Σε μία πραγματικότητα που συνεχώς αλλάζει, που τίποτα δεν είναι δεδομένο και ό,τι ίσχυε χτες πιθανότατα να μην ισχύει σήμερα, υπάρχουμε εμείς που θέλουμε να ξεχωρίσουμε, κυνηγώντας τη δική μας πραγματικότητα. Έτσι, περπατάμε σε ένα χώρο που κάθε μέρα είναι διαφορετικός προσπαθώντας να ενσωματωθούμε στα νέα δεδομένα και να ξεχωρίσουμε από όλους όσους ξεκίνησαν μαζί μας ή εμφανίστηκαν στη διαδρομή.

Το να καταφέρεις να δημιουργήσεις το δικό σου μονοπάτι βαδίζοντας στο δρόμο κάποιου άλλου, είναι ανέφικτο. Οι τρόποι που εφευρίσκεις για να διαπρέψεις από το πλήθος μοιάζουν κοινοί, συνηθισμένοι, κάνοντας σε να αναρωτιέσαι τι ακριβώς πρέπει να κάνεις. Συνεχίζεις τη διαδρομή χορεύοντας, πιο όμορφος, πιο ιδιαίτερος από τους γύρω σου και, όντως, κάποιοι σε προσέχουν, σε ξεχωρίζουν θαυμάζοντας ή κριτικάροντας αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο διαδρομής. Βλέπεις κι άλλους να σε ακολουθούν με το ίδιο βήμα, να χορεύουν είτε με τον ίδιο τρόπο είτε με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, ώσπου αρχίζουν όλοι να προχωράνε στον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζει πλέον κανείς. Το θέμα όμως είναι ότι τόλμησες να ξεχωρίσεις, κάνοντας μία καινούρια αρχή και δημιουργώντας ακόλουθους.

ph. Fashion Gone Rogue

ph. Fashion Gone Rogue

Τελικά, τολμάς να ξεχωρίσεις; Θες να είσαι στη μόδα ή στην τέχνη; Το να δημιουργήσεις έναν ολότελα καινούριο δρόμο είναι αρκετά δύσκολο, αυτή τη στιγμή με τον κορεσμό που διαθέτει αυτός ο χώρος θα έλεγα ανέφικτο. Όμως, το να βαδίσεις με το δικό σου βήμα, το να χορέψεις τη στιγμή που οι άλλοι απλά προχωράνε είναι ονειρικό. Αν κάνεις αυτό που βγαίνει από μέσα σου τότε, ίσως, να ξεχωρίσεις. Στην αρχή θα σου φαίνεται ακατόρθωτο, το να βγεις έξω από τα δεδομένα του πλήθους, μπορεί να σου δημιουργήσει επίπονες καταστάσεις, όμως στο τέλος θα τα καταφέρεις. Ακόμα και αν τελικά, ανακαλύψεις ότι αυτό που θέλεις πραγματικά είναι άλλο από αυτό που νόμιζες τόσο καιρό, θα έχεις κερδίσει. Γιατί, κάνοντας αυτό που αρέσει σε σένα τότε πρώτα από όλα θα μείνεις πιστός στον εαυτό σου.

Η μόδα είναι ένας χώρος που φαίνεται λαμπερός, κάνοντας πολλούς να ονειρεύονται να περπατήσουν μέσα σε αυτόν. Όσο περνάει ο καιρός, αυτός ο λαμπερός χώρος γίνεται όλο και πιο προσιτός στο ευρύ κοινό, αφήνοντας περισσότερο απλό κόσμο να διεισδύσει στα ενδόψυχά του. Πλέον οι περισσότεροι έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε λίγη λάμψη από αυτόν τον, άλλοτε, απρόσιτο χώρο, γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πιο σημαντικοί. Όμως πλέον ποιος είναι αυτός που ξεχωρίζει; Θέλοντας να καλύψουμε την έμφυτη ματαιοδοξία του ανθρώπινου είδους, προσπαθούμε με κάθε μέσο να μπούμε μέσα σε ένα χώρο, που ίσως δεν είναι για εμάς. Γινόμαστε ένα με το συρμό, αποδεχόμαστε την κοινή γνώμη προκειμένου να καταφέρουμε να κερδίσουμε μία θέση στο χώρο που μόλις έχει ανοίξει και ξεχνάμε τι σημαίνει για εμάς η πραγματική τέχνη. Τώρα λιγότερες θέσεις είναι κενές, περιμένοντας να κάτσει εκεί αυτός που θα ξεχωρίσει. Εν τέλει όμως ποιος είναι αυτός;

Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τη θέση μας, ξεχάσαμε πώς να ξεχωρίζουμε. Περπατάμε όλοι με το ίδιο βήμα, προσπαθώντας να συγχρονίσουμε το ίδιο πόδι και να κλείσουμε το δρόμο σε όποιον καινούριο θελήσει να περπατήσει μαζί μας. Πλέον κανείς δε χορεύει όπως πριν, όσες φορές είδα κάποιον να προσπαθεί δεν τα κατάφερε γιατί τον πάταγαν όλοι οι υπόλοιποι που περπατούσαν χωρίς να κοιτάνε γύρω τους. Έτσι, όσοι δεν κατάφεραν να χορέψουν άλλαξαν δρόμο, δεν μπόρεσαν να επιμείνουν, ώστε να δείξουν πόσο υπέροχη είναι η τέχνη τους, πόσο πιο όμορφη από το κοινό περπάτημα.

ph. Fashion Gone Rogue

ph. Fashion Gone Rogue

Όμως η μόδα δε θα έπρεπε να ήταν έτσι. Η μόδα είναι ένα είδος τέχνης, η 8η τέχνη για την ακρίβεια παρόλο που κανείς δεν το λέει. Στη μόδα αυτοί που έχουν ξεχωρίσει είναι αυτοί που κάνανε κάτι διαφορετικό από το καθιερωμένο και όλοι έσπευσαν να τους ακολουθήσουν είτε θαυμάζοντας τη γενναιότητά τους, είτε προσπαθώντας να τους απορρίψουν με κάθε μέσο. Όσοι έμειναν πιστοί στην τέχνη τους, όσοι δημιούργησαν αυτό που βγήκε από την ψυχή τους κατάφεραν να διαπρέψουν αργά ή γρήγορα, ακόμα και αν τους παρουσιάστηκαν εμπόδια στη διαδρομή τους. Έχεις λοιπόν το θάρρος να χορέψεις σε ρυθμό που θα συνεπάρει όλους τους γύρω σου;

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.