Για την ακρίβεια υπάρχει έρωτας στη μόδα; Όποιος έχει θελήσει να ασχοληθεί με αυτόν το χώρο σίγουρα γνωρίζει ότι δε θα έχει χρόνο για καμία είδους προσωπική σχέση, διότι η μόνη σχέση που πρέπει να πασχίσει για να κρατήσει είναι αυτή με τη δουλειά του. Ο χώρος της μόδας είναι απαιτητικός, κάποιος πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στις διαρκείς αλλαγές προκειμένου να καταφέρει να μείνει στη βιομηχανία, οι ρυθμοί είναι εξαντλητικοί και ο χρόνος μηδαμινός, αφού πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να δουλεύεις μέρες ολόκληρες για να διεκπεραιώσεις το ελάχιστο των υποχρεώσεων σου. Αν ,δε, βάλεις στόχο να τα κάνεις όλα άψογα, μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια τότε πιθανότατα έχεις υπογράψει συμβόλαιο γάμου και πίστης με τη δουλειά σου αλλά και μία αδιαμφισβήτητη επιτυχία, που είναι όλα όσα θέλεις.

Έχω ξαναδηλώσει, ότι είμαι αθεράπευτα ρομαντική, στοιχείο του χαρακτήρα μου που δεν πολυδείχνω. Και όταν λέω ρομαντική, δεν εννοώ λουλούδια και πρωινό στο κρεβάτι, ή βόλτες στην παραλία κάτω από τα αστέρια, εννοώ τον ρομαντισμό που βγαίνει αυθόρμητα, εκεί που κανείς δεν το έχει προγραμματίσει και σε κάνει να εκφράζεις τα συναισθήματά  σου με τον πιο όμορφο τρόπο. Έχοντας όνειρο και στόχο να ασχοληθώ με το χώρο της μόδας, σκέφτομαι ότι ίσως πρέπει να βάλω στην άκρη αυτόν το ρομαντισμό και να ασχοληθώ με πιο ‘’χειροπιαστά’’ πράγματα, όπως το να σχεδιάσω το μέλλον μου. Τουλάχιστον, έτσι υποστηρίζουν όσοι είναι πετυχημένοι στο χώρο και δεν έχω και λόγο να μην τους πιστέψω.

Είναι γνωστό, αποδεκτό και μη κατακριτέο ότι οι περισσότεροι καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από τα συναισθήματά τους, είτε αυτά ήταν για το σύντροφό τους, είτε για το έργο τους. Πολλοί δημιούργησαν τεράστια έργα υπό την επήρεια του έρωτα, ακόμα περισσότεροι καταστράφηκαν και άλλοι έβαλαν στην άκρη οποιαδήποτε πιθανή σχέση, προκειμένου να επικεντρωθούν στην τέχνη τους, η οποία ήταν και ο αληθινός τους έρωτας.  Ένας γνήσιος καλλιτέχνης διαθέτει μία ευαίσθητη ψυχή, ικανή να αφουγκραστεί τα συναισθήματα ενός άψυχου αντικειμένου, γεγονός που τον κάνει πιο ευάλωτο στις σχέσεις, όχι απαραίτητα συνδεδεμένο με το δράμα, αλλά με μία οπτική διαφορετική στον καθένα.

loveart

Σήμερα, κυνηγάμε να “πιάσουμε την καλή”, δεν το λέω απαραίτητα ειρωνικά (τουλάχιστον όχι για όλους). Θέλουμε να πετύχουμε στον καλλιτεχνικό χώρο με επιχειρηματικό σκοπό, έναν χώρο ποθητό προς την πλειοψηφία των ανθρώπων λόγω της δημιουργικής του φύσης. Θέλοντας, λοιπόν, να διεισδύσουμε στα ενδότερα των καλλιτεχνών, δημιουργούμε το δικό μας ταλέντο προσπαθώντας να το πουλήσουμε και στην ανάγκη μας να πετύχουμε το σκοπό αυτό, βάζουμε στην άκρη κάθε είδους σχέση, ξεχνώντας την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για μία συντροφιά. Δε γίνομαι μελοδραματική, ούτε με συνεπαίρνει ο ρομαντισμός μου, στην προκειμένη περίπτωση είμαι απλά ρεαλίστρια. Ακόμα και ο πιο πετυχημένος επιχειρηματίας έχει ανάγκη για μια συντροφιά και δεν είναι ούτε λίγες, ούτε άγνωστες οι περιπτώσεις των μεγιστάνων που στράφηκαν στη συντροφιά γυναικών/ανδρών επί πληρωμή. Αυτή τους η κίνηση δε δείχνει αποκλειστικά μία ανθρώπινη ανάγκη για σαρκική ικανοποίηση αλλά και μία επιθυμία  για επαφή με έναν άνθρωπο, μέσα από το εφήμερο πάθος, γι αυτό, άλλωστε είναι και μία επαναλαμβανόμενη κίνηση, είναι ένα είδος έρωτα ακόμα και αν δεν απευθύνεται στο ίδιο άτομο. Ακόμα και ο πιο ταλαντούχος καλλιτέχνης δεν έμεινε αδιάφορος από τον έρωτα. Μπορεί η ελεύθερη ψυχή κάποιων να μην τους επέτρεψε να αφοσιωθούν σε ένα συγκεκριμένο άτομο, όμως η διαρκής εμμονή τους με μούσες που τους ενέπνεαν, δείχνει ένα είδος έρωτα, το μυαλό τους είχε κολλήσει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο ήταν το μοναδικό που μπορούσε να τους προσφέρει την έμπνευσή που χρειάζονταν για να δημιουργήσουν.

Και αναφέροντας συνεχώς τον όρο έρωτας, δεν εννοώ απαραίτητα τις καθιερωμένες σχέσεις, ούτε τα συνηθισμένα ζευγάρια. Ο έρωτας μπορεί να βρίσκεται παντού και με διάφορες μορφές. Άλλωστε όποιος τον έχει νιώσει δεν μπορεί εύκολα να τον εκφράσει με λόγια, όλοι σου λένε, θα το καταλάβεις όταν το νιώσεις. Μπορεί στη βιομηχανία της μόδας το να ερωτεύεσαι να έχει καθιερωθεί ως αρνητικό χαρακτηριστικό, όμως η φλόγα της επιθυμίας υπάρχει ακόμα και στο μεγαλύτερο καλλιτέχνη, όσο ανεξάρτητος και αν θέλει να δείχνει. Ο έρωτας δε σε κάνει ούτε αδύναμο, ούτε λιγότερο ευφυή, αντιθέτως μπορεί να σου δώσει έμπνευση και ενέργεια να δημιουργήσεις το μεγαλύτερο έργο! Θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει έρωτας στη μόδα, υπάρχει στο ρούχο, στα κοσμήματα, στις μούσες των σχεδιαστών και στο φακό των φωτογράφων!

Martha Karousou

About Martha Karousou

Γενικά, δεν της αρέσει να μιλάει για τον εαυτό της. Σπουδάζει οικονομικά στο Πάντειο, όμως ανέκαθεν ήθελε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας. Θαυμάζει το στιλ με προσωπικότητα και δεν της αρέσουν οι αντιγραφές σε κάθε τομέα και επίπεδο (εκτός αν πρόκειται για την εξεταστική). Είναι λάτρης της τέχνης και του φαγητού και τα συνδυάζει συνεχώς με τη μόδα. Θέλει να σπουδάσει σχέδιο μόδας και να δουλέψει σε μεγάλο οίκο στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως εθελόντρια στο Αthens Xclusive Designers Week, σε online magazine, ενώ διατηρεί ερασιτεχνικά το προσωπικό της fashion blog, Fashion MKG.