Τις λένε Kardashian και δεν είναι αδερφές από την Θεσσαλονίκη. Η αρχή του κακού έγινε από την γλυκύτατη υπερψωνάρα Kim την οποία και γνώρισε η υφήλιος από την έτερη νεφελοβατούσα ζάπλουτη Paris Hilton, μια sex tape και 10 κύκλους -μπορεί και παραπάνω- ντοκιμαντέρ γιa την πολυτάραχη μέσα στην μαύρη ταλαιπώρια ζωή των αδερφών Καρδάσιαν. Το concept είναι “famous for being famous”, ήτοι δεν είναι το ντοκιμαντέρ της ζωής ενός επιστήμονα-καλλιτέχνη-βιοπαλαιστή από το οποίο εξάγουμε ένα απόσταγμα ζωής αλλά η ζωή τριών αδερφών και το πως διαχειρίζονται την πληθωρικότητά τους. Ας πούμε, κάτι το οποίο αποκομίσαμε αγόγγυστα ήταν ότι τα κορίτσια μας φορούν κορσέδες και κάνουν πιπί πάνω τους.

Μά-λι-σταααα, όπως θα έλεγε και η Βουγιουκλάκη.

Και εκεί που απλά το ζήτημα λύνεται με το να αποφεύγεις το Ε!, για όσους έχουν NOVA, τις ώρες που δείχνει το “3 ώρες κενότητας και φαγούρας με τις Καρδάσιαν”, ο εξίσου σουπερσταρ πατέρας κάνει αλλαγή φύλου και το κάνουμε εξώφυλλο, ταπετσαρία στον τοίχο και πορσελάνινη σειρά για τσάι του άνακτα.

“Call me Caitlyn” και μένα Σοφία αλλά δεν με έκανε φωτογράφιση το Vanity Fair…
Και όλα αυτά ένα εξάμηνο μετά την πολύκροτη φωτογράφιση της Kim γυμνής/τσιτσίδι/στο πιάτο όλα που μας την έκαναν και αυτή ταπετσαρία, τραπεζομάντηλο και τα συναφή, ασχολείται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης μέχρι και το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ με την αλλαγή φύλου του Bruce Jenner.

Και κάπου εκεί μου φεύγει θυμός μηνών από επάνω μου. Κάθε φορά που έπεφτα επάνω στις εν λόγω κυρίες δεν μπορούσα να μην σκεφτώ το πόσο φίλαυτες-εκτός λογικής μπορεί να είναι. Επίδειξη πλούτου και κενότητας και για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον πλούτο. Au contraire! Το πρόβλημα μου εντοπίζεται στην κενότητα και στην εμπορευματοποίηση προσωπικών στιγμών. Τότε όμως δεν είχα μπει στην σκέψη ότι δεν γίνεται να κάνει ΔΕΚΑ κύκλους η σειρά των Καρδάσιαν, εάν αυτή της η κίνηση δεν μεταφράζεται σε δημοτικότητα και κατ’ επέκταση σε χρήμα. Όταν είδα την Caitlyn-πρώην Bruce, όμως, στο εξώφυλλο του Vanity Fair και την υπόσχεση της για σειρά ντοκιμαντέρ σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής φύλου, κατάλαβα ότι προφανώς δεν φταίνε αυτοί που μας επιδεικνύουν προσωπικές στιγμές και πλούτο αλλά τα μέσα που τους δίνουν βήμα και εμείς που ρουφούμε αδηφάγα τα προϊόντα αυτής της άμετρης φανφαρονικής οικογενειακής τραγωδίας.

Και για να εξηγούμαι… κανένα θέμα με την αλλαγή του Bruce σε Caitlyn, απλά με θλίβει το γεγονός πως αν ήταν ο Μπάμπης από τα Πετράλωνα που έγινε Χαρούλα κανείς δεν θα επευφημούσε τις επιλογές του, κανείς δεν θα ασχολούνταν με τον δράμα της κοινωνικής περιθωριοποίησης του, ούτε με τα δικαιώματά του. Όχι μόνο δεν θα του έδινε η κοινωνία θέση και βήμα σε εξώφυλλο περιοδικού αλλά θα τον έχριζε ως παράδειγμα αποκλίνουσας συμπεριφοράς και μίασμα της κοινωνίας. Κάνω λάθος; Γιατί αν είμαι άδικη να μου το πείτε.

Εν ολίγοις, δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ κουράστηκα. Κουράστηκα να μαθαίνω αν χώρισε ή όχι η Kim, αν είναι υπερήφανη για τα οπίσθιά της, να την βλέπω γυμνή (μόνιμα) και μετά να μαθαίνω για την αλλαγή φύλου του πατριού της από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της λίγο πριν τον γκρεμό Ελλάδας. Ίσως να πρέπει να αναρωτηθούμε αν μας κολακεύει σαν κοινωνία του 2015 το γεγονός ότι ακόμα ακμάζει το “άρτος και θέαμα”. Όσον αφορά τα Καρντάσια εγώ αποφεύγω να τις βλέπω όχι μόνο γιατί μου πληγώνουν την αισθητική τα ρούχα της Kim αλλά γιατί δεν ανέχομαι να μεταχειρίζονται τα Μ.Μ.Ε ανθρώπινες ζωές ως αρκούδες σε τσίρκο, ακόμα και αν αυτό γίνεται με την θέλησή τους.

Sophie Kolliopoulou

About Sophia Kolliopoulou

Ένας μικρός-μικρός τυφώνας γεννημένος μια μέρα του Σεπτέμβρη. Κάθε βράδυ κοιμάται με το σπαθί της στην χώρα του Ποτέ-Ποτέ και κάθε πρωί ξυπνά δικηγόρος. Σιχαίνεται τις ταμπέλες αλλά αν φορούσε μία θα έγραφε «γεννήθηκα για να ελπίζω» με την αγαπημένη της cloche φούστα και ένα ζευγάρι γόβες. Κυνηγός αιώνιων λιακάδων. Και όταν αυτές συννεφιάζουν -γιατί ακόμα και αυτές συννεφιάζουν- γίνονται όμορφες με ένα καλό φίλο, μια κούπα καφέ και τον χιλιοπαιγμένο Armstrong να τραγουδά «give your heart and soul to me and life will always be la vie en rose».