Από αυτή την εικόνα συμπεραίνει κανείς το λόγο που οι Ιάπωνες συμμετέχουν σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, παρόλο που δεν είναι και τόσο καλοί στο ποδόσφαιρο. Επιστρέφουν κάθε τέσσερα χρόνια γιατί οι φαν τους είναι οι άνθρωποι που θα ήθελες να φιλοξενείς στο σπίτι σου. Οι Ιάπωνες σε κάθε τέτοια event, έχουν μαζί τους πάντα – εκτός από τα γκάτζετ τους – και μία πλαστική μπλε σακούλα για να μαζεύουν τα σκουπίδια που δημιούργησαν. Μάλιστα είναι τόσο προσεκτικοί, που δεν αφήνουν ούτε ένα σκουπιδάκι για δείγμα στο πάτωμα. Και είναι μια σπουδαία συμπεριφορά από την οποία πρέπει όλοι να παραδειγματιστούμε.

Οι φίλαθλοι έχουν την φήμη ότι διαλύουν τα γήπεδα, ξηλώνουν καθίσματα, πετάνε μπουκάλια, σπάνε μαγαζιά, αυτοκίνητα και ό,τι βρουν μπροστά τους, και αυτό διογκώνεται ειδικά όταν η ομάδα τους χάνει σε κάποιον αγώνα. Το πάθος τους για το σπορ δεν τελειώνει όταν λήγει το παιχνίδι. Συνεχίζει με έντονες αντιδράσεις τις οποίες ποτέ κανείς δεν πρόκειται να κατανοήσει.

Η ομάδα της Ιαπωνίας,  ηττήθηκε με 2-1 από την Ακτή Ελεφαντοστού… Ποια ήταν η αντίδραση των Σαμουράι και των φιλάθλων; Δεν εκνευρίστηκαν και δεν προκάλεσαν προβλήματα στους δρόμους. Αυτό που τους έκαιγε ήταν να σιγουρευτούν ότι η Αρένα Pernambuco στη Ρεσίφε ήταν πεντακάθαρη από τα παραπεταμένα τρόφιμα και πλαστικά ποτήρια. Στο τέλος, η κερκίδα του φιλάθλων έλαμπε από καθαριότητα κάνοντας τους υπόλοιπους να κοκκινίζουν από ντροπή.

Το λυπηρό της υπόθεσης είναι ότι η κίνηση των Ιαπώνων χαρακτηρίστηκε «απίστευτη» ή προκάλεσε «έκπληξη», αλλά πρόκειται για ένα τόσο σπάνιο φαινόμενο που αν μη τι άλλο μας έκανε τρομερή εντύπωση, ειδικά όταν μιλάμε για τέτοια σπορ. Και φάνηκε από το γεγονός ότι η πράξη τους έγινε θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο και οι φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω έκανε το γύρω του Τwitter και όλων των ιστοσελίδων. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που οι φίλοι μας οι Ιάπωνες δείχνουν την παιδεία, τον πολιτισμό και την ευγένεια. Το ίδιο έκαναν και στο Μουντιάλ το 1998 και το 2006.

beau sillage editorial

H ευγένεια δεν περιορίστηκε όμως μόνο στους οπαδούς. Πριν ξεκινήσει το συμμάζεμα, οι παίκτες Ιάπωνες παρατάθηκαν και υποκλίθηκαν στους πιστούς υποστηρικτές τους. Κι εγώ μαζί τους!

Και ποιο το συμπέρασμα όλων αυτών των πράξεων; Ο κόσμος απλά θα ήταν καλύτερος αν όλοι μαζεύαμε τα σκουπίδια μας και χειροκροτούσαμε την πράξη ομαδικώς.

Να πούμε ένα μπράβο στους Ιάπωνες λοιπόν. Αναδείχθηκαν πραγματικοί νικητές…

Ο πολιτισμός και η παιδεία ξεκινούν από εκεί.

 

Vassilia Camara

About Vassilia Camara

Γεννήθηκε στο όμορφο Μόντρεαλ του Καναδά. Πήγε σχολείο αλλά υποστηρίζει με πάθος ότι τα μαθήματα της ζωής είναι το... πραγματικό σχολείο. Εργάζεται στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία 12 χρόνια στην Πάτρα κάνοντας λίγο πολύ τα πάντα. «Κρυφό» της πάθος η ζωγραφική. Από μικρή θυμάται να πιάνει χαρτί και να ζωγραφίζει με τις ώρες και μια ωραία μέρα στο ξεκάρφωτο την πήρε η αδελφή της από το χέρι και την πήγε σε μια σχολή σχεδίου μόδας. Κάποιες φορές στη ζωή θέλουμε έναν άνθρωπο να μας ταρακουνάει… Εργάζεται στο «thebest.gr» και είναι συνιδιοκτήτρια του «Beau Sillage». Χαλαρώνει με soft jazz, της αρέσει να ταξιδεύει σε δικούς της φανταστικούς κόσμους, αλλά και σε πραγματικούς, βρίσκει ομορφιά σε απλά καθημερινά πράγματα, είναι αισιόδοξη σε σημείο που εκνευρίζει τους άλλους αλλά δε τη νοιάζει και πιστεύει ότι η ευτυχία μπαίνει χωρίς να το καταλάβεις από την πόρτα που ξέχασες ανοιχτή…