Την Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου την γνώρισα μια τυχαία στιγμή και όταν κάναμε τις συστάσεις, μου είπε ότι είναι Μαία. Πιάσαμε μια ωραία και άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το επάγγελμά της και της εξέφρασα το ενδιαφέρον μου να της πάρω μια συνέντευξη. Έτσι, κλείσαμε αμέσως ραντεβού στο χώρο της!

Ο χώρος με καλωσόρισε στο ήρεμο περιβάλλον του. Η ανάμιξη των ζεστών αποχρώσεων σε συνδυασμό με την κομψή διακόσμηση, αποπνέει ασφάλεια, γαλήνη και χαλάρωση. Ό,τι δηλαδή πρέπει να αισθάνεται μια εγκυμονούσα… Κάθισα αναπαυτικά στην άνετη πολυθρόνα και ξεκίνησε η κουβέντα. Αναπτύξαμε τα πάντα γύρω από το επάγγελμά της, συζητήσαμε πολλά για τις υπηρεσίες που προσφέρει και μου εξήγησε γιατί η περίοδος της κύησης θα πρέπει να είναι η ωραιότερη στιγμή μιας γυναίκας.

Η Χριστίνα Χριστοδουλοπούλου, η οποία υπηρετεί με πάθος αυτό που αγαπάει, μιλάει αποκλειστικά στο Beau Sillage

wedcolors cinematography-7

Ποιος είναι ο ρόλος της Μαίας; Τι σε προσέλκυσε να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα;

Κυρίως η συμμετοχή μου στο θαύμα της γέννησης, είναι αυτό που με ώθησε να υπηρετώ με πάθος και αγάπη αυτό το επάγγελμα, που για μένα αποτελεί και λειτούργημα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ορισμό της Μαίας «Η ΜΑΙΑ αναγνωρίζεται ως υπεύθυνος και υπόλογος επαγγελματίας που εργάζεται σε στενή επαφή με τις γυναίκες για να δώσει την απαραίτητη υποστήριξη, περίθαλψη και συμβουλή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Αναλαμβάνει με πλήρη ευθύνη την εκτέλεση τοκετών και την περίθαλψη του νεογνού και του βρέφους. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, την προώθηση του φυσικού τοκετού, την ανίχνευση επιπλοκών στη μητέρα και το παιδί και εκτίμηση για κατάλληλη ιατρική βοήθεια». Η Μαία ως συνοδοιπόρος, της γυναίκας στην εγκυμοσύνη – της επιτόκου – της λεχώνας και της μητέρας, προσφέρει τις γνώσεις και την αγάπη για την ΖΩΗ.

Τι εκπαίδευση είχες και με ποιο τρόπο φροντίζεις να εκπαιδεύεσαι συνεχώς στην ειδικότητα προκειμένου να έχει την εξειδίκευση που χρειάζεσαι;

Είμαι απόφοιτος της Μαιευτικής Σχολής ΤΕΙ ΑΘΗΝΩΝ (2000 – 2005) και εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Δυτ. Ελλάδος. Έχω λάβει πιστοποίηση εξειδικευμένης εκπαίδευσης μαιών, για τον “Φυσικό Τοκετό” του Σωματείου “Ευτοκία” (με το οποίο και έχω συνεργαστεί), ενώ έχω παρακολουθήσει σεμινάρια με θεματολογία θηλασμού – εναλλακτικών μεθόδων τοκετού – φροντίδα και ανάνηψη νεογνού (N.L.S Provider Course). Η γνώση δεν σταματά ποτέ, θεωρώ ότι η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων και των ερευνών σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού και φροντίδας νεογνού είναι απαραίτητη για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών μου.

Σήμερα ασκώ το επάγγελμά μου ως ελεύθερος επαγγελματίας και  ως εξωτερικός συνεργάτης στο Μαιευτήριο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ενώ στο παρελθόν έχω εργαστεί στο Μαιευτήριο ΗΩ (2005) και ως εξωτερικός συνεργάτης στα Μαιευτήρια Αθηνών ΜΗΤΕΡΑ  και ΙΑΣΩ (2006-2008).

wedcolors cinematography-22

Τι σημαίνει φυσικός τοκετός; Ποια η διαφορά από τον φυσιολογικό τοκετό;

Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρμητα μεταξύ τριάντα επτά (37) έως σαράντα δύο (42) εβδομάδων, χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση κατά την εξέλιξή του. Το σώμα της γυναίκας ξεκινά αυτόματα τον τοκετό, με τους δικούς του ρυθμούς και καταλήγει στην γέννηση του νεογνού από τον κόλπο.

Ο φυσικός τοκετός έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Η μητέρα έχει ενεργό ρόλο (περπατώντας και αλλάζοντας στάσεις)

Ο πόνος αντιμετωπίζεται με φυσικές μεθόδους (μασάζ, ζεστό νερό και αλλαγή στάσης)

Το σώμα ελέγχεται καλύτερα από την ίδια τη μητέρα

Η ανάρρωση γίνεται συντομότερα

Αποφεύγονται οι περιττές ιατρικές παρεμβάσεις

Αυξάνεται ιδιαίτερα η αυτοπεποίθησης της μητέρας, αφού την σημαντική αυτή στιγμή, ο ρόλος της είναι ενεργός

Η πιθανότητα να εμφανιστεί επιλόχειος κατάθλιψη είναι μειωμένη

Ο σύζυγος έχει τη δυνατότητα (αν το επιθυμεί) να έχει και εκείνος ενεργό ρόλο, βοηθώντας στις αναπνοές ή κάνοντας μασάζ

Η διαφορά μεταξύ φυσικού με φυσιολογικού τοκετού είναι ότι στον φυσιολογικό τοκετό μπορεί να υπάρξει (αν χρειαστεί) ιατρική παρέμβαση, χρήση φαρμάκων για πρόκληση ή επιτάχυνση τοκετού, φαρμακευτική μέθοδος αναλγησίας όπως η επισκληρίδιος αναισθησία κ.λπ.

wedcolors cinematography-39

2

Πόσο εξοικειωμένες είναι οι γυναίκες με τον φυσιολογικό τοκετό;

Δυστυχώς στη χώρα μας επικρατεί ο φόβος και η άγνοια γύρω από αυτή – την τόσο σημαντική – περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού, στη ζωή μιας γυναίκας. Τα τελευταία χρόνια βέβαια, αρχίζει να υπάρχει τόσο από εμάς τους επαγγελματίες, όσο και από τις νέες γυναίκες, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για σωστή πληροφόρηση. Τα ζευγάρια που μας επισκέπτονται, επιθυμούν να ενημερωθούν για κάθε αλλαγή (σωματική και ψυχολογική) που συμβαίνει κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επιθυμούν ακόμη να γνωρίσουν τις επιλογές που έχουν για την καλύτερη προετοιμασία τους, την ώρα του τοκετού, με στόχο να βιώσουν, όσο το δυνατόν, πιο ήρεμα και ευχάριστα τη γέννηση του μωρού τους.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι γυναίκες σήμερα καταφεύγουν στην καισαρική τομή;

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση η οποία θα πρέπει να επιτελείται όταν ο φυσιολογικός τοκετός είναι αδύνατος ή εγκυμονεί κινδύνους για την μητέρα ή το έμβρυο. Στη χώρα μας υπάρχουν υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών κάτι που γεννά ερωτηματικά. Οι γυναίκες λόγω  άγχους – φόβου για τις ωδίνες του τοκετού, κακή ενημέρωση όσον αφορά τα πλεονεκτήματα που έχει ο φυσιολογικός τοκετός έναντι των καισαρικών, τους οδηγεί να επιλέξουν  μια προγραμματισμένη καισαρική. Αγνοούν δυστυχώς τα οφέλη που έχει ένας κολπικός τοκετός στο μωρό τους.

Ενδεικτικά αναφέω ένα από τα πιο σημαντικά: Οι συστολές προετοιμάζουν το έμβρυο να βγει νικητής στην εξωμήτρια ζωή. Είναι απαραίτητες για την ομαλή έναρξη της αναπνοής στα πρώτα λεπτά της ζωής του. Με την καισαρική το παιδί βγαίνει ξαφνικά στον αέρα χωρίς να έχει προετοιμαστεί. Οφείλουμε όσοι βρισκόμαστε κοντά στην έγκυο να την ενημερώνουμε σωστά να μάθει να εμπιστεύεται το σώμα της και τον νέο οργανισμό που θα φέρει στη ζωή. Να εξαλείφουμε το φόβο. Υπάρχουν βέβαια και ιατρικοί λόγοι για την αύξηση των ποσοστών της Κ.Τ. Καταλυτικός παράγοντας η αύξηση της ηλικίας της εγκύου  όπου πιο συχνά παρουσιάζει παθολογία της κύησης (υπέρταση, διαβήτη και άλλες παθήσεις) επιβάλλοντας έτσι την καισαρική.

wedcolors cinematography-24

wedcolors cinematography-28

Ο φυσιολογικός τοκετός στο σπίτι της γυναίκας τι προϋποθέτει; Και τι συμβαίνει όταν δεν εξελίσσεται ομαλά;

Ο τοκετός στο σπίτι είναι μια ακόμη επιλογή της γυναίκας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για έναν ασφαλή τοκετό για μητέρα και βρέφος. Είναι δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει τον χώρο όπου θα γεννήσει το μωρό της και υποχρέωσή μας να την ενημερώσουμε σωστά για τα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα που έχει η κάθε επιλογή της.

Οι προϋποθέσεις:

Αυτόματη έναρξη τοκετού μεταξύ 37ης -41ης εβδομάδες

Κεφαλική προβολή εμβρύου

Απουσία παθολογίας κατά την διάρκεια της κύησης (γίνεται ενδελεχής εργαστηριακός και υπερηχογραφικός έλεγχος καθόλη την διάρκειά της)

Ασφαλή απόσταση προς το μαιευτήριο

Επιθυμία της επιτόκου-ζευγαριού

Πώς γίνεται;

Στο σπίτι είναι πάντα δύο μαίες και ο γιατρός που παρακολουθεί την έγκυο είναι ενήμερος για την πρόοδο του τοκετού και σε αναμονή σε περίπτωση μεταφοράς στο μαιευτήριο. Οι μαίες φέρνουν στο σπίτι τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναλαμβάνουν την έκδοση εγγράφων τόσο για τον ασφαλιστικό φορέα όσο και για την δήλωση γέννησης του νεογέννητου στο ληξιαρχείο από τους γονείς. Κατά την διάρκεια του τοκετού αξιολογείται η κατάσταση του εμβρύου και της επιτόκου και σε υποψία ότι ο τοκετός μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση, η γυναίκα μεταφέρεται στο μαιευτήριο.

Να επισημάνω ότι ο τοκετός στο σπίτι δεν είναι για όλους. Τα περιστατικά είναι επιλεγμένα. Ακόμη και αν για κάποιους αποτελεί στόχο, ο στόχος αυτός, προσεγγίζεται με την πάροδο των εβδομάδων και ανάλογα πάντα με την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

wedcolors cinematography-6

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία της γυναίκας στον τοκετό;

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μέσα από επιστημονικές μελέτες πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία της εγκύου την ώρα του τοκετού και πόσο καθοριστική είναι για την έκβασή του. Όσο πιο ήρεμη και ασφαλής νιώθει η γυναίκα την ώρα που γεννά τόσο πιο ομαλή έκβαση έχει ο τοκετός της και τόσο πιο ήρεμο θα είναι το μωρό της όταν γεννηθεί.

Η ορμόνη της αγάπης, η φυσική ωκυτοκίνη είναι αδύνατον να δουλέψει σε έναν οργανισμό που θα νιώθει stress – φόβο και πανικό. Μια τέτοια κατάσταση, μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα, ο ρυθμός της αναπνοής να γίνει άστατος και η οξυγόνωση του εμβρύου ελλιπής με συνέπεια την ύπαρξη επιπλοκών. Όσα περισσότερα γνωρίζει η γυναίκα για την γέννα της και τις επιλογές που έχει, τόσο πιο ασφαλής θα νιώθει για την εμπειρία της. Το ρητό που επικρατεί  «φοβόμαστε όσα δεν γνωρίζουμε» αποτελεί μεγάλη αλήθεια.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να πάρει σωστή θέση το έμβρυο για τον τοκετό;

Στα μαθήματα προετοιμασίας γονέων στο βιωματικό κομμάτι δουλεύονται θέσεις και στάσεις που ενδυναμώνουν τους προσαγωγούς, απαγωγούς, ασκήσεις ευλυγισίας για τα ισχία. Από την 35η εβδομάδα μαθαίνονται ασκήσεις που βοηθούν στην εμπέδωση του εμβρύου και ασκήσεις που βοηθούν στην διόρθωση της ισχιακής προβολής σε κεφαλική.

wedcolors cinematography-3

Ποια είναι η σωστή στάση για να λειτουργήσει με επιτυχία ένας φυσιολογικός τοκετός;

Μια στάση γέννας είναι φυσιολογική και αποτελεσματική όταν:

Δεν συμπιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία

Η λεκάνη έχει πλήρη ευκινησία

Το σώμα λειτουργεί σε αρμονία με το νόμο της βαρύτητας

Συμπέρασμα: κατά την διάρκεια του τοκετού η αλλαγή στάσεων είναι πιο σημαντική από την επιλογή μιας και μοναδικής στάσης.

Η χρήση των ορθών στάσεων με εναλλαγές και η κινητικότητα κατά τον τοκετό σύμφωνα με το ένστικτο αλλά και την γνώση της επιτόκου χαρακτηρίζει τον ενεργό τοκετό.

Ο ενεργός τοκετός έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Ο φυσικός ρυθμός και η συνέχεια της γέννας δεν διασπώνται

Οι συσπάσεις της μήτρας είναι πιο δυνατές → πιο ρυθμικές

Προάγεται το ομαλό άνοιγμα του τραχήλου

Το πρώτο και το δεύτερο στάδιο του τοκετού έχουν μικρότερη διάρκεια

Οι γυναίκες αισθάνονται ότι συμμετέχουν πλήρως

Υπάρχει μεγαλύτερη σωματική άνεση, λιγότερη ένταση και πόνος

Αντιμετώπιση πόνου. Ποιες μεθόδους συνήθως προτιμάς;

Το πώς διαχειρίζεται η κάθε γυναίκα τον «πόνο» του τοκετού είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία. Η κάθε γυναίκα έχει το δικό της τρόπο και τις δικές της αντοχές που προέρχονται από τα βιώματά της. Ενημερώνω τις γυναίκες για τους φυσικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τον τοκετό όπως το μασάζ, την κίνηση, και τις σωστές αναπνοές για την καλύτερη οξυγόνωση του εμβρύου αλλά και για τις φαρμακευτικές μεθόδους όπως είναι η επισκληρίδιος αναισθησία.

Η σωστή ενημέρωση, η καλή διαχείριση του άγχους και του φόβου, μας φέρνουν πιο κοντά στον εαυτό μας και στην δύναμη που κρύβουμε μέσα μας. Η γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει και να επιλέγει αυτό που θα τη φέρει πιο κοντά στον τοκετό που έχει οραματιστεί.

1

Με ποιο τρόπο συνεργάζεσαι με τη εγκυμονούσα;

Δουλεύω με τα ζευγάρια ή την έγκυο κάνοντας μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής και βρίσκομαι δίπλα τους, τόσο στον τοκετό όσο και στη λοχεία. Η εκπαίδευση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει ως στόχο να βοηθήσει τους μέλλοντες γονείς να προετοιμαστούν για την γέννηση και την γονεϊκότητα. Το περιεχόμενο των συνεδριών ποικίλει και εναλλάσσεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του ζευγαριού.

Κυρίως ενημερώνονται για τα σημάδια έναρξης τοκετού, τα στάδιά του, τις μεθόδους αντιμετώπισης του πόνου, ασκήσεις του περινέου, στάσεις και θέσεις για την εμπέδωση του εμβρύου και την σωματική ευεξία της εγκύου, αναπνοή – μέθοδο του Leboyer, συμβουλευτική για την περίπτωση που χρειαστεί καισαρική τομή, μαιευτικές παρεμβάσεις και τέλος πολύτιμες πληροφορίες και οδηγίες για τον θηλασμό και την περιποίηση του νεογνού.

Δουλεύεις με τα ζευγάρια ή μόνο με την εγκυμονούσα;

Εάν ο σύντροφος το επιθυμεί, η συμμετοχή του είναι πολύ σημαντική τόσο στο να υποστηρίζει την σύντροφό του, όσο και για να νιώσει ο ίδιος πιο σίγουρος και ήρεμος στη νέα κατάσταση της γονεϊκότητας.

Ποια διαδικασία ακολουθείται όταν μια γυναίκα σε κύηση επιθυμεί να επισκεφτεί το χώρο σου;

Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο 6972 911 064 ή στο 2610 224 500 και κατόπιν ραντεβού να επισκεφθεί το χώρο μου, Διονύσου 28, Πάτρα. Επίσης μπορεί να καλέσει την εταιρεία Άτροπο με την οποία συνεργάζομαι για ομαδικές συναντήσεις, στο τηλ. 2614 008 854, Σαχτούρη 23 Πάτρα.

wedcolors cinematography-12

Photography: Βασίλης Σιούτος

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…