η επιστημονική έρευνα, απαιτεί το 100% του είναι σου, σε μαθαίνει να αφιερώνεσαι, με πάθος, αγάπη και συνέπεια. Σε απομονώνει ενώ ταυτόχρονα σε τοποθετεί μέσα σε ένα σύνολο καταστάσεων που οφείλεις να σεβαστείς για να προχωρήσεις. Όλα αυτά, λοιπόν, με δίδαξαν πως με ότι καταπιαστώ από επιλογή πρέπει να το κάνω με σεβασμό, επαγγελματισμό και συνέπεια! Αφού διδάχθηκα μέσα από αυτή την πορεία, ειλικρινά θα πω πως νιώθω παραπάνω από κερδισμένη!

Πότε έγινε αυτή η μεγάλη αλλαγή μέσα σου;

Δ.Κ.: Μετά τη γέννηση του παιδιού μου αποφάσισα να αποσυρθώ από την έρευνα γιατί γνώριζα πολύ καλά ότι δεν θα ήμουν τόσο «ερευνήτρια» όσο θα έπρεπε. Επίσης, γνωρίζω, ότι πάνω από όλα και πρώτα από όλα είμαι μαμά! Αυτό είναι το κύριο επάγγελμά μου. Ένα επάγγελμα που μου έμαθε πώς να είμαι καλύτερος άνθρωπος! Αφιερώθηκα 4 χρόνια στο παιδί μου και στη συνέχεια, όταν αυτό το πλάσμα άρχισε να ανεξαρτητοποιείται θέλησα να κάνω κάτι δημιουργικό και να επαναπροσδιορίσω κάποιες ανησυχίες μου. Εκεί λοιπόν ξεκίνησε το ταξίδι στο μαγικό κόσμο της ψιμυθίωσης (μακιγιάζ)!

_DSC0145

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να στραφείς συγκεκριμένα στην τέχνη του μακιγιάζ;

Δ.Κ.: Το μακιγιάζ όπως ακριβώς το λες, για μένα αποτελεί τέχνη! Μια τέχνη που πρέπει να δημιουργήσεις πάνω σε έναν ολοζώντανο καμβά! Μια τέχνη που σχετίζεται άμεσα με το χρώμα, αλλά πάνω από όλα έχει να κάνει με συναισθήματα! Η ψυχή θρέφεται με συναισθήματα και όχι με την λογική του εγκεφάλου! Αγαπώ την ανθρώπινη επικοινωνία και μετά τον μοναχισμό της έρευνας, θέλησα να έρθω πιο κοντά με το σπουδαιότερο έργο επί γης… τον ίδιο τον άνθρωπο και την ομορφιά της ψυχής του. Γιατί η  ομορφιά της ψυχής είναι το ανώτερο εργαλείο στην τέχνη του μακιγιάζ.

Οι  δουλειές σου έχουν παρουσιαστεί σε αμέτρητα μέσα όπως την Ιταλική Vogue, Oh La La! Magazine Hollywood, Gracias Spane, Ozon magazine Greece, BHMA Donna, Chasseur magazine, LIFO, Di moda USA και άλλα πολλά. Πώς νιώθεις βλέποντας την τέχνη σου μέσα σε αυτά τα αξιόλογα μέσα;

Δ.Κ.: Δε θα πω ψέματα! Νιώθω όμορφα, νιώθω χαρά, περηφάνια και δικαίωση για τη δουλειά μου μέσα σε μία ομάδα! Γιατί όλα γίνονται μόνο όταν μια ομάδα συνεργαστεί με πείσμα, θέληση, υπομονή, επιμονή και αγάπη! Το κάθε μέλος της ομάδας δουλεύει καταλαμβάνοντας όλο το χώρο που του ανήκει αλλά ταυτόχρονα περιορίζεται και με σεβασμό στο δικό του πεδίο δράσης, αφήνοντας και τα υπόλοιπα μέλη να δημιουργήσουν, λειτουργεί λοιπόν, ΕΛΕΥΘΕΡΑ! Αυτά όλα λοιπόν είναι συναισθήματα ικανοποίησης για έναν καλλιτέχνη, που πρέπει να τα εισπράξει και να τα βιώσει γιατί αλλιώς εξαντλείται! Θέλει να νιώθει πως η τέχνη του ανήκει κάπου, χωράει κάπου και έχει δέκτες αποδοχής!

Εκτός από τα έντυπα και το internet, έχεις συμμετάσχει σε πολλά fashion shows όπως της Kathy Heyndles, το Athens Fashion Week, Missoni κ.α. Με μια οικογένεια πώς ισορροπείς τις δουλειές που χρήζουν αμέτρητες ώρες εργασίας;

Δ.Κ.: Με πολλή καλή οργάνωση, προγραμματισμό, και φυσικά με την αμέριστη συμπαράσταση, του ανθρώπου που είναι πλάι μου, πάνω από 20 χρόνια, του συζύγου μου! Πιστεύω, το ότι πατάω και λίγο στο έδαφος το χρωστάω σε εκείνον!!! Με έχει στηρίξει σε κάθε μου βήμα! Δεν τον έχω ακούσει ποτέ να παραπονιέται για τις ατελείωτες ώρες που λείπω και πάνω από όλα με την αγάπη για την οικογένειά μας βρίσκεται στο «θέση» μου όταν αυτό απαιτείται!

Έχεις βραβευτεί για το makeup, το styling και ως Art Director με PWS (Photo Wedding Stories). Πώς αισθάνεσαι για την εξαιρετική διάκριση; 

Δ.Κ.: Όταν ξεκίνησε αυτή η φωτογράφηση δεν είχα στο μυαλό μου κανένα βραβείο… ξεκίνησε αυθόρμητα σαν η πρώτη μου στουντιακή φωτογράφηση που έπρεπε να τα οργανώσω όλα από το τίποτα και αγνοώντας πολλά πράγματα σε πολλά πεδία! Σαν παιδί όμως της έρευνας (στοιχείο που ακόμη και σήμερα δεν μπορώ να αποβάλλω από μέσα μου και για να πω και την αλήθεια, δεν θέλω να το κάνω κιόλας), έχω μάθει να ψάχνω, και να πειραματίζομαι. Μέσα από τα έργα των προηγούμενων, προσπαθώ να βρω κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Ή να το πω αλλιώς κάποιο καλλιτεχνικό κενό, στην εξελικτική πορεία της πραγμάτωσης ενός έργου! Την ίδια στιγμή όμως η τέχνη μου παραθέτει πάντα «ποιητική αδεία» και τότε είδα ένα νυφικό πέρα από το προφανές!  Στην ιδέα αυτή συμμετείχαν άνθρωποι που θέλησαν να τολμήσουν, να πειραματιστούν και να βοηθήσουν για να υλοποιηθεί η τρελή αυτή ιδέα! Τους ευχαριστώ γιατί στο χώρο τους ήταν ήδη πετυχημένοι και κάποιοι με χρόνια πορείας, λίγο πολύ είχα και το φόβο μην τους εκθέσω καλλιτεχνικά! Ευτυχώς όμως που πίστεψαν σε αυτή την τρέλα και το αποτέλεσμα αυτής της ομαδικής δουλειάς ήταν ψηλότερο από το ανάστημα του κάθε ενός ξεχωριστά αλλά όχι και από το ανάστημα της ομαδικής δουλειάς…! Γι αυτό και ξεχώρισε και βραβεύτηκε!

_DSC0083

Από πού αντλείς έμπνευση να μεταμορφώνεις ένα πρόσωπο σε «πίνακα ζωγραφικής»;

Δ.Κ.: Έμπνευση είναι τα πάντα. Είναι τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα που γεννιούνται από μια συζήτηση με έναν φίλο, μια ωραία βραδιά με αγαπημένους ανθρώπους, μια βόλτα στη θάλασσα, ένα μουσικό κομμάτι που θα σε πλανέψει με τη μελωδία του, ένα βιβλίο που θα σε ταξιδέψει, τα ταξίδια που εκτός από έμπνευση είναι και ένα μεγάλο σχολείο, ένας καλλιτέχνης με ήθος, μια χαζομάρα της στιγμής που θα σε κάνει να κλάψεις ή να γελάσεις! Με άλλα λόγια η ίδια η ζωή!

Ποιοι άνθρωποι σε έχουν εμπνεύσει κατά τη διάρκεια της καριέρας σου;

Δ.Κ.: Οι γονείς μου! Η μητέρα μου με το πείσμα της για την εξέλιξη στη ζωή! Θυμάμαι πάντα να μου λέει πως δεν υπάρχει δεν μπορώ! Και ο πατέρας μου για την αγάπη του και το σεβασμό του στις τέχνες και το ήθος του ως αθλητής! Είναι ο μοναδικός αθλητής που έχει βραβείο ήθους!!! Αυτό για μένα πάντα φάνταζε και φαντάζει μεγαλειώδες αν αναλογιστείς ότι ήταν πυγμάχος!

Πώς θα περιέγραφες το signature look σου και τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις σε σχέση με άλλους makeup artists;

Δ.Κ.: Αυτό που πιστεύω πως αφήνει την υπογραφή μου στις διάφορες δουλειές είναι η βάση! Εκεί πρέπει να εξαντλείται όλη η τέχνη και η μαεστρία του καλλιτέχνη! Όλα τα υπόλοιπα είναι ψυχολογία και παιχνίδι χρωμάτων! Δεν ξέρω να απαντήσω στο τι με κάνει να ξεχωρίζω από τους υπόλοιπους συνάδελφους… ίσως… η αγάπη μου για τον άνθρωπο!

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή ομορφιάς που δίνει στις γυναίκες;

Δ.Κ.: Να αγαπάνε και να φροντίζουν τόσο τον εαυτό τους εκ των έσω, όσο και εξωτερικά, να εξελίσσονται σαν άνθρωποι, γιατί εκεί μέσα γίνεται όλη η δουλειά! Όλη η ομορφιά είναι εκεί κρυμμένη και αναδύεται μέσα από τον καθρέπτη της ψυχής τους, τα μάτια τους!!! Όχι, ειλικρινά υπάρχει τίποτα ωραιότερο από την ομορφιά που φέρνει η εσωτερική γαλήνη της ισορροπίας; Κάποιο καλύτερο κραγιόν από το κραγιόν χαμόγελο Νο 1; Και για κάτι πιο πρακτικό, θα πω να φροντίζουν τον καμβά τους, δηλαδή την επιδερμίδα τους, να μην «τσακώνονται» με τα φρύδια τους, καθώς και να αποφεύγουν το μακιγιάζ στην παραλία και το γυμναστήριο!

_DSC0107

Ποια προϊόντα οφείλει να έχει μια γυναίκα στην τσάντα της;

Ενυδατική κρέμα ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της επιδερμίδας τους

Αντηλιακή προστασία

Ενυδατικό χειλιών

Ένα κονσίλερ

Μία μάσκαρα καφέ ή μαύρη

Ένα κραγιόν σε φυσική απόχρωση

Και για το τέλος θα πω το αγαπημένο μου ροδόνερο!

Έχεις μια πετυχημένη καριέρα. Ποιες είναι για σένα οι πιο σημαντικές στιγμές;

Δ.Κ.: Θέλω να πιστεύω πως ακόμη κυνηγώ για να αγγίξω την επιτυχία!  Μου αρέσει αυτή η προσπάθεια! Αγαπώ αυτή την γλυκιά εξάντληση μετά την ολοκλήρωση ενός έργου και αυτή την αγωνιώδη προσμονή της αποδοχής! Οι πιο δυνατές στιγμές στο ταξίδι που διεξάγω, είναι οι νύφες που με εμπιστεύονται για μια τόσο σημαντική στιγμή στη ζωή τους! Είναι μεγάλη η τιμή όταν ένα σπιτικό ανοίγει και σε καλοδέχεται! Η κάθε κοπέλα σε εμπιστεύεται και σε αφήνει να «διαβάσεις» με μια πιο καλλιτεχνική ματιά την φυσική της ομορφιά! Όταν μετά το γάμο τους σου τηλεφωνούν για να σε ευχαριστήσουν και να σου δείξουν φωτογραφίες από την μέρα εκείνη που έχει για πάντα φυλαχτεί το χαμόγελο της ευτυχίας τους! Αυτές οι ανθρώπινες στιγμές είναι οι σημαντικότερες στην μέχρι τώρα πορεία μου! Να κάνω κάποιους ανθρώπους ευτυχισμένους μέσα από την τέχνη μου!

Ποια μέχρι τώρα συνεργασία σε χαροποίησε ιδιαίτερα μέχρι στιγμής;

Δ.Κ.: Όλες, γιατί από όλες πήρα ένα μικρό ή μεγάλο μάθημα! Από όλες έμαθα να σέβομαι τους συνεργάτες μου και τις όποιες ιδιαιτερότητές τους που τους κάνουν ξεχωριστούς και μοναδικούς! Γιατί ένας από αυτούς να λείψει, έργο που να έχει λόγω ύπαρξης δεν παράγεται!

Πες μας μερικά σημαντικά ατοπήματα που κάνουν οι γυναίκες στο μακιγιάζ…

Δ.Κ.: Ατόπημα ένα και μοναδικό… Η υπερβολική αφαίρεση του φρυδιού! Οτιδήποτε άλλο δεν το θεωρώ ατόπημα, από τη στιγμή που το υποστηρίζει!

Μια συμβουλή -ομορφιάς ή μη- για τις αναγνώστριες του «Beau Sillage»…

Δ.Κ.: Η ομορφιά απαιτεί λιτότητα, δεν είναι μονότονη, μην την κάνουμε εμείς λοιπόν μονότονη με φτηνές αντιγραφές! Ψάξτε, βρείτε, σεβαστείτε και καλλιτεχνήστε την δική σας μοναδική, ξεχωριστή και ιδιαίτερη ομορφιά σας!

_DSC0113

Photography: Πέτρος Πυλαρινός

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…