Είναι η ευτυχία και η χαρά κάτι που μπορούμε να «καλλιεργήσουμε»; Σκεφτείτε το λίγο… Αν κάθε μέρα θρέφουμε και καλλιεργούμε το φόβο και το άγχος, τότε γιατί να μην μπορούμε αντίστροφα να καλλιεργήσουμε την ευτυχία και τη χαρά;

Τα καλά νέα, σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα της νευροεπιστήμης, είναι ότι είμαστε στα αλήθεια εξοπλισμένοι για να μπορούμε να το κάνουμε και αυτό, και παρόλο που ο οργανισμός μας είναι πρωταρχικά προγραμματισμένος να αναγνωρίζει τον κίνδυνο για να εξασφαλίζει την επιβίωση, έτσι που η  ευτυχία και η χαρά να έρχονται δεύτερες, μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να τον επαναπρογραμματίσουμε…

Μια τεχνική που μπορεί να συμβάλλει σε αυτό είναι η τεχνική των «Δέκα Αναπνοών» Σύμφωνα με τον δάσκαλο διαλογισμού Glen Schneider, στο βιβλίο του Ten Breaths To Happiness: Touching Life In Its Fullness, η τεχνική αυτή είναι ένας απλός και συγκεκριμένος τρόπος να αρχίσουμε να εστιάζουμε και να καλλιεργούμε  τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας, όχι στη θεωρία αλλά στην πράξη και μπορούμε να την εφαρμόσουμε οπουδήποτε και οποτεδήποτε μιας και το μόνο που χρειάζεται είναι η αναπνοή μας και αυτή την έχουμε πάντα μαζί μας.

Με τη βοήθειά της μπορούμε να κάνουμε στο νου μας βαθιές «εγγραφές» θετικών εμπειριών και συναισθημάτων που βιώνουμε ανα πάσα στιγμή μέσα στην καθημερινότητά μας και κάθε φορά που το κάνουμε αυτό να εκπαιδεύουμε το νου και το σώμα μας στην καλλιέργεια της ευτυχίας.

Η «τεχνική των Δέκα Αναπνοών» βασίζεται σε  σημαντικά νευροεπιστημονικά δεδομένα, που θα επιχειρήσω να εξηγήσω όσο γίνεται με απλά λόγια. Σύμφωνα με αυτά:

Τα νευρικά μας κύτταρα επικοινωνούν το ένα με το άλλο μέσω των νευρικών συνάψεων:  ένας νευρώνας (κύτταρο του εγκεφάλου) απελευθερώνει μια χημική ουσία (νευροδιαβιβαστή) που ένα άλλο κύτταρο απορροφά. Λέμε τότε ότι οι νευρώνες «πυροδοτούνται» (neural firing).Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα επικοινωνούν συχνά, η σύνδεση μεταξύ τους δυναμώνει («what wires together, fires together»). Μηνύματα που διέρχονται από τις ίδιες νευρικές οδούς ξανά και ξανά αρχίζουν να μεταδίδονται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα. Με αρκετή επάληψη γίνονται αυτόματα. Γι αυτό και αν εξασκηθούμε αρκετά σε κάτι- στην οδήγηση π.χ- μετά μπορούμε να το κάνουμε όντας στον αυτόματο πιλότο.

Για τον ίδιο λόγο,  όσο περισσότερο σκεφτόμαστε ή  «αναμασάμε» μια αρνητική σκέψη τόσο περισσότερο η σκέψη αυτή εδραιώνεται στου νού μας.

Μέσα από τον ίδιο μηχανισμό ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε νευρικές συνδέσεις που να είναι πιο ωφέλιμες και χρήσιμες για εμάς. Οι νευροεπιστήμονες έχουν βρει ότι χρειάζονται μόλις 30 δευτερόλεπτα για να δημιουργήσουμε μια καινούρια νευρική σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι με επίγνωση και εξάσκηση μπορούμε να αναπτύξουμε νέες νευρωνικές οδούς.Αυτά τα καινούρια νευρωνικά δίκτυα εδραιώνονται περισσότερο όταν «διατηρούμε» μια εμπειρία στην επίγνωσή μας και με την ένταση της συναισθηματικής διέγερσης. Καθώς λοιπόν δημιουργούμε και χρησιμοποιούμε επανειλλημένα αυτές τις νέες συνδέσεις, γίνονται όλο και πιο αυτόματες και διαθέσιμες σ’ εμάς. Αυτό σημαίνει ότι με εξάσκηση μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε το νου μας έτσι που η εμπειρία της χαράς και της ευτυχίας να μας γίνει πιο γνώριμη, πιο προσβάσιμη, πιο αυτόματη και βαθιά τροφοδοτική.

Η τεχνική των 10 αναπνοών βασίζεται στην παραπάνω αρχή επιτρέποντας μας να εστιάσουμε την πλήρη προσοχή μας σε μια εμπειρία (ένα θέαμα, έναν ήχο, ένα συναίσθημα) διατηρώντας την επίγνωσή μας σε αυτό για τη διάρκεια δέκα αναπνοών, χρησιμοποιώντας δηλαδή την αναπνοή μας ως το μέτρο του χρόνου που χρειάζεται για να εδραιωθεί μια νέα νευρική σύνδεση.

Μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε ένα όμορφο  ηλιοβασίλεμα, ή ένα μπουκέτο λουλούδια ή τη φωτιά που καίει στο τζάκι, τη θέα της θάλασσας, τη μυρωδιά του καφέ, μια μουσική σύνθεση…ένα συναίσθημα αυτοπεποίθησης, δύναμης, ελευθερίας…ό,τιδήποτε.

  • Απλά σταματήστε ό,τι κάνετε και φέρτε την επίγνωσή σας σε αυτό, χωρίς κριτική σκέψη, ανάλυση, σχολιασμό.
  • Μείνετε σε αυτό, μέσα από τη συνειδητοποίηση της αναπνοής σας- καθώς το νου σας συνεργάζεται με το σώμα σας- και μετρώντας κάθε κύκλο της αναπνοής σας «ένα, δύο, τρία» μέχρι το δέκα.
  • Καθώς αναπνέετε, συνειδητοποιείστε τις σωματικές σας αισθήσεις και τα συναισθήματά σας. Αφήστε την εμπειρία να είναι όσο το δυνατόν πιο έντονη. Ανοίξτε τον εαυτό σας σε αυτή και επιτρέψτε σε όλα σας τα κύτταρα να τη βιώσουν.

Μπορεί να προκύπτουν σκέψεις του τύπου «τι χασομεράω τώρα;» ή «βαριέμαι να το κάνω» ή ακόμη και να υποτιμάτε την εμπειρία «ε, δεν είναι και το καλύτερο ηλιοβασίλεμα». Δεν πειράζει, το σημαντικό είναι να βρείτε έναν τρόπο να μετρήσετε 10 αναπνοές, και έτσι να δημιουργήσετε μια νέα νευρωνική οδό. Ο νους σας, εκπαιδεύεται και έτσι την επόμενη φορά που θα αντικρύσετε ένα ηλιοβασίλεμα το πιθανότερο είναι να μπορείτε να το απολαύσετε ακόμα βαθύτερα.

Τώρα, μετά από όλα αυτά, μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να σκεφτείτε όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να απολαμβάνετε περισσότερο και ουσιαστικότερα τις εμπειρίες σας, ξεκινώντας να εξασκείτε το εαυτό σας στο βίωμα της χαράς και της ευτυχίας.  Όπως λέει και ο Schneider: “Μην περιορίσετε τον εαυτό σας!!”

About Elena Kampisopoulou

Η Έλενα Καμπισοπούλου είναι θεραπεύτρια-ψυχολόγος και απολαμβάνει να εξερευνά ακούραστα τα υπαρξιακά ερωτήματα, που αναπόφευκτα τίθενται από τη ζωή με μια μάλλον αισιόδοξη προοπτική και τη διάθεση να αγκαλιάζει την εμπειρία με το μαγικό τρόπο που αυτή ξεδιπλώνεται. Αγαπά τις λέξεις και τα λογοπαίγνια, τις αντιθέσεις, τα παράδοξα, τον ήλιο και τη θάλασσα, τις καυτερές γεύσεις, τις έξυπνες συζητήσεις και γοητεύεται από το συνδυασμό δύναμης και ευαισθησίας στους ανθρώπους. Αφιερώνει το χρόνο της στη θεραπευτική της δουλειά, που γίνεται έναυσμα για διαρκή προσωπική διεύρυνση, το διάβασμα, το γράψιμο, τη γυμναστική, τη χαλάρωση νου και σώματος και την ανάπτυξη νέων project με ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντα και τον ενθουσιασμό της.